Kielikarnevaali 17.04.2018

Turun Kielivirta järjesti tiistaina 17.4. Kupittaan urheiluhallissa järjestyksessä jo toisen Kielikarnevaalin. Tapahtumaan osallistui yhteensä yli 1 000 oppilasta ja opettajaa Turun kieliluokista sekä useita yhteistyökumppaneita ja -toimijoita.

Kielikarnevaali II järjestelyt alkoivat toimijoiden mielissä miltei jo heti viime vuoden karnevaalien jälkeen ja alkuvuonna 2018 Kielikarnevaalien suunnittelu olikin jo hyvässä mallissa. Kiitos kaikki suunnitteluun osallistuneet!

Päivä alkoi tiistaina klo 9 1-2 -luokkalaisten kielipisteiden merkeissä. Oppilaat pääsivät tutustumaan englannin, ruotsin, saksan, venäjän, ranskan ja espanjan kieliin erilaisten kielipisteiden merkeissä. Kielipisteillä tutustuttiin mm. eläinten nimiin ranskaksi, numeroihin espanjaksi ja kehonosiin englanniksi. Myös Svenska på stan -maskotti Svenni vieraili Karnevaaleilla aamupäivän aikana.

1-2 -luokkalaisten lähdettyä takaisin omiin kouluihinsa ja 3-6 -luokkalaisten saavuttua paikalle, oli vuorossa SEPPO-peli. Oppilaat jaettiin ensin luokka-asteittain ja etsivät ennalta muodostettujen ryhmiensä jäsenet ja sitten olikin pelin vuoro! Peli sujui hyvin ja oppilaat olivat hienosti mukana! SEPPO-pelissä oli mukana myös Kielikarnevaalin yhteistyökumppaneita, iso kiitos teille! Pelin voittajille ilmoitetaan myöhemmin.

SEPPO-pelailun jälkeen alkoi 7-8 -luokkalaisille järjestetyt Kielimessut. Kielimessuilla oli esittelemässä omaa toimintaansa mm. AFS, Explorius, Goethe-institut, Ranskan instituutti, STS, UP Global, Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitos sekä YFU. Oppilaat vastasivat ryhmittäin erilaisiin kysymyksiin erilliselle vastauslomakkeelle liittyen yhteistyökumppanien toimintaan. Reynier Gomez liikutti oppilaita Kielimessujen ajan kuubalaisten tanssien parissa. Kysymyksiin vastanneiden ja lomakkeiden palauttaneiden kesken arvomme voittajaryhmän. Arpavoittajille ilmoitetaan myöhemmin.

Kielikarnevaali II onnistui toimijoiden näkökulmasta sujuvasti ja hyvin, toivottavasti myös osallistujien, toimijoiden ja yhteistyökumppaneidenkin osalta. Kielikarnevaalien suunnittelutiimi toivottaa myös kaikki ensi vuoden tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta tervetulleiksi mukaan luovaan ja iloiseen tiimiimme!

Kielikarnevaalien järjestäminen vaati useita työtunteja, (muutamia) valvottuja öitä sekä paljon sähköpostittelua ja puhelinkeskusteluita. Tapahtuman suunnittelu ja toteutus antoi kuitenkin samaan aikaan paljon iloa, uuden oppimista ja vanhan soveltamista, yhteistyötyöskentelyä sekä yhdessäoloa!

Iso kiitos Kielikarnevaali II osallistuneille oppilaille, opettajille, yhteistyökumppaneille ja koko suunnittelutiimille!

Kielikarnevaaliterveisin,

Henrik Hurme, Turun Kielivirta

Koonti kielikohtaisista työpajoista 14.3.2018

Kaksikielisen opetuksen verkostoseminaari 13.-14.3.2018 @Datacity

Seminaarin toinen päivä; paljon uutta asiaa takana, paljon uutta edessä.

Keskiviikkoaamupäivän yhteisen osion jälkeen seminaariosallistujat jakautuivat kielikohtaisiin työpajoihin. Nämä työpajat tarjosivat osallistujille mahdollisuuden verkostoitua samalla kielellä opettavien opettajien kanssa ja jakaa kokemuksiaan ja käytänteitään. Kielikohtaisia työpajoja oli viisi; kolme englannin kielen työpajaa, ruotsi-kielikylpy -työpaja sekä monikielinen, ranska, saksa, venäjä -työpaja.

Työpajakeskustelun pohjaksi annettiin seuraavat kysymykset:

1. Osallistujien ja koulujen lyhyt esittely

2. Millaiset ovat kaksikielisen opetuksen käytännön järjestelyt? (natiiviopettajat, mahdolliset kielenelävöittäjät, muu lisäresurssi, muu)

3. Miten kaksikielinen opetus toteutuu yläkoulussa?

4. Miten yksityiskohtainen on linjojenne kaksikielisen opetuksen kuvaus koulukohtaisessa OPSissa?

5. Mitkä ovat koulunne kaksikielisen opetuksen vahvuudet ja heikkoudet?

6. Millaista tukea ja yhteistyötä kaipaat valtakunnalliselta verkostolta?

7. Onko linjallanne jo olemassa olevaa materiaalia muille jaettavaksi? Mistä ne löytyvät? (arviointi, opetus, monialaiset, valinnaisaineet, käytänteet, muuta)

8. Miten koulussanne arvioidaan kohdekielen osaamista 9. luokan päätteeksi? Entä muulloin?

Työpajoissa käytettiin Padlet-työseiniä, jonne työpajan puheenjohtajat sekä osallistujat pystyivät kirjoittamaan ja kommentoimaan omia mietteitään ja jakamaan kokemuksia.

Alla linkit työpajojen koontiseiniin. Pääset katsomaan työpajan koontiseinää klikkaamalla työpajaa.

englanti 1 – pajan puheenjohtajana Tuija Niemi @Prikka

englanti 2 – pajan puheenjohtajana Päivi Pelli-Kouvo @Tuuki

englanti 3 – pajan puheenjohtajana Miika Katajamäki @Immostamo

ruotsi – kielikylpy – pajan puheenjohtajana Petra Salminen @Auditorio

ranska, saksa, venäjä – pajan puheenjohtajana Anni Lintuaho @Piletti

 

Seminaariterveisin,

Seminaaritoimisto

 

Kielikylpy suomessa 30 vuotta Juhlaseminaari

Kielikylpy juhlii tänä syksynä 30 vuotista taivaltaan Suomessa. Juhlavuoden kunniaksi Vaasassa järjestettiin perjantaina 29.9 juhlaseminaari.

Grattis språkbad!

Perjantaina 29.9 juhla huipentui koulujen yhteiseen tempaukseen Vaasan kauppakeskuksessa ”Rewell Centerissä sekä Vaasan torilla.

Språkbadssångenin virittelyä Rewell Centerissä.

Lähes 600 kielikylpylasta kokoontui laulamaan ”Språkbadssången” Rewell Centerissä missä juhlaseminaari julistettiin avatuksi. Laulun jälkeen kaikki oppilaat siirtyivät Vaasan torille missä he kaikki, lähtölaskennan jälkeen päästivät kielikylpyilmapallon ilmaan.

Vaasan kielikylpykouluissa juhlahumu näkyi koko viikon. Torstaina 28.9 kouluissa oli avoimet ovet.

Kielikylpytoiminta Vaasassa alkoi 30 vuotta sitten. Silloin aloitettiin yhdellä päiväkotiryhmällä ja tänään toiminta on kasvanut niin, että päiväkotilapsia on 125 ja kielikylpykoululaisia on yhteensä 450. Vaasassa on kolme kielikylpypäiväkotia ja kolme kielikylpykoulua.
Vaasassa panostetaan erittäin paljon kieltenopetukseen ja monikielisyyteen.

Sivistystoimenjohtajan mukaan Vaasan mottona on pitkään ollut ”monikielisyys tuo mukanaan suvaitsevaisuutta” .
Juhlaseminaarissa kuultiin monta hyvää puhujaa kuten professori Siv Björklund ja dosentti Karita Mård-Miettinen jotka ovat kaikille kielikylpyihmisille tuttuja nimiä vuosien takaa. Seminaarissa kuultiin myös ulkomaalaisia luennoitsioita kuten mm Cécile Sabatier Kanadasta ja Tina Hickey Irlannista. Mielenkiintoista oli myös kuulla uusimmasta tutkimuksesta, kielikylpyoppilaiden näkemyksestä kielitaidoistaan ja millaiset asenteet heillä on ruotsin kieltä ja kielikylpyopetusta kohtaan.

Christer Laureen Vaasan kielikylpyopetuksen juhlaseminaarissa

Juhlaseminaarin tärkein vieras oli ehkä kuitenkin profesori Christer Laureen joka 30 vuotta sitten toi kielikylvyn Vaasaan. Christer on tehnyt pitkän uran ja paljon töitä kielikylvyn eteen ja kannusti meitä kaikkia kääntämään ”pakkoruotsi” eduksemme, sillä se tuo meille lisää kielikylpyoppilaita. Lapsia, joiden vanhemmat haluavat lapsilleen laadukkaamman ja syvemmän kielenopetuksen.

TEKSTI JA KUVAT: Johanna Malkamäki, Luostarivuoren koulu