Kiitos kuluneista vuosista!

Turun lukutaitoprojekti tarjosi suuntia lukemiseen

Turun kaupungin lukutaitoprojektin taival lasten lukutaidon ja -innon edistämisen parissa on tullut päätökseensä.

Lukutaitoprojekti Suuntaa lukemiseen! Rikta dig till läsning! toteutti toiminta-aikansa (2020–2022) aikana useita erilaisia lukutaitoa ja -intoa edistäviä tempauksia, tapahtumia ja materiaalia. Toimintansa kautta projekti myös vahvisti kasvatus- ja opetushenkilökunnan sekä kotien ja kulttuurialan toimijoiden välistä yhteistyötä lukemiseen liittyen.

Lukutaitoprojektin toiminta toteutettiin suomeksi ja ruotsiksi. Projektia rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö.

Toiminta starttasi lastenkirjasuunnistuksella

Lukutaitoprojektin toiminta käynnistyi elokuussa 2020, ja jo marraskuussa lanseerattiin projektin aloitustempaus, lastenkirjasuunnistus (6.–30.11.2020).

Suunnistusrastit tarjosivat mielikuvitusta kutkuttelevien toiminnallisten tehtävien lisäksi kaiken kaikkiaan 100 erilaista kirjavinkkiä! Suunnistus toteutettiin yhteistyössä Turun kaupunginkirjaston lastenosasto Saagan ja Katariinan Vilske Oy:n kanssa.

Lukutaitoprojekti on toteuttanut kirjasuunnistusta myös aloitustempauksen jälkeen eri yhteistyötahojen kanssa, viimeksi keväällä 2022 yhdessä turkulaisen kirjailijan Eva Höglundin ja lastenosasto Saagan kanssa. Lukuviikolla 2022 lanseerattu Kompisdeckarna -kirjasuunnistus pohjautui Evan Turkuun sijoittuvaan nuortenkirjaan. Suunnistusrastit oli sijoitettu kirjan tapahtumapaikoille eri puolille kaupungin keskustaa.

Lukutaitoprojektin tuottamat kirjasuunnistukset ovat aloitustempausta lukuun ottamatta olleet ”kierrettävissä” myös digitaalisesti: digitaaliset suunnistusreitit rakennettiin Thinglink-toimintaympäristöä hyödyntäen.

Kirjasuunnistuksen rastit

Suuntaa lukemiseen! -lastenkirjasuunnistus, kesä 2021 (Thinglink)

Kompisdeckarna -kirjasuunnistus, kevät 2022 (Thinglink)

Ja mikä parasta, kirjasuunnistus on herättänyt kiinnostusta myös Turun ja lähialueiden ulkopuolella. Kirjasuunnistukseen on nimittäin voinut tänä keväänä osallistua Turun lisäksi esimerkiksi Kokkolassa!

Lukutaitoprojekti osallistui myös Opetushallituksen Lukuliikkeen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteiseen Lukukummit-kampanjaan esittelemällä lastenkirjasuunnistusta. Turun lukutaitoprojektin Lukukummit-video on katsottavissa Opetushallituksen YouTubessa.

Uusi lukutaitojulkaisu ULKONA NYT!

Lukutaitoprojekti julkaisi huhtikuussa 2022 uuden kaksikielisen julkaisun:

Suuntaa lukemiseen! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi – Rikta dig till läsning! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete (aoe.fi).

Julkaisun ovat kirjoittaneet lukutaitoprojektin pedagogisissa iltapäivissä ja kaksikielisissä webinaaripäivissä keväällä 2021 vierailleet lukutaidon asiantuntijat. Materiaali käsittää myös lukutaitoprojektista tuotettuja toimintamalleja.

Erivärisiä lintuja vaaleanoranssin väristä taustaa vasten. Taustalla näkyy sekä erivärisiä puunrunkoja että lehvistöjä. Keskellä kuvaa on otsikko: SUUNTAA LUKEMISEEN! Lukutaitoprojekti esittelee: Materiaalia lukutaitotyön tueksi, RIKTA DIG TILL LÄSNING! Läskunnighetprojektet presenterar: Material som stöd för läskunnighetsarbete.
Julkaisun upeat kannet on kuvittanut graafikko-kuvittaja Jenny Lucander, joka myös vieraili pedagogisella iltapäivällä maaliskuussa.

Pedagogiset iltapäivät ja kaksikieliset webinaaripäivät

Lukutaitoprojekti järjesti kaiken kaikkiaan kahdeksan pedagogista iltapäivää ja kaksi kaksikielistä webinaaripäivää (Lastenkirjat iskevät lukukipinää 27.3.2021 ja Kompasseja hyvään lukutaitoon 10.4.2021).

Pedagogiset iltapäivät toteutettiin vapaamuotoisina keskustelutilaisuuksina. Iltapäivillä vieraili varhaiskasvattajien, opettajien ja kirjastoalan ammattilaisten lisäksi myös eri alojen asiantuntijoita, muun muassa lukemisen inspiroija Agneta Möller-Salmela, kirjailija Magdalena Hai ja suomi vieraana kielenä yliopisto-opettaja Niina Kekki. Tilaisuuksien aikana myös jaettiin hyviä toimintamalleja sekä kokemuksia lukutaitotyöhön liittyen.

Kaksikielisten webinaaripäivien ohjelma sisälsi niin ajankohtaisia aiheita kuin tutkittua tietoa lukutaitoon ja -intoon sekä kirjallisuuteen liittyen. Webinaaripäivien luennoitsijoina toimivat alan asiantuntijat, kuten äidinkielen ja kirjallisuuden yliopistonlehtori Juli-Anna Aerila, pohjoismaisen kirjallisuuden dosentti Mia Österlund sekä aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen.

Webinaaripäivien luentojen tallenteet on katsottavissa jälkikäteen. Suomenkieliset luentotallenteet on tekstitetty suomeksi, ruotsinkieliset ruotsiksi.

Sanataiteesta intoa lukemiseen

Sanataide on sanoilla leikkimistä ja leikittelyä, puhuttua tai kirjoitettua kieltä, runoja, satuja ja liikettä, ja ennen kaikkea itseilmaisun väline! Sanataiteella on myös merkittävä rooli lukutaitotyössä ja lukemiseen innostamisessa.

Sanataiteen merkitys lukutaitotyössä huomioitiin myös Turun lukutaitoprojektin toiminnassa. Lukutaitoprojekti järjesti huhtikuussa 2021 kymmenen sanataidetyöpajaa, kuusi suomeksi ja neljä ruotsiksi. Ensisijaisesti varhaiskasvatuksen ja esi- ja alkuopetuksen henkilöstölle suunnattujen työpajojen teemoina olivat kirjallisuuden ja luovan yhdessäolon lisäämisen lisäksi mediatekstien merkitys lukemiseen innostamisessa sekä sanataiteen asema koko ryhmän yhteisenä kielenä. Sanataidetyöpajat toteutettiin yhteistyössä Kirjan talo – Bokens hus ry:n ja Sydkustens Ordkonstskolan kanssa. Työpajojen kouluttajina toimivat sanataiteen ammattilaiset Hanna Dufva, Paola Fraboni, Katja von Wendt ja Jasmine Westerlund.

Huhtikuussa toteutetut sanataidetyöpajat saivat jo seuraavan syksynä jatkoa, kun lokakuussa käynnistyi lukutaitoprojektin Sanataideakatemia. 24 tunnin laajuinen koulutuskokonaisuus toteutettiin yhdessä Kirjan talo – Bokens hus ry:n kanssa. Lokakuusta huhtikuuhun kestäneen akatemian aikana osallistujille tarjottiin uusia mielikuvituksellisia menetelmiä lukutaitotyön tueksi. Koulutuskokonaisuus sisälsi iltapäiväluentojen lisäksi kaksi seminaaripäivää, oman sanataideprojektin laatimisen ja toteuttamisen sekä sanataideretken Ruissaloon! Sanataideakatemian kouluttajina toimivat Jenni Turunlahti ja Jasmine Westerlund.

GO SANATAIDE GO! – uusi sanataiteen ja lukemisen teemapäivä

Runon ja suven päivänä 6.7.2021 Turun Kupittaanpuiston täytti sanataiteen ja lukuilontäyteinen kuhina, kun puistossa järjestettiin Turun lukutaitoprojektin ja paikallisten lukutaito- ja kulttuuritoimijoiden yhdessä toteuttama uusi sanataiteen teemapäivä, sanataidepäivä GO SANATAIDE GO! GO ORDKONST GO!.

Kaksikielisen sanataidepäivän ohjelmassa oli muun muassa erilaisia pop-up-sanataide ja -sarjakuvatyöpajoja sekä osallistava yhteisösanataideteos. Paikalla oli myös Turun kaupunginkirjaston pop-up-kirjastofillari sekä TEHDAS Teatterin Hattujahti -esityksestä tuttu Kana. Esillä oli myös A:sta Ö:hön Muumien matkassa: #MoominABC-kuvanäyttely. Tapahtuman virallisena suojelijana toimi opetusministeri Li Andersson.

