Blue Botit ja ohjelmoinnin alkeita perhepäivähoidossa

Kaksi blue bot ohjelmointirobottia lasten käsissä. Saimme mahdollisuuden hankkia perhepäivähoitoon ohjelmointirobotteja. Nyt onkin iloiset Blue Botit lähteneet kierrokselle lasten opetukseen. Nämä ihanat ystävät opettavat lapselle ohjelmoinnin alkeita. Jännittävää oli kun ensimmäiset robotit saatiin liikkeelle ja sitä riemun määrää on vaikea kuvailla sanoin, kun omilla ohjeilla saatiin pieni ”koppakuoriainen” (lapset nimesi) liikkumaan.Pieni lapsi kerää ohjelmointikortteja lattialta. Blue Bot robottien mukana on muutama hieno matto minkä päällä nämä kulkevat opastetusti parhaiten. Samassa paketissa on apukortteja joiden kautta lapsi oppii huomaamaan mistä ja miten Blue Botit ohjelmoidaan. Valot silmissä hymyilytti jokaista ja yhteistuumin pohdittiin että sillä onkin tarkat ”lamppusilmät”. Blue Bot kulkee tunnelissa. Ihan pienimpiä lapsia jännitti enemmän, mutta nopeasti totuttiin Blue Bottien ääniin ja vilkkuviin valoihin ja jokainen on uskaltanut hyvin koskea ohjelmointirobotteihin.

Lapset ovat kekseliäitä huomaamaan miten ohjelmoidaan nopeasti Blue Bot kaverille ja mitä kaikkea sen kanssa pystyy tekemään. Katsokaa iloinen video mikä oivallus syntyi eräässä pienessä ohjelmointihetkessä.

Syksy käynnistyy hiljalleen

Kesälaitumilta on palattu arkeen ja kaivettu iPadit esiin! Tällä viikollaLeluja maassa väreittäin. digihankkeen toimintaa on jälleen jatkettu perhepäivähoidossa tutustumalla Spin The Wheel -sovellukseen yhdessä lasten kanssa.

”Pyöräytä spinneriä ja etsi samanvärinen lelu hiekkalaatikolta”-leikin avulla harjoittelimme mm. värejä, luokittelua, oman vuoron odottamista. Pienten ihmisten muisti joutui oikein hyvälle treenille, kun oikea väri piti pitää mielessä koko matkan hiekkalaatikolle.

Lapsia laittamassa leluja väreittäin ympyräksi. Mahtavasti saatiin yhdistettyä myös liikunta digipedagogiikkaan, kun innokkaat leikkijät ravasivat etsimässä oikeita värejä kauempaa hiekkalaatikolta ja ympäri puistoa. Hienoja oivaluksiakin tuli, kun mustaksi väriksi löydettiin 2 cm pituinen kepin pätkä.  Yhdessä mietittiin sovellukselle myös muita käyttötapoja kuten lelujen siivoaminen kassiin värien mukaan! 😊

iPad koulutusta Perhepäivähoidossa

Kevät digihankkeen myötä päättyi tiukkaan koko päivän koulutukseen. Aiheena oli iPadillä käytettävä Teams sovellus ja tallennustilat. Perhepäivähoidossa on ahkerasti harjoiteltu iPadin käyttöä lasten kanssa sovellusten myötä, mutta myös arjen työvälineenä. Hurjasti on kehitytty asioissa. Nyt kevään viimeisessä koulutuksessa kurkistettiin myös tulevaan syksyyn ja robotiikkaan mikä lisää lasten osallistumista digimaailmaan hyvällä tavalla. On kiva aloitta syksyn ryhmät kun tietää jo että jotakin kivaa ja kutkuttavaa on tulossa.

 

Perhepäivähoidon kevätjuhla-tunnelmia!

Tänä vuonna saimme pitää yhteiset kevätjuhlat perhepäivähoidossa eteläisellä alueella. Sää suosi ja lapset nauttivat puuhasta. Toiminnallisessa juhlassa lapset saivat tehdä yhdessä huoltajien kanssa erilaisia tehtäviä. Pisteissä oli digipedagogiikkaakin näkyvillä huoltajille asti. Ipadillä jumppasovelluksen (spin-n-move) mukaan murennuttiin maahan kuin näkkileipä tai huojuttiin kuin nuudelit. Lapset saivat myös opastaa aikuisia Easi-scope mikroskoopin käytössä. Pallot ja leikkivarjon saimme lentämään yhdessä ja lapset juoksivat ilmapallojen perässä vikkelästi. Juhlan kruunasi mehujäät, mitkä maistuivat ilta-auringossa.😊

 

Kameratehtävä lasten kanssa

iPadin kameran toimintoihin tutustuttiin keväällä perhepäivähoidossa väri- ja muototehtävällä. Lapset saivat kuvakortit joiden mukaan heidän tuli etsiä ympäristöstä saman muotoisia tai saman värisiä esineitä. Kun asia tai esine löydettiin, kuvattiin ne ihan itse iPadin kamera toiminnolla. Lopuksi vielä kerrattiin kuvagalleriasta mitä värejä tai muotoja löydettiin.

