Viikko 11 Ylioppilaskirjoitukset alkavat

Kevään ylioppilaskirjoitukset pärähtävät käyntiin tiistaina äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella! Viikolla suoritetaan myös lyhyiden kielten ja äidinkielen kirjoitustaidon koe. Salit on kalustettu, ja ne odottavat siis vain abien istumalihaksia ja aivonystyröitä!

ti 12.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), lukutaidon koe
suomi / ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe
to 14.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä
englanti
ranska
espanja
saksa
venäjä
italia
portugali
latina
saame
pe 15.3. äidinkieli ja kirjallisuus (suomi ja ruotsi), kirjoitustaidon koe

YO-koe on merkittävä koitos, joka saattaa jännittää hurjasti. Ota alta vinkit haltuun jännittämisen hallitsemiseksi. Niitä voi hyödyntää mihin tahansa jännittävään tilanteeseen. Muista, että jännittäminen kuuluu asiaan ja kaikki jännittävät.

Vinkkejä jännittämisen hallintaan YO-kokeessa:

  1. Saavu ajoissa: Tule kokeeseen hyvissä ajoin, jotta voit rauhassa valmistella eväät ja välttää viime hetken kiireen.
  2. Keskustele ystävien kanssa: Ympärilläsi on paljon tuttuja, joiden kanssa pääset tekemään samaa koetta. Keskustele ystäviesi kanssa mukavista asioista ennen koetta. Välttäkää kuitenkin lietsomasta hermostuneisuutta, sillä se voi tarttua. Yritä pysyä rauhallisena ja luottaa omaan osaamiseesi.
  3. Hengitä syvään: Keskity hengittämiseen. Sulje silmät ja hengitä syvään 2–5 minuutin ajan. Tämä auttaa rentoutumaan ja vähentää jännitystä.
  4. Positiivinen ajattelu: Muista, että jännittäminen on normaalia ja osoittaa, että koe on tärkeä tilanne. Pieni jännitys auttaa suoriutumaan siitä paremmin. Ajattele positiivisesti ja luota omiin taitoihisi.
  5. Kirjoita onnistumisista: Ennen koetta voit kirjoittaa paperille positiivisia asioita, joita olet saavuttanut. Tämä auttaa lievittämään jännitystä ja lisää itseluottamusta.
  6. Kuuntele lempikappaleitasi: Kuuntele ennen koetta lempikappaleitasi hyvän suoritustunteen saavuttamiseksi. Muista kuitenkin viedä puhelin ja kuulokkeet ajoissa kaappiisi, ettet unohda niitä taskuihin.
  7. Rauhoittava sisäinen puhe: Kun jännitys iskee, puhu itsellesi rauhoittavasti. Muistuta itseäsi siitä, että olet valmistautunut ja pystyt tähän.
  8. Lihasten rentoutus: Voit kokeilla lihasten rentouttamista. Aloita esimerkiksi jalkojen lihaksista ja etene ylöspäin. Rentouta jokainen lihasryhmä vuorotellen.

Muista, että olet valmistautunut ja pystyt onnistumaan kokeessa. Sinulla on tarvittavat taidot – anna itsellesi lupa loistaa!

 

Opiskeluteemaisesti blogissa jatkuu muistakin opiskelutaidoista muistutteleva sarja, jota julkaistaan pitkin kevättä.  Sarjan vinkit on laatinut erityisopettajamme Mari Vukelic, ja visuaalisen ilmeen on toteuttanut Urheiluakatemian Erika Rautiainen. Urheiluakatemian somessa vinkkejä on jo vilissytkin. Ota myös nämä Marin vinkit haltuun viikon työskentelyyn tai YO-lukemisen loppurutistuksiin!

 

Digilaitteiden vaikutuksesta opiskeluun on keskusteltu mediassakin jo paljon. Viime viikolla Yle julkaisi jälleen aiheesta jutun, jossa myös opettajamme Minna Moisanen on haastateltuna.

Linkki juttuun: https://yle.fi/a/74-20077941

Tiivistetysti jutussa todetaan, että digitaaliset oppimateriaalit ovat yleistyneet Suomen lukioissa, mutta niiden käyttöön liittyy sekä hyötyjä että pulmia. Suomen lukioissa digitaalisten materiaalien määrä on jopa 75-100% käytetyistä materiaaleista. Moisanen puolustaa digilaitteita sekä kirjoittamisen helppouden että tarkistamisen tehokkuuden ansiosta. Toisaalta koneilta katsotaan helposti Netflixiä tai shoppaillaan, ja koneiden käyttö heikentääkin monen opiskelijan keskistymistä huomattavasti. Ylen mukaan on tärkeää löytää tasapaino hyötyjen ja ongelmien välillä, jotta digitaalisuus palvelee oppimista parhaalla mahdollisella tavalla.

Välillä kannattaakin yhä turvautua perinteisiin tapoihin!

Tsemppiä kirjoituksiin ja opiskeluviikkoon!

 

Maanantai 11.3.

  • Äidinkielen treenit klo 14.45-16 luokassa 203

Tiistai 12.3.

  • YO-koe: äidinkieli ja kirjallisuus lukutaidon koe
  • Haalarimerkkejä myynnissä 2.kerroksessa (OPKH:n kaapin edessä olevalla pöydällä) 11.15-11.30 välitunnilla. Merkin hinta 1 €.

Keskiviikko 13.3.

  • Euroopan nuorten parlamentin edustaja tulee pitämään Euroopan parlamentin päätöksentekosimulaation yhteiskuntaopin tunnille kello 11:30 luokassa 208
  • Ruotsin kirjoituskilpailu toisen vuosikurssin opiskelijoille  klo 15.00-17.00. Lisätietoja on Wilma-viestissä.

Torstai 14.3.

  • YO-koe: vieras kieli, lyhyt oppimäärä

Perjantai 15.3

  • YO-koe: äidinkieli ja kirjallisuus kirjoitustaidon koe
  • Hakijan päivä (lukion toisen vuoden opiskelijoille)  turkulaisissa korkeakouluissa klo 10-14, lisätiedot linkistä.
  • Matikkapaja luokassa 313 klo 13.15