Biologian sovellukset –kurssi vierailulla biokemian laitoksella
Vappuviikon kunniaksi Kerttulin lukion Biologian sovellukset –kurssi 5 jatkoi jo kymmenvuotista perinnettään vierailemalla Turun yliopiston biokemian laitoksella tiistaina ja perjantaina yhteensä kolmen ryhmän voimin. Nyt laitoksen opetus- ja tutkimustilat ovat siirtyneet Arcanumista uusiin tiloihin Biocityssä. Perinteiseen ohjelmaan lisäyksenä lukion opiskelijat saivat tehdä rekombinanttiplasmidin digestion kahdella restriktioentsyymillä.
Tämän jälkeen jatkettiin perinteisellä ohjelmalla. Opiskelijat pääsivät pipetoimaan EcoRI- tai BamHI-restriktioentsyymillä katkaistut lineaariset rekombinanttiplasmidit elektroforeesin agaroosigeelin kaivoihin. Lisäksi kaivoihin pipetoitiin molemmilla restriktioentsyymeillä kloonausplasmidista irrotettu alfa-2-integriinigeeni ja jäljelle jäänyt plasmidivektori sekä tunnetun kokoisia lineaarisia kokomarkkereita sisältävää standardiliuosta
Elektroforeesigeelin ajon aikana dosentti Jarmo Käpylä kertoi mielenkiintoisessa esityksessään biokemian laitoksen opetuksesta ja tutkimuksesta. Sitten siirryttiin eristämään dna:ta banaanista yksinkertaisella etanolisaostus-menetelmällä. Valintansa mukaan oppilaat visualisoivat dna:n joko punaisella etidiumbromidi-värillä tahi vihreällä midori-värillä. Vierailu huipentui itse eristetyn banaanin dna:n ja plasmidi-dna:n digestion tuottamien ja elektroforeesilla eroteltujen plasmidin palojen tarkasteluun UV-valossa.
Meillä kerttulilaisilla oli jälleen etuoikeus päästä tutustumaan biokemian menetelmiin konkreettisesti tutkimusympäristössä. Toivottavasti tästä heräsi osalla opiskelijoistamme innostus molekyylibiologiaan.
Kerttulimazing Race
Torstaina 25.4. järjestettiin ensimmäinen Kerttulimazing Race lukiomme ykkösille. Iltapäivän aikana ykköset seikkailivat pitkin kaupunkia karttojen ja vihjeiden avulla pienissä ryhmissä ja ratkoivat mielenkiintoisia tehtäviä.
Sää suosi tapahtumaa ja aurinko helli kisailijoita. Opiskelijakunta oli muistanut kisailijoita myös ja tarjosi kaikille juotavaa ja pienen herkkupalan. Kiitos siitä!
Kisa päättyi koululle tiukkaan tietovisaan, jonka päätteeksi voittajat palkittiin ”raha”-palkinnolla. Opiskelijat tykkäsivät kisasta ja pohtivat vastauksia rastipisteiden kysymyksiin hienosti.
Suuret kiitokset kaikille vanhempien vuosiluokkien opiskelijoille, jotka auttoivat rastihenkilöinä sekä tietenkin itse kisailijoille! Teidän positiivinen asenteenne kantaa vielä pitkälle.
Teksti: Ykkösten ro:t
Kuvassa Kerttulimazing Race-tapahtuman Kahoot-kisan voittajajoukkue
Kerttulilaiset leirikoulussa Dublinissa 24. – 30.4. 2019
Avaa alla oleva linkki ja käy lukemassa matkakertomusta Dublinista.
https://sites.google.com/edu.turku.fi/kerttulidublin/etusivu
HI5-kurssilaiset Turun linnassa 18.4.
Ryhmäkuva 1600-luvun tyyliin.
Lääketieteen opiskelijoiden vierailuluento 16.4.
