Viikko 9: Laskiaisesta Kalevalaan

Koulu jatkuu normaalisti talviloman jälkeen. Tiistaina 25.2. pidetään uusintakoe klo 15 – 18 monitoimisalissa ja päivä on myös laskiaistiistai.

Laskiaistiistai on laskiaissunnuntain jälkeinen tiistai, jolloin voi viimeisen kerran syödä lihaa ennen paastoa. Nykypäivän kasvispainotteiseen ruokavalioon siis varsin sopiva perinne. Laskiaistiistain jälkeisenä päivänä, tuhkakeskiviikkona, alkaa varsinainen paasto. Paasto kestää 40 päivää ja loppuu pääsiäiseen. Laskiaisrientoihin kuuluu pulkkamäkeen meno ja luistelu, tänä talvena vain ei taida pystyä tekemään kumpaakaan. Laskiaistiistaina on perinteisesti syöty hernekeittoa ja herkuteltu hillo- tai mantelitäytteisellä pullalla, jonka välissä on runsaasti kermavaahtoa.

Torstaina 27.2. on kakkosvuotisten vanhempainilta klo 18. Tervetuloa!

Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä, ja päivän kunniaksi Suomen lippu liehuu. Kalevala on kansanrunojen pohjalta tehty Suomen kansalliseepos, joka kuuluu koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön.

Lauantai 29.2 eli karkauspäivä on kalenterissa vain joka neljäs vuosi. Sen tunnetuin perinne liittyy naisten lupaan kosia. Entisaikaan ajatus naisesta kosijana oli vieras, mutta karkauspäivänä sekin oli mahdollista. Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Mikäli mies kieltäytyi kosinnasta, tuli hänen perinteen mukaan ostaa kosijalle hamekangas.

(Pekka Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan maalaukset ovat kansallisgallerian kuvapankista.)