Lukuiloa-blogi

Lukutaitoprojekti on päättynyt

Suuntaa lukemiseen! -lukutaitoprojekti on päättynyt.

Projektin toiminta alkoi elokuussa 2020 ja päättyi heinäkuussa 2022.

Projektia rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Projektia koordinoi Turun lukukoordinaattori Henrik Hurme.

Kiitos kuluneista vuosista!

Lisää Turun lukutaitoprojektin toiminnasta Lukuiloa-blogissa: Kiitos kuluneista vuosista! (20.6.2022).

Lukuiloisin terveisin,

Henrik

Go Sanataide Go! -sanataidepäivä 2022

Runon ja suven päivänä juhlittiin lukemista ja sanataidetta

Turun lukutaitoprojektin, Kirjan talo – Bokens hus ry:n ja Turun kaupunginkirjaston yhdessä tuottama sanataidetapahtuma Go Sanataide Go! keräsi keskiviikkona 6.7.2022 väkeä aurinkoiseen Kupittaanpuistoon.

Ohjelmassa oli muun muassa sanataide- ja sarjakuvatyöpajoja sekä kirjastofillari lukualueineen. Tapahtuman aikana Kupittaanpuistossa seikkaili myös Aura of Puppetsin Aura-nukke sekä Turun Kesäteatterin Peter Pan -esityksen merirosvot. Myös improvisaatioduo Kommenttiraita esiintyi tapahtuman aikana.

Sanataide- ja sarjakuvatyöpajoja varten oli pystytetty useita katoksia. Sanataiteilijat ja sarjakuvataitelijat seisovat tai istuvat teltan varjossa olevien pöytiensä takana. He ovat valmiina antamaan ohjeita työpajoihin osallistuville lapsille.
Kirjan talo – Bokens hus ry:n sanataiteilijoita ja Turun Sarjakuvakerho ry:n sarjakuvataiteilijoita. (Kuva: Henrik Hurme)
Sininen kirjastofillari ja kaksi sinistä mattoa. Matoille on levitetty värikkäitä kirjoja. Hieman kauempana näkyy matto, jonka päälle on aseteltu värikkäitä tyynyjä. Taustalla näkyy puistoalue.
Turun kaupunginkirjaston kirjastofillari. (Kuva: Henrik Hurme)
Merirosvoksi pukeutunut henkilö pitelee hartiallaan mustavalkoista merirosvolippua ja näyttää iloisesti kieltään. Edustalla on kaksi tuolia, joille on asetettu esille esitteitä. Taustalla näkyy puistoalue sekä lasten leikkipaikka.
Merirosvoja, hiiohoi! Myös Turun Kesäteatteri merirosvoineen oli paikalla sanataidepäivässä. Merirosvot ovat esityksestä Peter Pan. (Kuva: Henrik Hurme)
Kaksi mustavalkoraidallisiin paitoihin ja mustiin liivehin pukeutunutta henkilöä esiintymässä. Oikeanpuoleinen henkilö laulaa mikrofoniin ja vasemmanpuoleinen henkilö soittaa kitaraa. Kitaraa soittavalla henkilöllä on päässään punainen pipo.
Kommenttiraita-duo esiintymässä. (Kuva: Henrik Hurme)

Suurkiitos kaikille sanataidepäivään osallistuneille! <3

Tuhannet kiitokset myös kaikille tuotanto- ja järjestäjätahoille:

 • Turun kaupungin lukutaitoprojekti
 • Kirjan talo – Bokens hus ry
 • Turun kaupunginkirjasto
 • Aura of Puppets
 • Kommenttiraita
 • Turun Kesäteatteri
 • Turun Sarjakuvakerho ry.

Lukuiloa kaikille!

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori

Kaksi henkilöä pitelevät mustavalkoista merirosvolippua. Oikeanpuoleinen henkilö on pukeutunut merirosvoksi ja hän näyttää iloisesti kieltään. Vasemmanpuoleinen henkilö nauraa iloisesti. Taustalla näkyy puistoalue.
Merirosvo Kuohu ja lukukoordinaattori Henrik toivottavat kaikille lukuiloista kesää! (Kuva: Siina Alaranta)

Kiitos kuluneista vuosista!

Turun lukutaitoprojekti tarjosi suuntia lukemiseen

Turun kaupungin lukutaitoprojektin taival lasten lukutaidon ja -innon edistämisen parissa on tullut päätökseensä.

Lukutaitoprojekti Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! toteutti toiminta-aikansa (2020–2022) aikana useita erilaisia lukutaitoa ja -intoa edistäviä tempauksia, tapahtumia ja materiaalia. Toimintansa kautta projekti myös vahvisti kasvatus- ja opetushenkilökunnan sekä kotien ja kulttuurialan toimijoiden välistä yhteistyötä lukemiseen liittyen.

Lukutaitoprojektin toiminta toteutettiin suomeksi ja ruotsiksi. Projektia rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Toiminta starttasi lastenkirjasuunnistuksella

Lukutaitoprojektin toiminta käynnistyi elokuussa 2020, ja jo marraskuussa lanseerattiin projektin aloitustempaus, lastenkirjasuunnistus (6.–30.11.2020).

Suunnistusrastit tarjosivat mielikuvitusta kutkuttelevien toiminnallisten tehtävien lisäksi kaiken kaikkiaan 100 erilaista kirjavinkkiä! Suunnistus toteutettiin yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan ja Katariinan Vilske Oy:n kanssa.