 

Arjessa digitekniikkaa opetuksessa

Perhepäivähoidon arjessa digitekniikan lisääminen on joskus vain oivaltamista nopeasti. Tänään lapset leikkivät lattialla ja pohtivat värejä ja lukumääriä. Nappasimme mukaan puhelimen ja sieltä kameratoiminnon. Kaksi lapsen kädessä olevaa sinistä autoa. Kuvaan sattui lapsen kädessä olevat autot. Lapsi katseli niitä hetken lattialla kameran kautta ja totesi ääneen: ”Perunan väriset renkaat. Porkkanan väriset renkaat.” Ja niin yhdessä mietittiin mitkäs ne värien nimet olivatkaan.

Lapsen kädet lattialla.

 

Nopeasti mukaan liittyivät muutkin lapset ryhmästä ja ihmeteltiin maailmaa kameran kautta uudelleen. Kameran kuvakenttään löytyivät lasten kädet ja pian laskettiin sormia yhdessä ääneen. Vähän oli haastetta kun sormet liikkuivat niin nopeasti, mutta onnistuttiin jokaisen kohdalla oikeaan lukuun!

Varhaiskasvatus näkyy perhepäivähoidon arjessa

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet näkyvät perhepäivähoidonkin arjessa tärkeänä osana päivää. Seinällä lasten piirustuksia varhaiskasvatussuunnitelman mukaan. Lapset saavat laadukasta opetusta ja kasvatusta pienissä ryhmissä normaalin arjen keskellä. Päivään nivoutuvat luontevasti vasun kaikki osa-alueet kehkeytyvän opetussuunnitelman mukaan. Tutkitaan, toimitaan, liikutaan, luetaan, lauletaan, askarrellaan ja opitaan yhdessä saman teeman ympärillä syventyen lapsen mielenkiinnon kohteisiin samalla. Kuvassa lasten käden jälkiä.Kuvassa näkyy yhden perhepäivähoitajan ”vasuseinä”, minkä avulla sekä lapset että vanhemmat voivat tarkastella/ihastella jo tehtyjä asioita päivittäin. Tätä työtä tehdään suurella sydämellä! ❤️

Mukavaa maailman metsäpäivää!

YK:n maailman metsäpäivää vietimme perhepäivähoidossa myös tutustuen metsän ihmeisiin. Omia puun taimia emme päässeet istuttamaan, mutta saimme tutustua metsän pieniin ihmeisiin ja kuvattiin niitä tarkkaan. Pienet eläimet näkyvät hyvin easiscopella iPadiin yhdistettynä xploview ohjelman avulla. Kyllä siinä ihmeteltiin yhdessä tuumin!

Mitä, ollaanko metsässä jo hereillä?

Muurahaiskeko ja muurahaiset. Voi ihmettä ja kummaa mitä näimmekään metsän digihetkessä! Mukana oli iPadit ja easiscopet ja reipas retkimieli. Makkaroita jäimme kyllä vesikielellä kaipaamaan kun nuotiopuitakin nähtiin.  Kyllä jouduttiin pysähtymään pitkäksi toviksi ihmettelemään ketkä ovat jo heränneet metsässä? Miten kiireisiltä nuo pienet muurahaiset vaikuttivatkaan perhepäivähoitolasten mielestä.  Niin vikkeliä olivat etteivät meinanneet millään jäädä mikroskoopin alle katsottavaksi. Aikuisten mielestä muurahaisten pitää jähmettyä, jotta näkyisivät hyvin. Niinpä tietäväiset kolmevuotiaat ilmoittivat yhteistuumin että ”pysähtyy ne jos huudetaan ääneen!” Niinpä sitten huudettiin yhdessä korkealta ja kovaa, mutta eivät ne pysähtyneet sittenkään. 😉 Onneksi näimme kuitenkin jotakin hyvinkin mielenkiintoista joka oikeasti pysähtyi paikalleen ja saatiin suurennettua mikroskoopilla näkyviin.

Löytyykö puistosta kirjaimia?

Kirjainten tuntemusta voidaan tukea myös ulkona. Otimme lasten kanssa easiscopet puistoon ja yhdistimme Varhaiskasvatussuunnitelman mukaiset alueet kielten rikas maailma ja tutkin ja toimin ympäristössäni digitekniikan kautta ulkona. Pienet silmät ovat hyviä hoksaamaan asioita mitkä joskus aikuisilta menee ohi. Löysimme puistosta muualtakin kirjaimia ja numeroita kuin puiston isoista kylteistä!

Jokos arvasitte mistä nämä löytyivät? (oikea vastaus: puiston välineiden ruuvin kannoista 🙂