Kielikarnevaali 17.04.2018
Turun Kielivirta järjesti tiistaina 17.4. Kupittaan urheiluhallissa järjestyksessä jo toisen Kielikarnevaalin. Tapahtumaan osallistui yhteensä yli 1 000 oppilasta ja opettajaa Turun kieliluokista sekä useita yhteistyökumppaneita ja -toimijoita.
Kielikarnevaali II järjestelyt alkoivat toimijoiden mielissä miltei jo heti viime vuoden karnevaalien jälkeen ja alkuvuonna 2018 Kielikarnevaalien suunnittelu olikin jo hyvässä mallissa. Kiitos kaikki suunnitteluun osallistuneet!
Päivä alkoi tiistaina klo 9 1-2 -luokkalaisten kielipisteiden merkeissä. Oppilaat pääsivät tutustumaan englannin, ruotsin, saksan, venäjän, ranskan ja espanjan kieliin erilaisten kielipisteiden merkeissä. Kielipisteillä tutustuttiin mm. eläinten nimiin ranskaksi, numeroihin espanjaksi ja kehonosiin englanniksi. Myös Svenska på stan -maskotti Svenni vieraili Karnevaaleilla aamupäivän aikana.
1-2 -luokkalaisten lähdettyä takaisin omiin kouluihinsa ja 3-6 -luokkalaisten saavuttua paikalle, oli vuorossa SEPPO-peli. Oppilaat jaettiin ensin luokka-asteittain ja etsivät ennalta muodostettujen ryhmiensä jäsenet ja sitten olikin pelin vuoro! Peli sujui hyvin ja oppilaat olivat hienosti mukana! SEPPO-pelissä oli mukana myös Kielikarnevaalin yhteistyökumppaneita, iso kiitos teille! Pelin voittajille ilmoitetaan myöhemmin.
SEPPO-pelailun jälkeen alkoi 7-8 -luokkalaisille järjestetyt Kielimessut. Kielimessuilla oli esittelemässä omaa toimintaansa mm. AFS, Explorius, Goethe-institut, Ranskan instituutti, STS, UP Global, Turun yliopiston kieli- ja käännöstieteiden laitos sekä YFU. Oppilaat vastasivat ryhmittäin erilaisiin kysymyksiin erilliselle vastauslomakkeelle liittyen yhteistyökumppanien toimintaan. Reynier Gomez liikutti oppilaita Kielimessujen ajan kuubalaisten tanssien parissa. Kysymyksiin vastanneiden ja lomakkeiden palauttaneiden kesken arvomme voittajaryhmän. Arpavoittajille ilmoitetaan myöhemmin.
Kielikarnevaali II onnistui toimijoiden näkökulmasta sujuvasti ja hyvin, toivottavasti myös osallistujien, toimijoiden ja yhteistyökumppaneidenkin osalta. Kielikarnevaalien suunnittelutiimi toivottaa myös kaikki ensi vuoden tapahtuman suunnittelusta ja toteutuksesta tervetulleiksi mukaan luovaan ja iloiseen tiimiimme!
Kielikarnevaalien järjestäminen vaati useita työtunteja, (muutamia) valvottuja öitä sekä paljon sähköpostittelua ja puhelinkeskusteluita. Tapahtuman suunnittelu ja toteutus antoi kuitenkin samaan aikaan paljon iloa, uuden oppimista ja vanhan soveltamista, yhteistyötyöskentelyä sekä yhdessäoloa!
Iso kiitos Kielikarnevaali II osallistuneille oppilaille, opettajille, yhteistyökumppaneille ja koko suunnittelutiimille!
Kielikarnevaaliterveisin,
Henrik Hurme, Turun Kielivirta
Kaksikielisen opetuksen verkostoseminaari 13.-14.3.2018
Turun Kielivirta järjesti kaksikielisen opetuksen seminaariin Turussa 13.-14.3.2018. Tapahtuma keräsi eri kaupunkien kaksikielisen opetuksen ammatilaiset yhteen ja tarjosi mahdollisuuden oppia uutta, jakaa hyviä käytänteitä ja verkostoitua. Seminaari oli tarkoitettu kaikille kaksikielistä opetusta (kielikylpy, laajamittainen tai suppeampi kaksikielinen) antaville opettajille ja ohjaajille perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Alla ohjelma kootusti sekä puheenvuorojen ja työpajojen diamateriaaleja. Kurkkaa myös Wäiski TV:n tekemä kooste ensimmäisestä seminaaripäivästä.