Lukutaitoprojekti on toteuttanut kirjasuunnistusta myös aloitustempauksen jälkeen eri yhteistyötahojen kanssa, viimeksi keväällä 2022 yhdessä turkulaisen kirjailijan Eva Höglundin ja lastenosasto Saagan kanssa. Lukuviikolla 2022 lanseerattu Kompisdeckarna -kirjasuunnistus pohjautui Evan Turkuun sijoittuvaan nuortenkirjaan. Suunnistusrastit oli sijoitettu kirjan tapahtumapaikoille eri puolille kaupungin keskustaa.

Lukutaitoprojektin tuottamat kirjasuunnistukset ovat aloitustempausta lukuun ottamatta olleet ”kierrettävissä” myös digitaalisesti: digitaaliset suunnistusreitit rakennettiin Thinglink-toimintaympäristöä hyödyntäen.

Kirjasuunnistuksen rastit

Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistus, kesä 2021 (Thinglink)

Kompisdeckarna -kirjasuunnistus, kevät 2022 (Thinglink)

Ja mikä parasta, kirjasuunnistus on herättänyt kiinnostusta myös Turun ja lähialueiden ulkopuolella. Kirjasuunnistukseen on nimittäin voinut tänä keväänä osallistua Turun lisäksi esimerkiksi Kokkolassa!

Lukutaitoprojekti osallistui myös Opetushallituksen Lukuliikkeen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteiseen Lukukummit-kampanjaan esittelemällä lastenkirjasuunnistusta. Turun lukutaitoprojektin Lukukummit-video on katsottavissa Opetushallituksen YouTubessa.

Uusi lukutaitojulkaisu ULKONA NYT!

Lukutaitoprojekti julkaisi huhtikuussa 2022 uuden kaksikielisen julkaisun:

Suuntaa lukemiseen! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi – Rikta dig till läsning! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete (aoe.fi).

Julkaisun ovat kirjoittaneet lukutaitoprojektin pedagogisissa iltapäivissä ja kaksikielisissä webinaaripäivissä keväällä 2021 vierailleet lukutaidon asiantuntijat. Materiaali käsittää myös lukutaitoprojektista tuotettuja toimintamalleja.

Erivärisiä lintuja vaaleanoranssin väristä taustaa vasten. Taustalla näkyy sekä erivärisiä puunrunkoja että lehvistöjä. Keskellä kuvaa on otsikko: SUUNTAA LUKEMISEEN! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi, RIKTA DIG TILL LÄSNING! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete.
Julkaisun upeat kannet on kuvittanut graafikko-kuvittaja Jenny Lucander, joka myös vieraili pedagogisella iltapäivällä maaliskuussa.

Pedagogiset iltapäivät ja kaksikieliset webinaaripäivät

Lukutaitoprojekti järjesti kaiken kaikkiaan kahdeksan pedagogista iltapäivää ja kaksi kaksikielistä webinaaripäivää (Lastenkirjat iskevät lukukipinää 27.3.2021 ja Kompasseja hyvään lukutaitoon 10.4.2021).

Pedagogiset iltapäivät toteutettiin vapaamuotoisina keskustelutilaisuuksina. Iltapäivillä vieraili varhaiskasvattajien, opettajien ja kirjastoalan ammattilaisten lisäksi myös eri alojen asiantuntijoita, muun muassa lukemisen inspiroija Agneta Möller-Salmela, kirjailija Magdalena Hai ja suomi vieraana kielenä yliopisto-opettaja Niina Kekki. Tilaisuuksien aikana myös jaettiin hyviä toimintamalleja sekä kokemuksia lukutaitotyöhön liittyen.

Kaksikielisten webinaaripäivien ohjelma sisälsi niin ajankohtaisia aiheita kuin tutkittua tietoa lukutaitoon ja -intoon sekä kirjallisuuteen liittyen. Webinaaripäivien luennoitsijoina toimivat alan asiantuntijat, kuten äidinkielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Juli-Anna Aerila, pohjoismaisen kirjallisuuden dosentti Mia Österlund sekä aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen.

Webinaaripäivien luentojen tallenteet on katsottavissa jälkikäteen. Suomenkieliset luentotallenteet on tekstitetty suomeksi, ruotsinkieliset ruotsiksi.

Sanataiteesta intoa lukemiseen

Sanataide on sanoilla leikkimistä ja leikittelyä, puhuttua tai kirjoitettua kieltä, runoja, satuja ja liikettä, ja ennen kaikkea itseilmaisun väline! Sanataiteella on myös merkittävä rooli lukutaitotyössä ja lukemiseen innostamisessa.

Sanataiteen merkitys lukutaitotyössä huomioitiin myös Turun lukutaitoprojektin toiminnassa. Lukutaitoprojekti järjesti huhtikuussa 2021 kymmenen sanataidetyöpajaa, kuusi suomeksi ja neljä ruotsiksi. Ensisijaisesti varhaiskasvatuksen ja esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle suunnattujen työpajojen teemoina olivat kirjallisuuden ja luovan yhdessäolon lisäämisen lisäksi mediatekstien merkitys lukemiseen innostamisessa sekä sanataiteen asema koko ryhmän yhteisenä kielenä. Sanataidetyöpajat toteutettiin yhteistyössä Kirjan talo – Bokens hus ry:n ja Sydkustens Ordkonstskolan kanssa. Työpajojen kouluttajina toimivat sanataiteen ammattilaiset Hanna Dufva, Paola Fraboni, Katja von Wendt ja Jasmine Westerlund.

Huhtikuussa toteutetut sanataidetyöpajat saivat jo seuraavan syksynä jatkoa, kun lokakuussa käynnistyi lukutaitoprojektin Sanataideakatemia. 24 tunnin laajuinen koulutuskokonaisuus toteutettiin yhdessä Kirjan talo – Bokens hus ry:n kanssa. Lokakuusta huhtikuuhun kestäneen akatemian aikana osallistujille tarjottiin uusia mielikuvituksellisia menetelmiä lukutaitotyön tueksi. Koulutuskokonaisuus sisälsi iltapäiväluentojen lisäksi kaksi seminaaripäivää, oman sanataideprojektin laatimisen ja toteuttamisen sekä sanataideretken Ruissaloon! Sanataideakatemian kouluttajina toimivat Jenni Turunlahti ja Jasmine Westerlund.

GO SANATAIDE GO! – uusi sanataiteen ja lukemisen teemapäivä

Runon ja suven päivänä 6.7.2021 Turun Kupittaanpuiston täytti sanataiteen ja lukuilontäyteinen kuhina, kun puistossa järjestettiin Turun lukutaitoprojektin ja paikallisten lukutaito- ja kulttuuritoimijoiden yhdessä toteuttama uusi sanataiteen teemapäivä, sanataidepäivä GO SANATAIDE GO! GO ORDKONST GO!.

Kaksikielisen sanataidepäivän ohjelmassa oli muun muassa erilaisia pop-up-sanataide ja -sarjakuvatyöpajoja sekä osallistava yhteisösanataideteos. Paikalla oli myös Turun kaupunginkirjaston pop-up-kirjastofillari sekä TEHDAS Teatterin Hattujahti -esityksestä tuttu Kana. Esillä oli myös A:sta Ö:hön Muumien matkassa: #MoominABC-kuvanäyttely. Tapahtuman virallisena suojelijana toimi opetusministeri Li Andersson.

Sanataidepäivä 2.0

Lukuiloisia uutisia: tervetuloa sanataidepäivään myös tulevana kesänä!

Go sanataide go! Go ordkonst go!

Go Sanataide Go! Go Ordkonts Go! 6.7.2022 klo 11–15 Kupittaanpuistossa

Päivän ohjelma tarjoaa jälleen kaikenlaista lukuiloista toimintaa, mm. pop-up-sanataide- ja sarjakuvatyöpajoja sekä kirjastofillari!

Go Sanataide Go! 6.7.2022 Turun tapahtumakalenterissa

Go Sanataide Go! 6.7.2022 Facebookissa

Joukko suosittuja kirjailijoita ja kuvittajia vieraili virtuaalisesti Turussa

Kuluneen kevään aikana Turussa vieraili virtuaalisesti kymmenen suosittua kirjailijaa ja kuvittajaa. Lukutaitoprojekti nimittäin järjesti viisi suomenkielistä kirjailijakeskiviikkoa ja viisi ruotsinkielistä författarfredagenia lastenosasto Saagan Facebook Livessä.

Kirjailijoiden ja kuvittajien kanssa keskusteltiin niin lasten- ja nuortenkirjoista ja -kirjallisuudesta kuin kirjailijuudesta ja kuvittajuudesta. Kirjailijat ja kuvittajat myös esittelivät omia teoksiaan ja lukivat pieniä lukunäytteitä viimeisimmistä teoksistaan.

Lisää vierailuista voi lukea Lukuiloa-blogista tunnisteella Kirjailijakeskiviikko.

Materiaalia lukutaitotyön tueksi

Kaikenlaisten tempausten ja tapahtumien lisäksi lukutaitoprojekti on toiminta-aikanaan tuottanut monipuolisesti erilaista materiaalia. Jo edellä mainittujen lastenkirjasuunnistusten ja lukutaitojulkaisun lisäksi lukutaitoprojekti on julkaissut myös Tärkeitä tarinoita -esitteen lasten ja lapsiperheiden lukuinnon edistämiseksi. Lukuharrastuneisuutta kehittävän yhteisöllisen piirustus- ja kirjoitustehtävän lisäksi esite käsittää monikielisyyttä ja -kulttuurisuutta tukevaa materiaalia.

Lukutaitoprojekti on myös jakanut lukuiloa turkulaisille lapsille hankkimalla uutta kirjallisuutta päiväkoteihin, kouluihin ja kirjastoihin. Lukutaitoprojekti on myös lahjoittanut Kustannusosakeyhtiö Otavalta ja Turun Kirjamessuilta (2021) lahjoituksena saamiansa muumiaiheisia lukupäiväkirjoja turkulaisille alkuopetuksen oppilaille. Tuhannet kiitokset yli 2 500 lukupäiväkirjasta, kirjat on jaettu uusille omistajilleen!

Kiitos!

Haluan lopuksi kiittää kaikkia lukutaitoprojektin toimintaan osallistuneita: tuhannet kiitokset työstänne turkulaisen ja suomalaisen lukutaidon hyväksi!

Suurkiitos lastenkirjasuunnistuksen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneet toimijat. Kiitos pedagogisten iltapäivien asiantuntijavieraat, kaksikielisten webinaaripäivien luennoitsijat sekä sanataidetyöpajojen ja Sanataideakatemian kouluttajat! Suurkiitos myös sanataidepäivien yhteistyökumppanit sekä kirjailijavierailuilla vierailleet kirjailijat ja kuvittajat!

