Syyskuu: vastuullinen ruokaketju

Opettaja, osallistu teemakuukauden toteutukseen esimerkiksi näin:

      • keskustele opiskelijoiden kanssa ruuan ympäristövaikutuksista, esimerkiksi ruokahävikin vähentämisestä ja ruuan ilmastovaikutuksista (kannusta pitämään kasvisruokapäiviä tai korvaamaan punainen liha kanalla tai kalalla)
      • kannusta opiskelijoita syömään kouluruokaa: se on tasapainoista ja ravitsevaa, ilmastoystävällistä ja oppivelvollisille maksutonta
      • käytä Ruokatutkan valmiita ideoita ja toteutuksia tai Ilmastolukioiden pelejä opetuksessa

TAI:n aamunavaukset


LINKKEJÄ

Linkkien takaa löydän ideoita ja lisätietoa opetuksessa hyödynnettäväksi.

Hävikkiviikko : Hävikkiviikkoa vietetään vuosittain syyskuussa. Hävikkiviikon nettisivuille on koottu taustatietoa ruokahävikistä,  tietoa hävikkiviikon kampanjoinnista ja valmiita kampanjamateriaaleja hyödynnettäväksi.    

Ruokatutka.fi : ideoita, valmiita materiaaleja ja sisältöjä opetukseen. Jaoteltavissa ikäryhmän, teeman ja oppiaineen mukaan.  

 Kokeilunpaikka.fi : projekteja ja kokeiluja monista eri aiheista. Kokeiluja pääsee selaamaan ja rajaamaan aiheen mukaan (esim. Ammatillinen koulutus, ruoka, hiilijalanjälki jne.) ja niistä voi poimia ideoita omiin toteutuksiin.   

Tiedätkö millainen on suomalainen ruokaketju (video) : Ruokatieto Yhdistys ry:n lyhyt video suomalaisesta ruokaketjusta.   

Kouluruokaa – mitä väliä. Ilmastolukioiden Koulun korjausopas. Faktaa, pelejä ja osaamismerkkejä. 

Toivoa ja toimintaa -sivustolla asiaa kouluruokavaikuttamisesta. Samalla sivustolla on paljon muutakin teitoa ja materiaalia.

 Suomalaisen ruuan päivä 

 Lähiruokapäivä 


Kuvia toteutuksista

Katri Paasosen opiskelijat minimoivat hävikkiä valmistamalla  täytekakkujen sivutuotteista perunaleivoksia ja samasta täytteestä rommisuklaaleivoksia.

Myös Sari Jorosen ravintola- ja cateringalan opiskelijat minimoivat hävikkiä tekemällä mokkapalojen reunapaloista jälkiruuaksi pappilan hätävaraa.