Lukutaitoprojekti jakaa lukuiloa pienille turkulaislukijoille!

Lukuiloa aakkosista!

Turun kaupungin lukutaitoprojekti Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! jakaa talven ja tulevan kevään aikana lukuiloa ja lukuintoa turkulaisille lapsille. Lukutaitoprojekti nimittäin lahjoittaa turkulaisille päiväkodeille Onnelliset aakkoset- ja Mumindalens alfabet-aakkoskirjat. Aakkoskirjojen lisäksi lukutaitoprojekti myös jakaa yhdessä Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Turun Kirjamessujen kanssa turkulaisille kakkosluokkalaisille muumiaiheisen Lukupäiväkirjan.

A:sta Ö:hön Muumien matkassa

Vuoden 2021 alussa julkaistut Onnelliset aakkoset- ja Mumindalens alfabet-aakkoskirjat johdattavat lukijansa sanojen iloiseen maailmaan, A:sta Ö:hön Muumien matkassa! Edellä mainituissa kirjoissa yhdistyvät niin runot, luovuus ja sanataiteilu kuin Tove Janssonin iki-ihanat alkuperäiskuvitukset. Aakkoskirjojen tarkoituksena on ennen kaikkea innostaa lukijoita leikittelemään kirjaimilla ja äänteillä. Suomenkielisen aakkoskirjan on kirjoittanut kirjailija Paula Nivukoski ja ruotsinkielisen aakkoskirjan lastenkirjailija ja runoilija Annika Sandelin.

Onnelliset aakkoset- ja Mumindalens alfabet-aakkoskirjat ovat osa A:sta Ö:hön Muumien matkassa -hanketta, joka on Muumien (Moomin Characters Oy Ltd) ja monen muun organisaation yhteishanke lukutaidon ja lukuinnon sekä lukemisen, kirjoittamisen ja sanataiteilun edistämiseksi.

Sini- ja punakantisia Onnelliset aakkoset ja Mumindalens alfabet -aakkoskirjoja on järjestetty useisiin pinoihin.
Kuva 1. Turkulaiset päiväkodit saavat kukin omat kappaleensa Onnelliset aakkoset- ja Mumindalens alfabet-kirjoista. (Kuva: Henrik Hurme)

Aakkoskirjojen lisäksi A:sta Ö:hön Muumien matkassa -hankkeesta on julkaistu myös paljon muuta materiaalia, kuten hauskat #MoominABC-puuhatehtävät, aakkoskirjan lukemisen tueksi luotu pedagoginen materiaali sekä A:sta Ö:hön Muumien matkassa: #MoominABC-näyttely.

A:sta Ö:hön Muumien matkassa -näyttely oli esillä Turun kaupungin lukutaitoprojektin kesällä 2021 järjestämässä GO SANATAIDE GO! GO ORDKONST GO! -sanataidepäivässä.

A:sta Ö:hön Muumien matkassa -näyttely ripustettu esille Kupittaanpuiston puihin.
Kuva 2. A:sta Ö:hön Muumien matkassa -näyttely oli esillä lukutaitoprojektin kesällä 2021 järjestämässä sanataidepäivässä. Näyttely on toteutettu sekä suomeksi että ruotsiksi. (Kuva: Henrik Hurme)

Paula Nivukoski & Tove Jansson (kuv.). 2021. Onnelliset aakkoset. Kustannusosakeyhtiö Otava.

Onnelliset aakkoset Vaski-verkkokirjastossa.

Annika Sandelin & Tove Jansson (kuv.). 2021. Mumindalens alfabet. Förlaget/Bonnier Carlsen.

Mumindalens alfabet Vaski-verkkokirjastossa.

Lukupäiväkirja on kirjaseikkailun lokikirja

Kustannusosakeyhtiö Otava ja Turun kaupungin lukutaitoprojekti Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! yhdessä Turun Kirjamessujen kanssa antaa muumiaiheisen Lukupäiväkirjan kaikille turkulaisille kakkosluokkalaisille. Lukupäiväkirja on Turun Kirjamessujen 2021 erikoispainos.

”Lukupäiväkirja on matkaopas luettuihin maailmoihin.
Lokikirja seikkailuihin, joita olet kokenut kansien väleissä.” (Kirjailija Paula Nivukoski)

Lukupäiväkirjan vihreää kantta koristaa Tove Janssonin alkuperäiskuvitukset. Kannen kuvassa Muumipeikko ja Pikku Myy kiipeävät tummanvihreiden lehtien joukossa.
Kuva 3. Lukupäiväkirjaa koristavat Tove Janssonin alkuperäiskuvitukset. Tekstit on kirjoittanut kirjailija Paula Nivukoski. (Kuva: Henrik Hurme)

Lukupäiväkirja perustuu Tove Janssonin muumitarinoihin, ja kirjan kuvitukset ovat Tove Janssonin alkuperäiskuvituksia. Lukupäiväkirjan tekstit on kirjoittanut kirjailija Paula Nivukoski.

Lukupäiväkirjaa voi täyttää yksin omassa rauhassa tai yhdessä päiväkotiryhmän, koululuokan tai vaikka koko perheen voimin. Lukupäiväkirjan täyttäminen on parhaimmillaan inspiroiva, innostava ja iloinen hetki lukukokemuksien jakamiselle, niin yksin kuin yhdessä muiden kanssa!

Lukemista on aina syytä juhlia! Miltä kuulostaisi jäätelöannos arkipäivänä? Tai eväsretki, lettukestit tai lukumajan rakentaminen olohuoneeseen? Kolmenkymmenenviiden päiväkirja-aukeaman lisäksi lukupäiväkirjasta löytyy nimittäin erilaisia ideoita hauskojen lukujuhlien järjestämiseen.  Lukupäiväkirjan täyttäminen innostaa myös lukutavoitteiden asettamiseen.

Lukuiloisia vinkkejä kaikenikäisille lukijoille

Hauskoja tulostettavia puuhatehtäviä kaikenikäisille Muumi-faneille.

A:sta Ö:hön Muumien matkassa. Pedagoginen materiaali.

A:sta Ö:hön Muumien matkassa: #MoominABC-näyttely.

Lisää lukuiloisia vinkkejä yhteisiin lukuhetkiin löytyy myös lukutaitoprojekti Suuntaa lukemiseen! verkkosivuilta Materiaalia -välilehdeltä: https://blog.edu.turku.fi/lukutaito/materiaalia/.

Lukuiloa kaikille!

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori
Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning!