Kirjailijakeskiviikot 2022

Kirjailijakeskiviikot keväällä 2022

Kevään 2022 aikana Turussa vierailee virtuaalisesti joukko suosittuja kirjailijoita ja kuvittajia. Turun lukutaitoprojekti nimittäin tuottaa virtuaalisia kirjailijavierailuita maaliskuusta toukokuuhun. Kirjailijavierailuja toteutetaan suomeksi keskiviikkoisin (kirjailijakeskiviikko) ja ruotsiksi perjantaisin (författarfredag).

Lukutaitoprojektin kirjailijakeskiviikot ja författarfredagenit toteutetaan yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan kanssa, ja ne järjestetään Lukukeskuksen kautta. Kirjailijavierailut järjestetään lastenosasto Saagan Facebookissa livelähetyksenä keskiviikko- ja perjantaiaamuisin, ja vierailuita seuraamaan ovat tervetulleita kaikki kirjallisuudesta ja lukemisesta kiinnostuneet.


KYSY KIRJAILIJALTA!

Kysymyksiä kirjailijakeskiviikoilla vieraileville kirjailijoille voi esittää oheisen kyselyn kautta: KYSY KIRJAILIJALTA! (kysely on sulkeutunut). Kysymyksiä voi esittää anonyymisti.

Kysymyksiä författarfredageneilla vieraileville kirjailijoille voi esittää oheisen kyselyn kautta: FRÅGA FÖRFATTAREN! (kysely on sulkeutunut). Kysymyksiä voi esittää anonyymisti.

Kysymyksiä voi lähettää myös sähköpostilla lukukoordinaattorille osoitteeseen: henrik.hurme@turku.fi.

Kirjailijoiden ja kuvittajien tuotantoon kannattaa tutustua etukäteen. Tutustu myös Lukukeskuksen vinkkeihin: Vinkit opettajalle virtuaalivierailuun.


Kirjailijakeskiviikko

Lukutaitoprojektin kirjailijakeskiviikoilla vierailee suosittuja suomalaisia kirjailijoita ja taitelijoita.

Paula Nivukoski – 9.3. klo 9.30–10.00

Paula Nivukoski on tunnettu suomalainen kirjailija. Hän on muun muassa kirjoittanut Onnelliset aakkoset -aakkoskirjan, joka on osa A:sta Ö:hön Muumien matkassa -lukutaitohanketta. Nivukoski on laatinut myös tekstit muumiaiheiseen Lukupäiväkirjaan. Turun lukutaitoprojekti jakaa sekä aakkoskirjoja että lukupäiväkirjoja pienille turkulaislukijoille.

Kirjailijakeskiviikko: Paula Nivukoski Saagan Facebookissa.

Tutustu Paula Nivukosken kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Laura Ertimo – 16.3.2022 klo 9.30–10.00

Laura Ertimo on suomalainen tietokirjailija ja maantieteilijä. Hän käsittelee kirjoissaan ajankohtaisia, mutta monimutkaisia ja vaikeita aiheita ymmärrettävällä ja helposti lähestyttävällä tavalla. Hänen viimeksi julkaistu teoksena, Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus (2021), käsittelee luontokatoa ja sitä, miten elämä maapallolla on kehittynyt 350 miljoonassa vuodessa. Kirja on lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2021. Ertimo kirjoittaa myös selkokirjallisuutta.

Kirjailijakeskiviikko: Laura Ertimo Saagan Facebookissa.

Tutustu Laura Ertimon kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Roope Lipasti – 13.4.2022 klo 9.30–10.00 (Huom! Päivä muutettu!)

Roope Lipasti on varsinaissuomalainen kirjailija, toimittaja, pakinoitsija ja kolumnisti. Hän on kirjoittanut myös näytelmiä, sarjakuvia ja tv- ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän kirjoittaa myös tunnettua Turun Sanomien Jälkipuinti-kolumnia. Lipastin viimeksi julkaistu romaani, Mikaelin kirja (2021), sijoittuu 1550-luvun Turkuun. Lipastin tunnettuja lastenkirjoja ovat muun muassa Lätkä-Lauri- ja Aavepartio -kirjat: Aavepartio ja viemärin hirviö julkaistiin helmikuussa 2022.

Kirjailijakeskiviikko: Roope Lipasti Saagan Facebookissa.

Tutustu Roope Lipastin kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Silja Sillanpää – 20.4.2022 klo 9.30–10.00

Silja Sillanpää on ajankohtainen kirjailija ja lastenkulttuurin moniosaaja. Hän on tunnettu muun muassa Katti Matikainen -kirjoistaan sekä esiintymisistään TV2:n lastenohjelmissa, kuten Katinkontti ja Syrhämä. Sillanpää on kirjoittanut useita tv-ohjelmia, äänitarinoita, kuva-äänikirjoja, satukirjoja, oppikirjoja, näytelmiä, lauluja, konsertteja, juontoja ja runoja. Sillanpään viimeksi julkaistu teos Salasaaren salaisuudet (2021) on niittänyt suosiota niin kirjana, työpajana (Salasaaren salapaja) kuin 40-osaisena seikkailusarjana (Salasaaren seikkailijat).

Kirjailijakeskiviikko: Silja Sillanpää Saagan Facebookissa.

Tutustu Silja Sillanpään kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Tuuli Hypén – 11.5.2022 klo 9.30–10.00 (Huom! Päivä muutettu!)

Tuuli Hypén on turkulainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Hänen tunnetuin sarjakuvahahmonsa lienee citykettu Nanna, jonka on voinut bongata niin Helsingin Sanomissa, Turun Sanomissa kuin muissakin suomalaisissa sanomalehdissä. Hän on piirtänyt sarjakuvia myös Veikka-lastenkirjoihin, ja hänen kuvituksiaan voi nähdä myös erilaisissa mobiili- ja lautapeleissä. Hypén on myös ohjannut lapsille ja nuorille suunnattuja sarjakuvatyöpajoja.

Kirjailijakeskiviikko: Tuuli Hypén Saagan Facebookissa.

Tutustu Tuuli Hypén kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.


Författarfredag

Perjantaisin järjestettävillä författarfredageneilla vierailee joukko tunnettuja suomenruotsalaisia kirjailijoita ja kuvittajia.

Lisää ruotsinkielisistä kirjailijavierailuista ruotsiksi: Författarfredagar på våren 2022.

Annika Sandelin – 4.3.2022 klo 9.30–10.00

Annika Sandelin on palkittu suomenruotsalainen kirjailija ja runoilija. Hänelle on muun muassa myönnetty Anni Swan-medaljen 2021. Palkinto on yksi Suomen arvostetuimmista lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnoista. Sandelin on kirjoittanut muun muassa aakkoskirjan Mumindalens alfabet (2021), joka on osa A:sta Ö:hön Muumien matkassa -lukutaitohanketta. Turun lukutaitoprojekti lahjoittaa edellä mainitun aakkoskirjan turkulaisille ruotsinkielisille päiväkodeille. Sandelinin viimeksi julkaistu teos När farmor flög (2022) ravistelee käsityksiä supersankareista: kirjassa nimittäin isoäiti saa yllättäen supervoimia.

Författarfredag med Annika Sandelin Saagan Facebookissa.

Tutustu Annika Sandelinin kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Linda Bondestam – 18.3.2022 klo 9.30–10.00

Linda Bondestam on suomenruotsalainen kuvittaja ja kirjailija. Hän yksi suomalaisen ja pohjoismaisen lastenkirjallisuuden kärkinimistä. Hän on kuvittanut yli 30 ruotsin- ja suomenkielistä kirjaa. Hän käsittelee kuvituksissaan ja kirjoissaan ajankohtaisia, vaikeitakin aiheita, kuten ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuutta. Bondestamin teos Mitt bottenliv: av en ensam axolotl (2020) on saavuttanut supersuosion niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, ja kirja on Augustpriset 2020 – ja Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto 2021 -ehdokas.

Författarfredag med Linda Bondestam Saagan Facebookissa.

Tutustu Linda Bondestamin kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Eva Höglund – 8.4.2022 klo 9.30–10.00

Eva Höglund on turkulainen suomenruotsalainen nuortenkirjailija. Hänen esikoisteoksensa, seikkailuromaani Kompisdeckarna löser paketmysteriet (2020) sijoittuu Turkuun kertoen turkulaisten nuorten jännittävästä seikkailusta eri puolilla kaupunkia. Höglund työskentelee tietoasiantuntijana Åbo Akademin kirjastossa. Turun lukutaitoprojekti myös toteuttaa keväällä 2022 Kompisdeckarna-kirjaan perustuvan kirjasuunnistuksen yhdessä Höglundin ja Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan kanssa.

Författarfredag med Eva Höglund Saagan Facebookissa.

Tutustu Eva Höglundin kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Eva Frantz – 29.4.2022 klo 9.30–10.00

Eva Frantz on palkittu suomenruotsalainen dekkaristi, bloggari, journalisti, Euroviisukommentaattori, kolumnisti sekä nuortenkirjailija. Hän on kirjoittanut lapsille ja nuorille muun muassa teokset Hallonbacken (2018) ja Hemligheten i Helmersbruk (2021) sekä aikuisille Anna Glad -dekkareita. Frantzin teoksia on julkaistu myös Britanniassa, Ruotsissa, Tanskassa, Venäjällä ja Virossa. Ja mitä Euroviisuihin tulee, järjestetään Eurovision laulukilpailu seuraavan kerran 10.–14.5.2022.

Författarfredag med Eva Frantz Saagan Facebookissa.

Tutustu Eva Frantzin kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.

Jenny Lucander – 13.5.2022 klo 9.30–10.00

Jenny Lucander on palkittu suomenruotsalainen kuvittaja ja graafikko, joka tunnetaan Suomen lisäksi myös Pohjoismaissa. Lucanderille on muun muassa myönnetty Pohjoismaiden neuvoston lastenkirjallisuuspalkinto 2020 kirjasta Vi är lajon! (2019). Hän on tehnyt kuvituksia niin ruotsin- kuin suomenkielisiin kirjoihin. Lucanderin viimeksi kuvittama teos När farmor flög (2022) ravistelee käsityksiä isoäideistä ja supersankareista: kirjassa supersankari on nimittäin isoäiti! Kirjan tekstit on kirjoittanut kirjailija ja runoilija Annika Sandelin.

Författarfredag med Jenny Lucander Saagan Facebookissa.

Tutustu Jenny Lucanderin kirjoihin Lukukeskuksen sivuilla.


Oikeudet muutoksiin pidätetään.