Maaliskuussa alkoi valmistautuminen kevään YO-kokeisiin.
Kuukausi starttasi kakkosvuotisten kotiväenillalla. Illassa käytiin läpi esimerkiksi Vanhojen tanssien kuvakollaasi muiden tärkeiden käytännön asioiden ohella.
Maaliskuussa vietettiin myös ”Pukeudu kuin isovanhempasi” -päivää, johon henkilökunta osallistui innolla.
YO-kokeet alkoivat 12.3.2024 äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeella ja kestivät 27.3. asti olevaan toiseen realikoepäivään. Salit kalustettiin kisakuntoon ja blogissa ohjeistettiin jännityksen hallintaan ja lievittämiseen. Abeille oli ensimmäistä kertaa tarjolla aamupalabaari ruokalassa, jossa sai itse rakentaa haluamansa voileivät kirjoitussaliin mukaan. Valmiita leipiä ei siis enää tarjottu. Systeemi koettiin toimivaksi, sillä jokainen sai haluamansa tyyppiset leivät ja toisaalta moni tuo täysin omat eväät.
Äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon kokeessa teemana oli onnellisuus ja sitä pohdittiin myös koulun blogissa. Jokaisen on hyvä pysähtyä arjessa omien onnellisuutta tuottavien asioiden äärelle.
Erityisopettaja-Marin kuukauden opiskeluvinkit olivat seuraavat:
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorimme Minna Moisanen oli haastateltuna Ylen digitaalisia oppimateriaaleja käsittelevään juttuun. Tiivistetysti jutussa todetaan, että digitaaliset oppimateriaalit ovat yleistyneet Suomen lukioissa, mutta niiden käyttöön liittyy sekä hyötyjä että pulmia. Suomen lukioissa digitaalisten materiaalien määrä on jopa 75-100% käytetyistä materiaaleista. Moisanen puolustaa jutussa digilaitteita sekä kirjoittamisen helppouden että tarkistamisen tehokkuuden ansiosta. Toisaalta koneilta katsotaan helposti Netflixiä tai shoppaillaan, ja koneiden käyttö heikentääkin monen opiskelijan keskistymistä huomattavasti. Ylen mukaan on tärkeää löytää tasapaino hyötyjen ja ongelmien välillä, jotta digitaalisuus palvelee oppimista parhaalla mahdollisella tavalla. Linkki juttuun: https://yle.fi/a/74-20077941
Maaliskuussa opotunneilla vieraili myös monia eri oppilaitosten opintoalojen esittelijöitä.
Markku Rajala ja Katja Repo olivat esittelemässä Turun AMK:n liiketalouden opintoja.
Elsa Lampinen oli esittelemässä maantieteen opintoja Turun yliopistossa.
Kaisa Seppälä oli esittelemässä tuotantotalouden opintoja Aalto yliopistossa. Kaisa valmistui Kerttulista keväällä 2023!
Oppiaineissa tapahtunutta:
- Samuli Leppämäki Eurooppanuoret-järjestöstä tuli kertomaan parlamentin toiminnasta YH-tunnille ja Euroopan nuorten parlamentin edustaja piti Euroopan parlamentin päätöksentekosimulaation.
- Ruotsin oppiaineessa pidettiin kirjoituskilpailu toisen vuosikurssin opiskelijoille.
- UE1-ryhmät vierailivat Turun synagogassa oppaanaan Miiu Hasan.
- Yliopiston lehtori dosentti Tapio Eeva Turun yliopiston biologian laitokselta vieraili Kerttulissa kertomassa ympäristöekologisista tutkimuksistaan Harjavallan raskasmetallisulaton vaikutusalueella. Hänen keräämäänsä dataa käytettiin oppilaiden tutkielmissa, jotka viimeisteltiin samalla. Lisäksi dos. Eeva esitteli biologian laitoksen opetusta Turun yliopistossa.
- Ryhmät BI03.2, 3.3 ja 3.5 sekä GE01.7 olivat Ilari Sääksjärven luennolla
- Ryhmä HI4 vieraili Turun linnassa.
- Fi1-ryhmä vieraili Wäinö Aaltosen museossa tutustumassa Iiu Susirajan näyttelyyn.
Maaliskuussa saimme myös kuulumisia opotuntien URAVARJOSTUS-projekteista. Opiskelijat olivat laatineet esityksiä tekemistään työpäivistä. Uravarjostus koettiin opettavana ja hyödyllisenä.
Maaliskuun lopussa alkoi myös pääsiäisloma, kun pitkäperjantai osui tänä vuonna päivään 29.3.2024.
Sellainen oli Kerttulin maaliskuu 2024!