Suurkiitos myös kansalliset toimijat Lukuliike, Lukukeskus, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Turun Kirjamessut antoisasta ja inspiroivasta yhteistyöstä!

Ja ennen kaikkea: ISO kiitos kaikille lukutaitoprojektin toimintaan, tapahtumiin ja tempauksiin osallistuneet lapset, vanhemmat, perheet, kasvattajat, opettajat, kirjastolaiset, päiväkodit, koulut, kirjastot ja iltapäiväkerhot – ilman teitä ei olisi lukutaitoprojektia! Kiitos! Tack!

Lukuiloisin terveisin,

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori

Kirjailijavierailut toukokuussa

Kiitos kirjailijavierailuista!

Lukutaitoprojektin maaliskuussa startanneet virtuaaliset kirjailijavierailut tulivat päätökseensä toukokuussa. 11.5. järjestetyn kirjailijakeskiviikon vieraana oli sarjakuvataitelija Tuuli Hypén, kun taas 13.5. toteutuneen författarfredagenin vieraaksi saapui kuvittaja-graafikko Jenny Lucander. Vierailut toteutettiin aiempien vierailuiden tavoin Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan Facebookissa.

Tuuli Hypén

Turkulainen sarjakuvakirjailija Tuuli Hypén vieraili kirjailijakeskiviikossa 11.5.2022 klo 9.30–10.

Juttelimme Tuulin kanssa muun muassa hänen luomistaan sarjakuva- ja kuvakirjahahmoista, toisin sanoen kettutyttö Nannasta sekä seikkailunhaluisesta ketunpojasta Veikasta. Vierailun aikana Tuuli kertoi myös tarkemmin sarjakuvan tekemisestä ja piirtämisestä sekä antoi vinkkejä aloitteleville sarjakuvataiteilijoille.

Sarjakuvien piirtämisen ja kuvakirjojen kuvittamisen lisäksi Tuuli työskentelee lautapelien ja digitaalisten pelien kuvittamisen parissa: pelien kuvittaminen oli myös yksi kirjailijavierailun puheenaiheista!

Nopeat kysymykset ja Tuulin vastaukset

 • Lempikirjain: T
 • Lempikirja: Kiekkomaailma-kirjat (kirj. Terry Pratchett)
 • Lempilastenkirja: Kun Miinus lähti avaraan maailmaan (kirj. Sven Nordqvist)
 • Lempihahmo: Rascar Capac
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Sarah Waters
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Zdzisław Beksiński

Jenny Lucander

Palkittu kuvittaja ja graafikko Jenny Lucander vieraili ruotsinkielisellä kirjailijavierailulla perjantaina 13.5.2022 klo 9.30–10.

Keskustelimme Jennyn kanssa muun muassa erilaisista kuvittajan työskentelytavoista ja -metodeista, joita Jenny töissään käyttää. Jenny valaisi myös kuvakirjan luomisprosessia sekä muistutti, että prosessi on aina uniikki riippuen työstettävästä teoksesta.

Jenny myös mainitsi, että väreillä ja niiden monipuolisella käytöllä on merkittävä rooli niin kuvakirjojen tekemisessä kuin tulkitsemisessa. Jenny myös antoi hyviä vinkkejä kuvakirjojen lukemiseen sekä kannusti kaikkia lukemisen pariin: lukiessaan voi uppoutua mielikuvituksellisiin maailmoihin!

PS. Jenny on kuvittanut lukutaitoprojektin julkaisun: Suuntaa lukemiseen! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi.

Nopeat kysymykset ja Jennyn vastaukset

 • Lempikirjain: g
 • Lempikirja: Om detta talar man endast med kaniner (kirja. Anna Höglund)
 • Lempilastenkirja: Gropen (kirj. Emma Adbåge)
 • Lempihahmo: Klipdassen
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Kristina Lugn
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Louise Bourgeois

Tuhannet kiitokset kaikille lukutaitoprojektin kirjailijakeskiviikoissa ja författarfredageneissa vierailleille kirjailijoille ja kuvittajille!

Kiitokset myös kaikille teille, jotka olette seuranneet vierailuja livenä tai katsoneet niitä jälkikäteen tallenteelta! Kiitos myös kaikista ennakkokysymyksistä!

Lopuksi, suurkiitos Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan henkilökunnalle kirjailijavierailuiden tuotantoavusta!

Lukuiloisin terveisin,

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori
Suuntaa lukemiseen! 

Kirjailijavierailut huhtikuussa

Lukutaitoprojektin kirjailijavierailut huhtikuussa

Lukutaitoprojektin maaliskuussa alkaneet virtuaaliset kirjailijavierailut kirjailijakeskiviikko ja författarfredag jatkuivat huhtikuussa neljän vierailun verran. Huhtikuun kirjailijavierailuissa vierailivat nuortenkirjailija Eva Höglund (8.4.), kirjailija ja kolumnisti Roope Lipasti (13.4.), lastenkulttuurin moniosaaja Silja Sillanpää (20.4.) sekä dekkaristi Eva Frantz (29.4.).

Författarfredag med Eva Höglund ja Kirjailijakeskiviikko: Roope Lipasti järjestettiin osana lukutaitoprojektin Lukuviikon 2022 ohjelmaa.

