Viikko 9: Laskiaisesta Kalevalaan

Koulu jatkuu normaalisti talviloman jälkeen. Tiistaina 25.2. pidetään uusintakoe klo 15 – 18 monitoimisalissa ja päivä on myös laskiaistiistai.

Laskiaistiistai on laskiaissunnuntain jälkeinen tiistai, jolloin voi viimeisen kerran syödä lihaa ennen paastoa. Nykypäivän kasvispainotteiseen ruokavalioon siis varsin sopiva perinne. Laskiaistiistain jälkeisenä päivänä, tuhkakeskiviikkona, alkaa varsinainen paasto. Paasto kestää 40 päivää ja loppuu pääsiäiseen. Laskiaisrientoihin kuuluu pulkkamäkeen meno ja luistelu, tänä talvena vain ei taida pystyä tekemään kumpaakaan. Laskiaistiistaina on perinteisesti syöty hernekeittoa ja herkuteltu hillo- tai mantelitäytteisellä pullalla, jonka välissä on runsaasti kermavaahtoa.

Torstaina 27.2. on kakkosvuotisten vanhempainilta klo 18. Tervetuloa!

Kalevalan päivä 28. helmikuuta on myös suomalaisen kulttuurin päivä, ja päivän kunniaksi Suomen lippu liehuu. Kalevala on kansanrunojen pohjalta tehty Suomen kansalliseepos, joka kuuluu koko maailmalle tärkeään kirjalliseen perintöön.

Lauantai 29.2 eli karkauspäivä on kalenterissa vain joka neljäs vuosi. Sen tunnetuin perinne liittyy naisten lupaan kosia. Entisaikaan ajatus naisesta kosijana oli vieras, mutta karkauspäivänä sekin oli mahdollista. Suomeen karkauspäivän kosimisperinne rantautui 1800-luvun lopulla. Mikäli mies kieltäytyi kosinnasta, tuli hänen perinteen mukaan ostaa kosijalle hamekangas.

(Pekka Halosen ja Akseli Gallen-Kallelan maalaukset ovat kansallisgallerian kuvapankista.)

Viikko 7: Wanhojen tanssit

Maanantaina 1o.2. opettajat ovat iltapäivällä koulutuksessa, joten klo 11 eteenpäin Kerttulissa on itsenäistä työskentelyä.

Tiistaina 11.2. pidetään rästikoe klo 15 – 18 monitoimisalissa.

Torstaina 13.2. vietetään Kerttulissa ystävänpäivää, vaikka virallinen päivä onkin vasta huomenna. Uusintakoe pidetään 25.2. ja  siihen ilmoittautuminen päättyy 14.2.

Perjantaina 14.2. on Wanhojen tanssit. Lukiolla tanssitaan kahdessa osassa. Opettajat ohjeistavat tästä tarkemmin, mutta jako on seuraava: ryhmä 1 menee katsomaan tansseja klo  11.10 ja ruokailee klo 11.50 – 12.30. Ryhmä 2 ruokailee klo 11.10. – 11.50 ja menee katsomaan tansseja klo 12.10. Iltajuhla on tuttuun tapaan Logomossa.

HS:n helmikuun kuukausiliitteessä Saska Saarikoski kirjoittaa otsikolla ”Menneen talven lomia” tulevasta lomasta. Nykyinen helmikuussa pidettävä loma syntyi 1930-luvulla nimellä hiihtoloma.  Sitten huomattiin, että on olemassa muitakin urheilumuotoja ja 1972 loman nimeksi tuli urheiluloma. 1990-luvulla kävi ilmi, että muutakin lomalla voi tehdä kuin urheilla, joten lomasta tuli talviloma. Nykyään näyttää siltä, että kunnon talviakaan ei enää ole…                                      Nimestä huolimatta HYVÄÄ LOMAA KAIKILLE!

 

Viikko 6: Penkkarit

Koeviikko jatkuu vielä maanantain ja tiistain. Tiistaina 4.2.  päättyy  ilmoittautuminen rästikokeeseen.

4. jakso alkaa Runebergin päivänä eli keskiviikkona 5.2. Kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin kirjoittamat ovat muun muassa Maamme-laulun sanat.

Torstaina 6.2. Kerttulissa juhlitaan penkkareita. 

Kuten edellisen vuoden kuvista näkyy, abien koulupäivä alkaa perinteiseen tapaan brunssilla, jatkuu abishow’lla ja päättyy kaupungilla ajeluun. Ajelun aika on klo 13 – 14 ja ajoreitti on Aurakatu – Puutarhakatu -Käsityöläiskatu – Läntinen Pitkäkatu -Brahenkatu – Maariankatu.

Muilla opiskelijoilla on torstaina (lähes) normaali koulupäivä klo 8.15. – 13.00. Perjantaina 7.2. EI ole Wanhojen tansseja, vaan ne tanssitaan vasta ensi viikolla 14.2.