Viikko 45: Marraskuussa luonto aloittelee talvilepoa

Marraskuu 

Marraskuun ensimmäisellä viikolla vietetään perjantaina 6.11. ruotsalaisuuden päivää ja sunnuntaina 8.11.  isänpäivää. Seuraavan videon avulla voit kerrata ruotsalaisuuden päivän tietosi alle minuutissa:  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/10/25/ruotsalaisuuden-paiva-611 .

Marraskuun nimen alkuperästä on kaksi selitysvaihtoehtoa. Sen alkuosa marras on hyvin vanhaa indoeurooppalaista perua, ja se tarkoittaa kuollutta tai kuolemaisillaan olevaa. Marraskuu voisi siis viitata siihen, että tuohon aikaan luonto tavallaan kuolee, kun se asettuu talvilepoon. Toisen teorian mukaan kuukauden nimi voisi tulla siitä, että se on aikaa, jolloin kuolleiden henget, martaat, ovat olleet liikkeellä. Pyhäinpäivänähän,  marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna, vainajia muistetaan edelleen viemällä kynttilöitä haudoille.

Monissa kielissä, kuten englannissa November, marraskuun nimitys pohjautuu lukusanaan novem, joka tarkoittaa latinaksi yhdeksää. Roomalaisille marraskuu oli yhdeksäs kuukausi.      Lähde: Kotimaisten kielten keskus 

 

Hygieniapassitesti

Kerttulin lukiolla järjestetään hygieniapassitestitilaisuus torstaina 5.11. klo 14.45. Testiin ilmoittaudutaan sähköisesti hygieniapassitestaus.fi sivuston kautta klikkaamalla Kerttulin lukio-linkkiä. Ks. myös tiedote asiasta Wilmassa.

Korkeakoulujen Hakijan päivä abiturienteille

Tapahtuma järjestetään kokonaan verkossa perjantaina 6.11.2020 klo 9:00 – 15:00. Päivän aikana opiskelijoilla on ainutkertainen tilaisuus saada kattavasti tietoa alueen korkeakoulujen koulutustarjonnasta. Kaikki -17- ja -18- ryhmien opiskelijat osallistuvat päivään osana OP1-kurssia. Mukana päivässä ovat Turun yliopisto, Turun AMK, Åbo Akademi, DIAK, HUMAK ja NOVIA. Korkeakoulujen tarkemmat ohjelmat sekä linkit etäluentoihin ja videoihin löydät Wilmasta.

Abiturienttien kannattaa tutustua kunkin korkeakoulun Hakijan päivän tarjontaan etukäteen, jotta on helpompaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan!

Tukipajat

Muistathan, että koulumme tarjoaa tukipajoja englannissa ja matematiikassa. Englannin tukipaja pidetään perjantaisin klo 13.05, ja siihen kannattaa ilmoittautua Wilma-viestistä löytyvän linkin kautta, jotta toiveesi käsiteltävästä aiheesta voidaan toteuttaa. Matematiikan tukipaja on siirtynyt nyt kakkosjaksossa uuteen ajankohtaan, siihen voit osallistua tiistaisin klo 14.30.