TIISTAI 13.3.2018
9.15 Tilaisuuden avaus, Annamari Kajasto, opetusneuvos, OPH – Diat -Kajasto 1
10.00 Turun kaksikielinen opetus – esittelyvideo
Puolalan koulu kieliluokat – ovi auki maailmaan
Kaisu Metsä-Tokila ja Tuomas Nousiainen, Puolalan yhtenäiskoulu – diat: Puolala
10.30 Aivotutkimus suosii varhaista kaksikielistä opetusta, Minna Huotilainen,
aivotutkija, professori Minna Huotilainen, Helsingin yliopisto – Diat: Huotilainen kaksikielinen opetus
TYÖPAJAT/TIISTAI
- Kaksikielisen opetuksen arviointi, Annamari Kajasto – Diat- Kajasto 2
- Digiloikka ihmisyyden ytimeen – aktiivinen empatia opetuksessa! Juha Ollila Mightifier
- Suullisen kielitaidon kehittäminen digisti, Anniina Kapanen, Topeliuksen yläkoulu
- TALK – Taidetta ja liikettä kielenopetukseen, Zodiak, Liisa Taimen – diat lähetetty sähköpostitse osallistujille
- Digivinkkejä englannin opetukseen, Raunistulan alakoulu, Hanna-Maaria Linja-aho
- Seesaw kaksikielisessä opetuksessa, Sirkku Alin, Puolalan alakoulu
- Draamapedagogiikka kaksikielisessä opetuksessa, Johanna Pulkkinen
KESKIVIIKKO 13.3.2018
8.30-9.45 Kielen rooli CLIL-opetuksessa ja oppiaineiden tiedonalakohtaiset kielet, Kristiina Skinnari, tutkijatohtori Jyväskylän yliopisto – Diat -Skinnari
9.45-10 Kielikarnevaali – yhteisöllinen pelaaminen kieliluokkaidentiteettien tukena, Satu Koistinen/Turun Kielivirta
10-10.15 Suvikyky ry:n esittely, Susanna Eriksson-Nummela
10.15-11 Oppilaiden aloitteet venäjänkielisessä CLIL-alkuopetuksessa
Maarit Kaunisto, Suomalais-venäläinen koulu/luokanopettaja
tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto/OKL – Diat Kaunisto
TYÖPAJAT/KESKIVIIKKO
- Enseigner les sciences et l’histoire en français avec TV5 MONDE, Richard Bossuet
- HEJ, NU SKA VI SJUNGORITA! / HEI, ME LAULUPIIRRETÄÄN! – Minna Lappalainen Menetelmän kehittäjä, lauluntekijä
- Ceci n’est pas une pipe – Vieraan kielen ja kulttuurin oppimisen mahdollisuuksia taideaineissa, Liisa Rissanen kieliluokanopettaja, Vähä-Heikkilän koulu
- NATURligtvis-utomhuspedagogik – lär dig att använda närmiljön i språkundervisningen, Emilia Nordling, naturskollärare, Åbolands naturskola/Natur och Miljö – tack för Svenska.nu
- Dramaa oppitunnille, Liisa Taimen – diat lähetetty sähköpostitse osallistujille
- Oppimateriaaleja saksan opetuksen tueksi – Ulrike Eichstädt, Goethe Institut
- CLIL liitoon! – Materiaalimaistelua matkantekoon, Tuija Niemi & Pirjo Lammila-Räisänen, Turun Normaalikoulu – Diat: CLIL LIITOON!
Turun Kielivirta kiittää kaikkia osallistujia sekä seminaarin järjestämiseen osallistuneita yhteistyökumppaneita!