Tammikuu

Kevätlukukausi alkoi torstaina 7.1. Tammikuussa opiskelu jatkui etäopetuksena lukuun ottamatta uusinta- ja korotuskoetta ja abiturienttien kertauskursseja.

Abiturienttien kertauskurssit järjestettiin hybridiopetuksena: opettaja oli paikalla luokassa ja piti oppitunnin lähiopetuksessa välittäen sen myös samalla mahdollisesti etänä kurssilla mukana oleville. Etäosallistuminen oli opiskelijoiden keskuudessa suositumpi valinta.

 

KERTTULIN LUKIOLAISET VAPAAEHTOISTYÖSSÄ OPERAATIO RUOKAKASSISSA JA VAATEAPU KARDEROOPISSA

 

Lukion työelämäkumppanit  –hanke käynnistyi syksyllä 2020 Kerttulin lukiossa varsin reippaasti. Olimme keväällä kartoittaneet Turun seudun vapaaehtoistyötoimijoita, mutta koronarajoitusten takia kaikki vierailut, muun muassa Vaateapu Karderoopiin ja Kerttulin vanhainkotiin peruuntuivat. Heti syyslukukauden alussa aloimme viritellä uudella innolla aikaisempia projektejamme. Tämän lisäksi halusimme miettiä myös varasuunnitelmia, jos aikaisemmat yhteistyötahot eivät olisi pystyneet olemaan enää mukana. Saimmekin nopeasti yhteyden uuteen kontaktiin, Operaatio Ruokakassiin, jossa yhteystyökumppanimme Tarja Toivola toivotti meidät tervetulleeksi sähköpostiviestissään.

”Olette lämpimästi tervetulleita ja opiskelijat pääsevät osaltaan tärkeäksi lenkiksi ruoka-aputyöhön, jotta elintarvikkeet kulkeutuvat lahjoittajilta ruokakassien saajille. Työ, jota teemme, on äärettömän tärkeää, koska ruokakassien saajien määrä on jatkuvasti kasvusuunnassa.”

Monilla oppitunneilla puhumme sosioekonomisen aseman sekä köyhyyden vaikutuksesta ihmisten elämään ja mietimme yhdessä opiskelijoiden kanssa, miten yhteiskunta tai yksilö voisi auttaa heikommassa asemassa olevia lähimmäisiään. Pelkän keskustelun lisäksi me työelämähankkeessa mukana olevat opettajat halusimme konkreettisesti viedä opiskelijoita tutustumaan kolmannen sektorin toimijoihin. Hyväntekeväisyysjärjestö Operaatio Ruokakassissa ja Vaateapu Karderoopissa meidät otettiin sydämellisesti vastaan koronarajoituksista huolimatta. Ehtona oli, että tulisimme paikalle terveinä ja maksimissaan 10 hengen ryhmissä, sillä esimerkiksi Operaatio Ruokakassin ruuanjakelu vähävaraisille riippuu siitä, ovatko heidän omat vapaaehtoistyöntekijänsä terveitä.

Ensimmäisen työpäivän jälkeen Operaatio Ruokakassin lastauslaiturilla, kuvassa Iida Mettälä, Onni Saarinen, varastoesimies Kaj Toivola, opettaja Tiina Saarinen, Iris Laineste, Tiia Lempinen ja Sanni Luntamo.

Operaatio Ruokakassin tilat sijaitsevat AGA:n entisessä, vanhassa rakennuksessa Akselintie 16:ssa, ja ensimmäisenä haasteena opiskelijoilla olikin löytää perille Iso-Heikkilään ja siellä oikeaan tehdasrakennukseen sisälle. Marraskuisen vierailumme aluksi toiminnanjohtaja Jari Niemelä esitteli lukiolaisille Operaatio Ruokakassin toimintaa, jonka pääasiallisena tehtävänä on hankkia ja toimittaa ruokaa sekä hygieniatuotteita jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille. Esittelyn jälkeen opiskelijat pääsivät tositoimiin. Tällä kerralla ruokakassiin pussitettiin jouluyllätyksenä suklaakonvehteja. Yksi mukana olleista Kerttulin lukion opiskelijoista, Tiia Lempinen, kuvaa osallistumistaan Operaatio Ruokakassiin seuraavasti:

“Ensin meille esiteltiin Operaatio Ruokakassin toimintaa ja kerrottiin, miten ja mistä he saavat ruokaa jaettavaksi. He myös kertoivat, että heidän ruuanjakotilaisuuksiinsa osallistuu jopa monia tuhansia ruoan tarpeessa olevia ihmisiä. Meidän hommaksi tuli pussittaa Fazerin paperipäällysteisiä suklaita pieniin pusseihin. Homma eteni vauhdilla ja noin tunnissa saimme lavallisen suklaita pussitettua. Sen jälkeen kävimme syömässä ruokalassa, jossa siellä työskentelevät kokit olivat valmistaneet meille ison valikoiman erilaisia ruokia. Jälkiruuaksi meille tarjottiin kakkua. Kokemus oli oikein mukava ja olisin voinut pussittaa suklaita kauemminkin, kun vauhtiin pääsi. Mielestäni oli kiva kuulla hyväntekeväisyys- toiminnasta, joka samalla vähentää myös ruokahävikkiä.”

Uskonnon kurssilaiset (Ue2) tekivät marraskuun lopussa arviointiviikolla kokeen sijasta tutustumiskäynnin Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän ylläpitämään Vaateapu Karderoopiin Turun Ispoisiin, tarkemmin Kaarlentie 2:een. Opiskelijat jakaantuivat aamu- ja iltapäiväryhmiin, mikä mahdollisti tutustumisen lisäksi myös aktiivisen osallistumisen vierailupaikan arjen askareisiin, kuten vaatteiden lajitteluun, niiden pesuun ja silittämiseen. Korona-aika huomioiden opiskelijat pääsivät myös ompelemaan kangasmaskeja. Opiskelijoita opastivat päivän aikana toiminnanohjaaja Niina Torikka ja yksi nuori vapaaehtoistyöntekijä.

Kangasmaskit valmistuivat käden käänteessä
Karderoopin vapaaehtoistyöntekijän opastuksella.

Sini Taneli,  uskonnon ja filosofian opettaja                                     ,                                                Tiina Saarinen, psykologian ja terveystiedon opettaja

Kerttulin lukio, Turku