Kielikylpy suomessa 30 vuotta Juhlaseminaari

Kielikylpy juhlii tänä syksynä 30 vuotista taivaltaan Suomessa. Juhlavuoden kunniaksi Vaasassa järjestettiin perjantaina 29.9 juhlaseminaari.

Grattis språkbad!

Perjantaina 29.9 juhla huipentui koulujen yhteiseen tempaukseen Vaasan kauppakeskuksessa ”Rewell Centerissä sekä Vaasan torilla.

Språkbadssångenin virittelyä Rewell Centerissä.

Lähes 600 kielikylpylasta kokoontui laulamaan ”Språkbadssången” Rewell Centerissä missä juhlaseminaari julistettiin avatuksi. Laulun jälkeen kaikki oppilaat siirtyivät Vaasan torille missä he kaikki, lähtölaskennan jälkeen päästivät kielikylpyilmapallon ilmaan.

Vaasan kielikylpykouluissa juhlahumu näkyi koko viikon. Torstaina 28.9 kouluissa oli avoimet ovet.

Kielikylpytoiminta Vaasassa alkoi 30 vuotta sitten. Silloin aloitettiin yhdellä päiväkotiryhmällä ja tänään toiminta on kasvanut niin, että päiväkotilapsia on 125 ja kielikylpykoululaisia on yhteensä 450. Vaasassa on kolme kielikylpypäiväkotia ja kolme kielikylpykoulua.
Vaasassa panostetaan erittäin paljon kieltenopetukseen ja monikielisyyteen.

Sivistystoimenjohtajan mukaan Vaasan mottona on pitkään ollut ”monikielisyys tuo mukanaan suvaitsevaisuutta” .
Juhlaseminaarissa kuultiin monta hyvää puhujaa kuten professori Siv Björklund ja dosentti Karita Mård-Miettinen jotka ovat kaikille kielikylpyihmisille tuttuja nimiä vuosien takaa. Seminaarissa kuultiin myös ulkomaalaisia luennoitsioita kuten mm Cécile Sabatier Kanadasta ja Tina Hickey Irlannista. Mielenkiintoista oli myös kuulla uusimmasta tutkimuksesta, kielikylpyoppilaiden näkemyksestä kielitaidoistaan ja millaiset asenteet heillä on ruotsin kieltä ja kielikylpyopetusta kohtaan.

Christer Laureen Vaasan kielikylpyopetuksen juhlaseminaarissa

Juhlaseminaarin tärkein vieras oli ehkä kuitenkin profesori Christer Laureen joka 30 vuotta sitten toi kielikylvyn Vaasaan. Christer on tehnyt pitkän uran ja paljon töitä kielikylvyn eteen ja kannusti meitä kaikkia kääntämään ”pakkoruotsi” eduksemme, sillä se tuo meille lisää kielikylpyoppilaita. Lapsia, joiden vanhemmat haluavat lapsilleen laadukkaamman ja syvemmän kielenopetuksen.

TEKSTI JA KUVAT: Johanna Malkamäki, Luostarivuoren koulu