Sanataidepäivä 2.0

Lukuiloisia uutisia: tervetuloa sanataidepäivään myös tulevana kesänä!

Go sanataide go! Go ordkonst go!

Go Sanataide Go! Go Ordkonts Go! 6.7.2022 klo 11–15 Kupittaanpuistossa

Päivän ohjelma tarjoaa jälleen kaikenlaista lukuiloista toimintaa, mm. pop-up-sanataide- ja sarjakuvatyöpajoja sekä kirjastofillari!

Go Sanataide Go! 6.7.2022 Turun tapahtumakalenterissa

Go Sanataide Go! 6.7.2022 Facebookissa

Joukko suosittuja kirjailijoita ja kuvittajia vieraili virtuaalisesti Turussa

Kuluneen kevään aikana Turussa vieraili virtuaalisesti kymmenen suosittua kirjailijaa ja kuvittajaa. Lukutaitoprojekti nimittäin järjesti viisi suomenkielistä kirjailijakeskiviikkoa ja viisi ruotsinkielistä författarfredagenia lastenosasto Saagan Facebook Livessä.

Kirjailijoiden ja kuvittajien kanssa keskusteltiin niin lasten- ja nuortenkirjoista ja -kirjallisuudesta kuin kirjailijuudesta ja kuvittajuudesta. Kirjailijat ja kuvittajat myös esittelivät omia teoksiaan ja lukivat pieniä lukunäytteitä viimeisimmistä teoksistaan.

Lisää vierailuista voi lukea Lukuiloa-blogista tunnisteella Kirjailijakeskiviikko.

Materiaalia lukutaitotyön tueksi

Kaikenlaisten tempausten ja tapahtumien lisäksi lukutaitoprojekti on toiminta-aikanaan tuottanut monipuolisesti erilaista materiaalia. Jo edellä mainittujen lastenkirjasuunnistusten ja lukutaitojulkaisun lisäksi lukutaitoprojekti on julkaissut myös Tärkeitä tarinoita -esitteen lasten ja lapsiperheiden lukuinnon edistämiseksi. Lukuharrastuneisuutta kehittävän yhteisöllisen piirustus- ja kirjoitustehtävän lisäksi esite käsittää monikielisyyttä ja -kulttuurisuutta tukevaa materiaalia.

Lukutaitoprojekti on myös jakanut lukuiloa turkulaisille lapsille hankkimalla uutta kirjallisuutta päiväkoteihin, kouluihin ja kirjastoihin. Lukutaitoprojekti on myös lahjoittanut Kustannusosakeyhtiö Otavalta ja Turun Kirjamessuilta (2021) lahjoituksena saamiansa muumiaiheisia lukupäiväkirjoja turkulaisille alkuopetuksen oppilaille. Tuhannet kiitokset yli 2 500 lukupäiväkirjasta, kirjat on jaettu uusille omistajilleen!

Kiitos!

Haluan lopuksi kiittää kaikkia lukutaitoprojektin toimintaan osallistuneita: tuhannet kiitokset työstänne turkulaisen ja suomalaisen lukutaidon hyväksi!

Suurkiitos lastenkirjasuunnistuksen suunnitteluun ja toteutukseen osallistuneet toimijat. Kiitos pedagogisten iltapäivien asiantuntijavieraat, kaksikielisten webinaaripäivien luennoitsijat sekä sanataidetyöpajojen ja Sanataideakatemian kouluttajat! Suurkiitos myös sanataidepäivien yhteistyökumppanit sekä kirjailijavierailuilla vierailleet kirjailijat ja kuvittajat!

Suurkiitos myös kansalliset toimijat Lukuliike, Lukukeskus, Kustannusosakeyhtiö Otava ja Turun Kirjamessut antoisasta ja inspiroivasta yhteistyöstä!

Ja ennen kaikkea: ISO kiitos kaikille lukutaitoprojektin toimintaan, tapahtumiin ja tempauksiin osallistuneet lapset, vanhemmat, perheet, kasvattajat, opettajat, kirjastolaiset, päiväkodit, koulut, kirjastot ja iltapäiväkerhot – ilman teitä ei olisi lukutaitoprojektia! Kiitos! Tack!

Lukuiloisin terveisin,

Henrik Hurme
Lukukoordinaattori