Lukion terveystiedon Terveys ja tutkimus -kurssin eräänä keskeisenä tavoitteena on perehtyä tutkimuksen mahdollisuuksiin terveyden edistämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Sattumalta Kerttulin lukion terveystiedon kurssi osui yksiin Turun yliopiston lääketieteen toisen vuosikurssin opiskelijoiden opinto-kokonaisuuden kanssa nimeltä Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito. Siinä lääketieteen opiskelijat jalkautuvat pienryhmissä luennoimaan yliopiston ulkopuolelle terveyden edistämiseen liittyvistä aiheista.
Tiistaina 16.4 terveystiedon kurssilaiset nauttivat korkealaatuisesta ja huolella valmistetusta luennosta. Opimme, miten terveyden edistämisestä saadaan tieteellisesti pätevää ja luotettavaa tietoa ja miten tällaiset tiedot vertautuvat julkisuudessa liikkuviin ”huuhaa-uskomuksiin”. Luennon alussa lukion opiskelijat vastasivat terveystottumuksia kartoittavaan Kahoot-kyselyyn. Sen jälkeen esitelmöitsijät kertasivat stressin biologiaa ja kävivät läpi stressiin, uneen ja ravitsemukseen liittyviä epätieteellisiä uskomuksia tutkitun tiedon näkökulmasta. Tiedon luotettavuuden arvioinnin apuna voi käyttää mm. ”huuhaa-bingo” –työvälinettä, Skepsis ry:n sivuja ja Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan vastalaake.fi –sivustoa..
Meillä kerttulilaisilla oli etuoikeus päästä seuraamaan laadukasta tulevien lääketieteen asiantuntijoiden luentoa. Se toivottavasti motivoi entisestään myös jatko-opinnoista vielä haaveilevia lukiolaisnuoria.
Vaalipaneeli 9.4.
Kerttulin lukion vaalipaneeli pidettiin 9.4.2019 Ammatti-instituutin auditoriossa. Panelisteiksi oli kutsuttu kaikista eduskuntapuolueista ehdokas. Paikalle saatiin lopulta seuraavat ehdokkaat: keskustasta Oscar Hätinen, perussuomalaisista Liina Isto, kokoomuksesta Janika Takatalo, sosiaalidemokraateista Viivu Seila, vihreistä Paco Diop, vasemmistoliitosta Maarit Koivisto, RKP:stä Anna Korkman ja sinisistä Ville Anttila. Perussuomalaisten kanssa vaaliliitossa olevista kristillisdemokraateista ei tullut ehdokasta.
Yhteydenpidon panelisteihin hoiti Jere Nevalainen. Hän oli myös toivottamassa vieraat tervetulleiksi Ammatti-instituuttiin. Kerttulin opiskelijoista paikalle saapuivat toisen ja kolmannen vuoden opiskelijat ja osa ensimmäisen vuoden opiskelijoista.
Paneelin puheenjohtajina toimivat Alina Altis ja Niklas Vaulanen. Kysymyksiä olivat ennalta valmistelleet yhteiskuntaopin ryhmät. Paneeli eteni teemoittain, muun muassa ilmasto, koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuus käytiin läpi. Panelistit vastasivat välillä nopeisiin kysymyksiin vihreää tai punaista lappua heiluttamalla, välillä pidempiin kysymyksiin. Osa ehdokkaista erottui hyvin perustelluilla vastauksilla, joku oli vähemmän vakuuttava.
Tekniikasta huolehtineet Otto Alanko, Aapeli Hyvärinen ja Lauri Koponen pitivät huolen siitä, ettei kenenkään puheenvuoro kestänyt liian pitkään. Myös yleisö pääsi esittämään visaisia kysymyksiä, joihin panelistit saivat vastata.
Vaalipaneeli sujui hyvin ja antoi varmasti pohdiskeltavaa ensi kertaa äänestämään meneville – ehkäpä joku jopa valitsi ehdokkaansa tämän paneelin avulla.
Teksti: Ulla Koiranen
Fysiikan työkurssilaiset Tuorlan tähtitornilla 5.4.