QR-koodit

QR-koodeilla saa tehtyä nopean pikareitin esim. nettisivuun tai internetissä olevaan kuvaan, tiedostoon tai kansioon. Tällöin linkki aukeaa nettiselaimessa. QR-koodi voi sisältää myös tekstiä, tällöin nettilinkkiä ei tarvita ja koodin viesti näkyy heti iPadin kamerassa / QR-koodinlukijasovelluksessa.

Tee oma QR-koodi:

  1. Etsi linkki siihen sivuun, videoon, kuvaan tai tiedostoon, jonka haluat Qr-koodin takaa ilmestyvän.
  2. Mene osoitteeseen https://www.qr-koodit.fi/ ja liitä kopioimasi linkki Qr-koodin sisältö -kenttään. Paina Luo oma Qr-koodi. Klikkaa Qr-koodia hiiren oikealla napilla ja ”Tallenna kuva nimellä”.
  3. Voit käyttää myös jotain muuta Qr-koodisivustoa koodin luomiseen.
  4. Jos haluat tulostaa Qr-koodin, koodi kannattaa luoda selaimessa (esim. linkki kohdassa 2), linkin voi lukea myös tablettitietokoneen tai puhelimen näytöltä toisella laitteella, tällöin sen voi tehdä Qr-koodisovelluksella.

Chirp.qr  -sovelluksella oma äänitys qr-koodiin

  1. Lataa Chirp.qr -sovellus Yritysportaalista.
  2. Aloita äänitys napauttamalla lintua, napauta lintua uudelleen lopettaaksesi äänityksen.
  3. Voit kuunnella äänityksen vasemman alakulman play-napista. Jos et ollut tyytyväinen, napsauta lintua ja tee uusi äänitys.
  4. Paina oikean alalaidan qr-koodi -kuvaketta ja nimeä äänittämäsi koodi.
  5. Paina Save. Qr-koodi tallentuu iPadisi Kuviin.
  6. Tarvitset internet-yhteyden qr-koodiviestin kuuntelemiseen.

Lue QR-koodi:

  1. Avaa iPadin kamera (uusimmat käyttöjärjestelmät).  Lue koodi kameralla. Jos QR-koodi on tabletin tai älypuhelimen näytöllä, tarvitset sen lukemiseen toisen tabletin / älypuhelimen.

QR-koodien käyttövinkkejä:

  • QR-koodeja voi käyttää tulostettuina esimerkiksi lapsille tehdyissä temppuradoissa (esim. linkkejä kuviin / jumppavideoihin). Tällöin iPadin kameralla skannataan tulostetut koodit ja tehdään jumppaliikkeet ohjeiden mukaan.
  • Seikkailuradat pihalla / lähiympäristössä voidaan toteuttaa QR-koodien avulla. Koodeihin voidaan piilottaa tekstitietoiskuja, Youtube-videoita, kuvia kasveista tmv. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että internetissä olevat videot, kuvat jne. eivät avaudu ellei koodinlukijalaitteessa (iPad, älypuhelin) ole internetyhteyttä.
  • Lauluhetkien toteuttaminen QR-koodien avulla onnistuu piilottamalla koodeihin esim. laulujen nimet, kuva vinkiksi laulusta, laulu tai video laulusta. Lapset voivat avata iPadin avulla koodeja vuorotellen ja laulut paljastuvat.
  • Joulukalenterin toteuttaminen QR-koodeilla.
  • Eri tasoisten oppijoiden huomioiminen onnistuu QR-koodeilla helposti. Toimintaan voidaan luoda useampia koodeja, joista toisissa on helpommat tehtävät kuin toisissa. Koodit voidaan merkitä esimerkiksi värikoodein tai kuvin: ”Martti, etsi sinä koodeja, joiden vieressä on pupu. Eeva, sinä voit tutkia nalle-koodeja.”
  • Katso esimerkki: Toiminnallisia tehtäviä QR-koodien avulla
  • QR-kooditehtäviä luonto- ja ulkotoimintaan 

QR-koodimateriaaleja: