QR-koodit

QR-koodeilla saa tehtyä nopean pikareitin esim. nettisivuun tai internetissä olevaan kuvaan, tiedostoon tai kansioon. Tällöin linkki aukeaa nettiselaimesa. QR-koodi voi sisältää myös tekstiä, tällöin nettilinkkiä ei tarvita ja koodin viesti näkyy heti iPadin kamerassa / QR-koodinlukijasovelluksessa.

 

Tee oma QR-koodi:

  1. Etsi linkki siihen sivuun, videoon, kuvaan tai tiedostoon, jonka haluat QR-koodin takaa ilmestyvän.
  2. Mene osoitteeseen https://www.qr-koodit.fi/generaattori tai käytä jotain muuta QR-koodisivustoa koodin luomiseen. Voit luoda QR-koodin myös puhelimeen / iPadiin ladattavalla QR-koodisovelluksella. Sovelluksia löytyy myös maksuttomana.
  3.  Jos haluat tulostaa QR-koodin, koodi kannattaa luoda selaimessa (esim. linkki kohdassa 2), linkin voi lukea myös tablettitietokoneen tai puhelimen näytöltä toisella laitteella, tällöin sen voi tehdä QR-koodisovelluksella.

Lue QR-koodi:

  1.  Avaa iPadin kamera (uusimmat käyttöjärjestelmät) tai lataa puhelimeesi QR-koodinlukija (sovellus). Lue koodi kameralla / sovelluksella. Jos QR-koodi on tabletin tai älypuhelimen näytöllä, tarvitsen sen lukemiseen toisen tabletin / älypuhelimen.

QR-koodien käyttövinkkejä:

  • QR-koodeja voi käyttää tulostettuina esimerkiksi lapsille tehdyissä temppuradoissa (esim. linkkejä kuviin / jumppavideoihin). Tällöin iPadin kameralla skannataan tulostetut koodit ja tehdään jumppaliikkeet ohjeiden mukaan.
  • Seikkailuradat pihalla / lähiympäristössä voidaan toteuttaa QR-koodien avulla. Koodeihin voidaan piilottaa tekstitietoiskuja, Youtube-videoita, kuvia kasveista tmv. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että internetissä olevat videot, kuvat jne. eivät avaudu ellei koodinlukijalaitteessa (iPad, älypuhelin) ole internetyhteyttä.
  • Lauluhetkien toteuttaminen QR-koodien avulla onnistuu piilottamalla koodeihin esim. laulujen nimet, kuva vinkiksi laulusta, laulu tai video laulusta. Lapset voivat avata iPadin avulla koodeja vuorotellen ja laulut paljastuvat.
  • Joulukalenterin toteuttaminen QR-koodeilla.
  • Eri tasoisten oppijoiden huomioiminen onnistuu QR-koodeilla helposti. Toimintaan voidaan luoda useampia koodeja, joista toisissa on helpommat tehtävät kuin toisissa. Koodit voidaan merkitä esimerkiksi värikoodein tai kuvin: ”Martti, etsi sinä koodeja, joiden vieressä on pupu. Eeva, sinä voit tutkia nalle-koodeja.”

QR-koodimateriaaleja:

QR-koodigeneraattori

Eriyttämistä QR-koodeilla

QR-koodit käyttöön opetuksessa