Viikko 21 Kolme, kaksi, yksi…

Kolme kouluaamua ennen kevään viimeisen koeviikon alkua. Sitten joutuu armas kesäaika ja kaikki suven suloiset kesäriennot.

Menneellä viikolla vierailimme valtakunnallisessa PET-keskuksessa tutustumassa PET-kuvantamisessa käytettävien radionuklidien tuotantoon ja radiolääketuotantoon. PET-kuvantamisessa hyödynnetään lyhytikäisiä positronisäteilijöitä, jotka liitetään biologisesti aktiiviseen molekyyliin. Esimerkkejä positronisätelilijöistä on alla olevassa kuvassa. Fluori-18 valmistetaan happi-18-rikastetusta vedestä. Yksi litra tätä vettä maksaa tuhansia euroja.

Alla olevassa kuvassa positroni kohtaa elektronin ja tapahtuu annihilaatio. Annihilaatiossa vapautuu gammasäteilyä, jonka PET-kamera havaitsee ja muodostaa kuvan kuvattavasta kohteesta.

Opiskelijamme tarkastelevat venäläisvalmisteista hiukkaskiihdytintä, jolla kiihdytetään negatiivisesti varattuja vety-ioneja törmäyttämistä varten.

Lisäksi opiskelijat kävivät tutustumassa kauppatorin laidalla sijaitsevaan ortodoksikirkkoon. Mikäli et ole siellä käynyt, kannattaa käydä ohimennessä kurkistamassa sisään. Se on hieno paikka.

Viikon 21 ohjelmaa:

Maanantai 20.5.

    •  Ihan tavallinen koulupäivä.

Tiistai 21.5.

    • KE8-ryhmäläiset menevät Aurumiin tekemään kemian töitä. Aurum on latinaa ja tarkoittaa kultaa. Turun yliopiston Aurum-rakennuksessa on Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan sekä Turun yliopiston kemian laitoksen uusi koti.

Keskiviikko 22.5.

    • Viimeinen opetuspäivä.

Torstai

    • 1. palkin kokeet alkavat klo 10.00.

Perjantai

    • 2. palkin kokeet alkavat klo 10.00.

Menestystä koeviikkoon!

Sinitoukohärkä