Eva Höglund

Nuortenkirjailija Eva Höglund vieraili ruotsinkielisellä kirjailijavierailulla perjantaina 8.4.2022 klo 9.30–10.

Keskustelimme vierailun aikana Evan kanssa muun muassa lukemisesta ja Lukuviikosta, Evan esikoisromaanista Kompisdeckarna löser paketmysteriet, sekä jännitys- ja seikkailuromaaneista ja niiden kirjoittamisesta yleisesti.

Juttelimme myös Evan seikkailuromaaniin pohjautuvasta Kompisdeckarna-kirjasuunnistuksesta – lisätietoa suunnistuksesta Lukuiloa-blogissa: Lähde mukaan jännittävään kirjaseikkailuun! (4.4.2022).

Nopeat kysymykset ja Evan vastaukset

 • Lempikirjain: M
 • Lempikirja: Niitä on niin paljon, mahdotonta valita vain yksi!
 • Lempilastenkirja: Vi fem (suom. Viisikko) (kirj. Enid Blyton) och Anne på Grönkulla (suom. Annan nuoruusvuodet) (kirj. Lucy Maud Montgomery)
 • Lempihahmo: Pippi Långstrump (suom. Peppi Pitkätossu)
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Elisabeth George ja Daphne du Maurier
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Ilon Wikland

Roope Lipasti

Kirjailija ja kolumnisti Roope Lipasti vieraili kirjailijakeskiviikossa 13.4.2022 klo 9.30–10.

Aloitimme kirjailijakeskiviikon keskustelemalla Roopen kanssa lukemisesta ja Lukuviikosta: Roopelle jokainen viikko on lukuviikko!

Lukuviikolla on usein kaikenlaisia kivoja tapahtumia, kuten lukutaitoprojektin kirjailijakeskiviikko!
– Roope Lipasti –

Vierailun aikana keskustelimme myös kirjailijuudesta ja kirjoittamisesta, kirjailijan työpäivistä ja rutiineista, äänikirjoista ja niiden kirjoittamisen erityispiirteistä, lätkää ja liikuntaa unohtamatta – Roope on nimittäin kirjoittanut suositut Lätkä-Lauri -kirjat! Saimme myös kuulla pienen lukunäytteen vielä julkaisemattomasta kirjasta itse kirjailijan lukemana!

Nopeat kysymykset ja Roopen vastaukset

 • Lempikirjain: R
 • Lempikirja: Sinuhe egyptiläinen (kirj. Mika Waltari)
 • Lempilastenkirja: Ronja Ryövärintytär (kirj. Astrid Lindgren)
 • Lempihahmo: Vaahteramäen Eemeli
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Kjell Westö ja Astrid Lindgren
 • Lempikuvittaja tai -taiteilija: Harri Oksanen ja Anton Lipasti

Silja Sillanpää

Kirjailija ja lastenkulttuurin moniosaaja Silja Sillanpää vieraili kirjailijakeskiviikossa 20.4.2022 klo 9.30–10.

Juttelimme vierailun aikana Siljan kanssa niin kirjoittamisesta ja kirjailijuudesta, lastenkulttuurista ja -kirjoista, äänikirjoista ja -tarinoista, kuin Katti Matikaisesta, Syrhämästä ja tietenkin salaperäisestä Salasaaresta! Silja myös luki pienen pätkän Salasaaren salaisuudet -kirjasta, sekä kertoi pieniä paljastuksia kirjan syksyllä julkaistavasta jatko-osasta Salasaari: Karanneet tarinat.

Nopeat kysymykset ja Siljan vastaukset

 • Lempikirjain: S
 • Lempikirja: Annan seitsemän elämää (kirj. Kaarina Helakisa, kuv. Mirkka Eskonen)
 • Lempilastenkirja: Piilomaan pikku aasi (kirj. Lea Pennanen)
 • Lempihahmo: Maja-Akka
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Leena Krohn, Anni Kytömäki ja Siiri Enoranta
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Susanna Majuri ja Anu Tuominen

”Nämä ovat tämän päivän lempihommia, huomenna voi olla ihan joku eri juttu!”
– Silja Sillanpää –

Eva Frantz

Ruotsinkielisen kirjailijavierailun författarfredag vieraaksi perjantaina 29.4. klo 9.30–10 saapui jännityskirjailija ja kulttuurin monitaituri Eva Frantz.

Evan kirjailijavierailulla uppouduttiin dekkareiden jännittävään maailmaan. Eva kertoi vierailunsa aikana muun muassa jännityskertomusten kirjoittamisesta ja kirjoitusprosesseista sekä kirjojen tapahtumapaikoista ja henkilöhahmoista ja niiden totuudenmukaisuudesta.

Keskustelimme myös äänikirjoista ja niiden kirjoittamisesta ja kuuntelemisesta, Euroviisuja unohtamatta – Eva on myös Euroviisuasiantuntija ja YLEn Euroviisukommentaattori! Tänä vuonna Euroviisut järjestettiin 10.–14.5.2022.

Nopeat kysymykset ja Evan vastaukset

 • Lempikirjain: E
 • Lempikirja: Borta med vinden (kirj. Margaret Mitchell)
 • Lempilastenkirja: Den hemliga trädgården (kirj. Frances Hodgson Burnett) ja Kung Kaspian och skeppet Gryningen (kirj. C. S. Lewis)
 • Lempihahmo: Madicken (suom. Marikki)
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Astrid Lindgren
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Ilon Wikland

Kirjailijavierailut toukokuussa

Lukutaitoprojekti järjesti vielä kaksi kirjailijavierailua toukokuussa: turkulainen sarjakuvakirjailija Tuuli Hypén vieraili kirjailijakeskiviikossa 11.5., kun taas 13.5. författarfredagenin vieraana oli kuvittaja ja graafikko Jenny Lucander. Kirjailijavierailut järjestetiin aiempien vierailuiden tavoin Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan Facebookissa.

Kirjailijakeskiviikko: Tuuli Hypén Saagan Facebookissa

Författarfredag med Jenny Lucander Saagan Facebookissa

Uusi Suuntaa lukemiseen! -lukutaitojulkaisu NYT ULKONA!

Uusi lukutaitojulkaisu nyt ulkona!

Turun lukutaitoprojekti Suuntaa lukemiseen! on huhtikuun lopussa julkaissut uuden, kaksikielisen lukutaitojulkaisun yleisen lukutaitotyön tueksi.

Hurme, H. (toim.). 2022. Suuntaa lukemiseen! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi – Rikta dig till läsning! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete. Turku: Turun kaupunki.

Erivärisiä lintuja vaaleanoranssin väristä taustaa vasten. Taustalla näkyy sekä erivärisiä puunrunkoja että lehvistöjä. Keskellä kuvaa on otsikko: SUUNTAA LUKEMISEEN! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi, RIKTA DIG TILL LÄSNING! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete.

Julkaisu on avoimesti luettavissa Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi): https://aoe.fi/#/materiaali/2063.

Materiaali kokoaa lukutaitoprojektin keväällä 2021 järjestämien pedagogisten iltapäivien ja kaksikielisten webinaaripäivien antia tilaisuuksissa vaikuttaneiden lukutaitotoimijoiden ja luennoivien asiantuntijoiden kirjoittamien artikkelien kautta.

Iltapäivien ja webinaaripäivien aiheiden käsittelyn lisäksi materiaali käsittää myös lukutaitoprojektista tuotettuja toimintamalleja lukutaitotyön tueksi.

Tuhannet kiitokset yhteistyöstä: Juli-Anna Aerila, Jenni Alisaari, Paola Fraboni, Magdalena Hai, Terhi Hannula, Minna Huotilainen, Niina Kekki, Wera Kunnas, Jenny Lucander, Agneta Möller-Salmela, Meri Pulkkinen, Riitta Taara, Jenni Turunlahti, Sani Uusitalo, Vilma Ääri ja Mia Österlund!

Kuten kaikessa lukemisessa, ei myöskään käsillä olevaa julkaisua tarvitse lukea yhdellä kertaa – julkaisua voi lukea sieltä täältä, tarvittaessa, tai ihan vain(luku)ilon vuoksi!

Lukuiloa kaikille!

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori
Suuntaa lukemiseen!

Kiitos Sanataideakatemia!

Lukutaitoprojektin sanataideakatemia huipentui päätösseminaariin

Turun lukutaitoprojektin tuottama ja Kirjan talon toteuttama koulutuskokonaisuus sanataideakatemia päättyi lauantaina 23.4.2022, kun akatemialaiset kokoontuivat viimeisen kerran yhteen päätösseminaarin merkeissä. Päätösseminaari järjestettiin etänä Teamsissa.

Tutkittu tieto esiin!

Päätösseminaarin luennolla tarkasteltiin mm. lapsilähtöistä sanataidetoimintaa ja sanataideopetuksen tulevaisuutta, sekä pohdittiin, mitä annettavaa draamapedagogiikalla on kirjallisuudenopetukseen.

Luennon lähtökohtana oli ennen kaikkea tuoda tutkittu tieto esiin: sanataidetta on etenkin viime vuosina tutkittu paljon, mutta tutkimusten tarjoamat käytännön kokemukset, vinkit ja valmiit materiaalit jäävät helposti hyödyntämättä.

Tutkielmia sanataiteesta

Vähämaa, Veera. 2022. Sanataideopettaja – Tulevaisuuden toiveammatti. Selvitys sanataideopetuksen tilasta 2020-luvulla. Suomen sanataideopetuksen seura.

Åkerblad, Eeva. 2015. Savuverhon taakse. Draama kirjallisuudenopetuksen työtapana. Pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto.

Honkanen, Hanne. 2011. Unelmien sanis. Lapsilähtöisen sanataiteen perusopetuksen mahdollisuuksista. Pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto.

Käytännön sanataideharjoituksia

Päätösseminaarin aikana tehtiin myös käytännön sanataideharjoituksia. Akatemialaiset lähettivät mm. erilaisia mielikuvituskirjeitä sekä tekivät oman korvarunon, Sanataide keväällä 2022.

Siansaksaa, ajatusten virtaa
uskallusta lähteä sanojen maailmaan!
Uskallusta, uuden luomista,
äänimaisema talteen

Heittäytymistä äänimaisemaan
hengähdysreikään
ja ajatuksen virtaan,
heittäyttymistä luovuuteen,
tuoksujen ja sanojen vietäväksi

Sanojen vietävänä,
äänien ja tuoksujen perässä
uuden luomisen virrassa

Ajatuksen virtaa,
uskallusta, luovuutta
iloa

Äänimaisema: ajatuksen virtaa,
lahja, lähde
ja semmoinen pieni riemu

Ihanan mahtavaa leikittelyä
valtava ilontuottaja
ja inspiraation lähde!

Siansaksalla on sanat
äänellä ja tuoksuilla on sanat

Se on vapauttavaa,
lohdullistakin.

Korvaruno on muodostettu akatemialaisten kirjoittamista sanataiteeseen liittyvistä sanoista, lauseista ja virkkeistä, jotka he kirjoittivat päätösseminaarin aikana keskutelualustalle, ja joista sanataideopettaja Jasmine kokosi runon.

Tee oma korvaruno – katso ohje Turun sanataideyhdistyksen sivuilta!

Kiitos sanataideakatemia!

Tuhannet kiitokset kaikille lukutaitoprojektin sanataideakatemiaan osallistuneille!

Suurkiitos myös sanataideakatemian kouluttajille, sanataideopettajille Jasmine Westerlundille ja Jenni Turunlahdelle!

Lämmin kiitos Kirjan talo – Bokens hus ry:lle yhteistyöstä turkulaisen lukutaitotyön hyväksi!

Lukuiloa kaikille!

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori
Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning!

Lähde mukaan jännittävään kirjaseikkailuun!

Kompisdeckarna-kirjasuunnistus starttaa …

… än, yy, tee, NYT!

Lähde mukaan jännittävään kirjaseikkailuun eri puolilla Turkua! Kompisdeckarna-kirjasuunnistukseen voi osallistua 4.–30.4.2022 välisenä aikana. Suunnistusrastit ovat sijoitettu eri puolille Turun keskustaa, aina Turun linnalta Seikkailupuistoon Kupittaalle:

 • Turun linna/linnan portilla
 • Barkerinpuiston leikkipaikka
 • Urheilupuisto/Paavo Nurmen puistotie
 • Biologinen museo
 • Samppalinnanpuiston leikkipaikka
 • Vartiovuorenmäki/Turun Kesäteatteri
 • Turun kaupunginkirjasto/lastenosasto Saaga
 • Kupittaanpuisto/Seikkailupuisto

Kompisdeckarna löser paketmysteriet (2020) Vaski-verkkokirjastossa

Kirjasuunnistus verkossa

Kirjasuunnistus löytyy kokonaisuudessaan myös verkosta, joten kuka tahansa voi ajasta ja paikasta riippumatta ryhtyä etsiväksi ja seikkailla eri puolilla Turkua! Tehtävät on käännetty myös suomeksi.

Kirjasuunnistus verkossa (Thinglink)

Auta etsiviä!

Missä päin Turkua haluaisit etsivien kohtaavan seuraavan seikkailunsa? Kerro parhaat vinkkisi, sekä anna palautetta kirjasuunnistuksesta:

Hjälp kompisdeckarna! Ge feedback!


Lukuviikko 2022

Kompisdeckarna-kirjasuunnistus käynnistyy Lukuviikolla 2022. Lukuviikko nostaa esiin lukutaidon yhteiskunnallisen merkityksen globaalista näkökulmasta. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna lukutaito on monelle selviytymistaito.

Lukuviikko 2022/Lukukeskus


Kirjailijavierailulla (författarfredag) Eva Höglund

Kompisdeckarna-dekkarin kirjoittaja, turkulaiskirjailija Eva Höglund vierailee virtuaalisella kirjailijavierailulla (författarfredag) perjantaina 8.4. klo 9.30–10.00. Kirjailijavierailu järjestetään lastenosasto Saagan Facebook Livessä livelähetyksenä. Vierailu on ruotsiksi.

Författarfredag med Eva Höglund på Sagas Facebook


Kompisdeckarna-kirjasuunnistus mediassa

Turussa ja verkossa pääsee lukuviikolla kirjasuunnistamaan / Turun Sanomat (24.3.2022)

Kirjaseikkailu levittäytyy ympäri Turkua / Aamuset (24.3.2022)

Bokorientering i Åbo – hjälp kompisdeckarna att lösa mysterier / Åbo Underrättelser (28.3.2022)

Lukutaitoprojektin kirjailijavierailut maaliskuussa

Aakkosia ja luonnon monimuotoisuutta

Lukutaitoprojektin ensimmäiset neljä kirjailijavierailua ovat nyt takanapäin. Maaliskuussa virtuaalisilla kirjailijakeskiviikoilla ja författarfredageneilla vierailivat kirjailija-runoilija Annika Sandelin (4.3.), kirjailija Paula Nivukoski (9.3.), tietokirjailija-maantieteilijä Laura Ertimo (16.3.) ja kuvittaja-kirjailija Linda Bondestam (18.3.).

Annika Sandelin

Kirjailija-runoilija Annika Sandelin vieraili ruotsinkielisellä kirjailijavierailulla perjantaina 4.3.2022 klo 9.30–10.00.

Kirjailijavierailun (författarfredag) aikana Annika kertoi mm. kirjoitusprosesseista, runoista ja supersankareista. Annika myös luki pätkän uusimmasta kirjastaan När farmor flög (2022) (suomeksi Kun isoäiti lensi). Vierailun lopussa Annika myös vastasi ”nopeisiin kysymyksiin” koskien lempikirjaimia, -kirjoja, -kirjailijoita ja -kuvittajia.

Nopeat kysymykset ja Annikan vastaukset

 • Lempikirjain: R
 • Lempikirja: Mördarens apa (suomeksi Merten gorilla) (kirj. Jakob Wegelius)
 • Lempilastenkirja: Muminpappans memoarer (kirj. Tove Jansson)
 • Lempihahmo: Mattis (suomeksi Matias), kirjasta Ronja rövardotter (suomeksi Ronja, ryövärintytär) (kirj. Astrid Lindgren)
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Lennart Hellsing
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Linda Bondestam

Paula Nivukoski

Kirjailija Paula Nivukoski vieraili kirjailijakeskiviikossa 9.3.2022 klo 9.30–10.00.

Vierailullaan Paula kertoi mm. siitä, millaista oli kirjoittaa Onnelliset aakkoset -kirjan muumiaiheisia runoja. Hän myös luki pienen pätkän eräästä aakkosrunosta. Vierailun aikana Paula kertoi myös miten hänestä tuli kirjailija, sekä muistutti meitä kaikkia siitä, että on tärkeää saada lukea juuri itseään kiinnostavia kirjoja! Vierailun päätteeksi Paula vastasi ”nopeisiin kysymyksiin”.

Nopeat kysymykset ja Paulan vastaukset

 • Lempikirjain: P sekä Q
 • Lempikirja: Akvarelleja Engelin kaupungista (kirj. Jukka Viikilä)
 • Lempilastenkirja: Muumipappa ja meri (kirj. Tove Jansson)
 • Lempihahmo: Nuuskamuikkunen sekä näkymättömät otukset
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Joel Haahtela
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Johanna Lumme

Laura Ertimo

Kirjailijakeskiviikon vieraana 16.3.2022 klo 9.30–10.00 oli tietokirjailija ja maantieteilijä Laura Ertimo.

Lauran kanssa keskusteltiin niin tieto- ja selkokirjoista ja sarjakuvista kuin ilmastoteoista ja luontokadostakin, mielikuvistusta ja leikkiä unohtamatta! Laura nimittäin kehotti meitä kaikkia leikkimään – paras tapa muuttaa omaa toimintaansa on nimittäin leikin kautta! Esimerkiksi kasvissyöntiä voi kokeilla leikkimällä vegaania yhden päivän ajan: muutoksen ei aina tarvitse olla lopullista.

Nopeat kysymykset ja Lauran vastaukset

 • Lempikirjain: U
 • Lempikirja: The Dawn of Everything: A New History of Humanity (kirj. David Graeber & David Wengrow)
 • Lempilastenkirja: Rauhakirja (kirj. Todd Parr)
 • Lempihahmo: Adamsberg (Fred Vargasin kirjoista)
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Tuulikki Tolonen
 • Lempikuvittaja tai -taitelija: Anu Tuominen

Linda Bondestam

Kirjailija-kuvittaja Linda Bondestam vieraili perjantaina 18.3. klo 9.30–10.00 ruotsinkielisellä kirjailijavierailulla (författarfredag).

Lindan kirjailija- ja kuvittajavierailulla syvennyttiin kuvakirjojen mielikuvitukselliseen maailmaan – kuvakirja on taideteos, joka esittelee yhden tai useamman tarinan, ja jolla on alku ja yksi tai useampi loppu. Linda kertoi mm. monipuolisista työmenetelmistään sekä siitä, miten lyijykynäpiirroksista, maalauksista ja valokuvista sekä tekstistä tulee ihan oikea kuvakirja. Linda kannusti kaikkia lukemaan yhdessä sekä vierailemaan kirjastossa, sekä muistutti eräästä tärkeästä asiasta: kaikkia kirjoja ei tarvitse lukea loppuun!

Nopeat kysymykset ja Lindan vastaukset

 • Lempikirjain: R
 • Lempikirja: Cikada (kirj. Shaun Tan)
 • Lempilastenkirja: En fe på badhuset (kirj. Baek Heena)
 • Lempihahmo: useita, omista aksolotli
 • Lempikirjailija tai -runoilija: Shaun Tan
 • Lempikuvittaja tai -taiteilija: Eva Lindstöm

Tulossa huhtikuussa

Lukutaitoprojektin virtuaaliset kirjailija- ja kuvittajavierailut jatkuvat jälleen huhtikuussa, kun vierailulle saapuvat turkulaiskirjailija Eva Höglund (8.4.), kirjailija ja kolumnisti Roope Lipasti (13.4.), lastenkulttuurin moniosaaja Silja Sillanpää (20.4.) sekä kulttuurin moniosaaja Eva Frantz (29.4.). Vierailut toteutetaan aiempien vierailuiden tapaan Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan Facebookissa.

Författarfredag med Eva Höglund Saagan Facebookissa

Kirjailijakeskiviikko: Roope Lipasti Saagan Facebookissa

Kirjailijakeskiviikko: Silja Sillanpää Saagan Facebookissa

Författarfredag med Eva Frantz Saagan Facebookissa

Lukuiloista uutta vuotta!

Kiitos kuluneesta vuodesta!

Kiitos kuluneesta vuodesta 2021 kaikille lukutaitoprojektin toimintaan osallistuneille tahoille!

Turun kaupungin lukukoordinaattori Henrik Hurme ja Vincent-koira kiittävät kuluneesta vuodesta & toivottavat kaikille lukuiloista uutta vuotta 2022!

Lukutaitoprojekti toteutti vuonna 2021 muun muassa:

Suuntaa lukemiseen! Lukutaitotyö jatkuu myös vuonna 2022!

Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! -lukutaitoprojektin toiminta jatkuu aina toukokuulle 2022 asti. Ensi keväälle on suunnitelmissa muun muassa:

Lukuiloista uutta vuotta 2022!

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori