Mediataito viikko ja Uutisten viikko

Joko olet muistanut ilmoittautua valtakunnalliseen mediataitoviikkoon 5-11.2.2024? Vielä ehtii mukaan; Mediataitoviikko linkin kautta. Media on läsnä meidän ja lasten arjessa joka päivä. Lasten kanssa onkin hyvä harjoitella turvallista ja järkevää mediakäyttäytymistä jo varhaiskasvatusiässä. Mediakasvatus kehittää kriittistä ja luovaa ajattelua, osallisuutta, vaikuttamista sekä elämänhallintaa ja hyvinvointia.Mediataito 2024 kampanja kuva.

Uutisten viikko 29.1-2.2.2024 tukee myös mediakasvatuksen ajatusmallia. Ilmoittautumalla voit tilata ryhmällesi sanomalehdet ilmaiseksi viikon ajaksi ja tutkia mitä kaikkea niistä löytyy. Mitkä ovat pääuutiset, mitä tarkoittaa mainokset tai löysitkö oman nimesi keijaimet lehden etuvisulta?

Uudet lukutaidot-kehittämisohjelma (2020-2022) jakaa mediakasvatuksen kolmeen osaan.
1. Median tulkinta ja arviointi; mediasisältöjen tarkasteleminen kriittisesti ja analyyttisesti. Auttaa ymmärtämään median vaikutuksia ja käsittelemään mediaa tietolähteenä. Medialukutaito kuvaa myös minkälainen minä olen median käyttäjänä.
2. Median tuottaminen; minkälainen minä olen median tuottajana. Tämän alueen hallitseminen auttaa vaikuttamaan mediassa ja ymmärtämään, miten tietoa välitetään. Mediasisältöjen tuottaminen on myös luovaa ilmaisua.
3. Mediaympäristöissä toimiminen; vuorovaikuttaminen,  kommunikointi mediassa ja vastuullinen median käyttö sekä myös kokemus omasta digihyvinvoinnista ja ymmärrys siitä, miten media vaikuttaa sosiaaliseen, psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Mediaympäristöissä toimimisen taito auttaa huomioimaan turvallisuuden eri mediaympäristöissä.

Kaikki nämä osa-alueet tulisikin varhaiskasvatussuunnitelman mukaan linkittää sopivasti lapsen arkeen ja tekemiseen. Voit poimia siis materiaaleista omalle ryhmällesi sopivat kokonaisuudet.

Piirretty etukansikuva mediataidonpoluilla korttipakasta. Voit tallentaa ja tulostaa oppi ja ilo puuhakortit joiden kautta lasten kanssa voi tutustua mediataitoihin.  Mediataito-viikoilla netistä löytyy paljon materiaalia esim. Pikku Kakkosen 2023 materiaalit tunnetaidoista toimivat yhä sekä Vuoden 2022 materiaalitkin tukevat loistavasti monilukutaitoa varhaiskasvatuksessa. Uusin super hieno materiaali löytyy yle arenasta Reppu-Heppu ja Botti mediamestareina videosarja. Vastaa hyvin lapsilähtöisesti mediaan liittyviin kysymyksiin. Kannattaa tutustua!

Polkuja mediakasvatuksen tueksi oppaasta löydät monta valmista puuhaa koko ryhmälle. Oppaasta voi poimia koko vuoden ajaksi tekemistä.

Lasten lehtikone toimii kivana alustana sanomalehden digitaaliseen versioon, mutta perinteinen paperinen oman ryhmän lehti taitaa aina ihan käsin kosketeltavissa 🙂

Runorobotilla voi lasten kanssa luoda omat haiku runot ja vaikkapa maalata  omasta runosta hieno taideteos. Kuinkahan hienon näyttelyn näistä saisikaan aikaan päiväkodin seinälle?

Mediataitojen harjoittelun saa lisättyä mukavasti arkeen pienillä tekemisillä !