Digiä turvallisesti

Kautta aikojen on puhuttu liikenneturvallisuudesta. Miten liikenteessä tulee toimia, jotta kulkeminen olisi turvallista. Nykyaikana perinteisen liikenneturvallisuuden lisäksi on osattava kulkea turvallisesti digiliikenteessä. Parhaillaan on menossa Digiturvaviikko (25.-29.10.).

Miten teidän päiväkodissa huomioidaan digiturvallisuus?

liikennevalokuva.

Miten ohjata lasta seikkailemaan turvallisesti netissä? Suojellaan lapsia -sivuston Turvallisesti digiliikenteessä -osiosta kannattaa poimia vinkit somekäyttäytymisen opetteluun 5-6-vuotiaiden kanssa.

Lataa tarinalliset Stop, Slow, Go! -materiaalit tästä.

Turvallisesti digiliikenteessä -sivustolta ladattavasta, oivallisesta tehtäväpaketista, kannattaa myös vinkata kotiin vanhemmille!

Spoofy pelin logo, missä lukee spoofy.Yritysportaalista ladattava Spoofy on iPad sovellus, joka kannattaa heijastaa älytaululle Appletv:n kautta iPadilta ja pelata yhdessä koko ryhmän kanssa. Pelin kautta opitaan myös miettimään netissä surffaamista sekä somekäyttäytymistä. Pelin eteneminen siis tapahtuu iPadillä ja lapset yhdessä voivat pohtia ratkaisuja kosketustaulun kautta.

Kuvaustapa-asioita kannattaa miettiä myös lasten kanssa. Miettikää esimerkiksi, saako kaveria kuvata ilman lupaa? Saako kaverin takana olevat lapset näkyä kuvassa? Oliko heiltä kysytty lupa? Pohditaan lasten kanssa yhdessä näitä juttuja, katsoen samalla ryhmässä otettuja kuvia vaikka älytaululle heijastettuna. Saadaan hyvä startti lapsen oman somekäyttäytymisen arviointiin. Tästä aiheesta saa vaikka koko vuoden kestävän projektin, jossa somekäyttäytyminen kehittyy ja muovautuu läpi eskarivuosien..

Digijoulukalenteri 2021

Tänä vuonna seikkaillaan ympäri Turkua ja odotetaan joulua yhdesssä Ystävämme Avon kanssa!

Päivän luukku avautuu, kun vuorokausi vaihtuu.

Miten digikalenteri toimii? Lue tämä ennen digijoulukalenterin käyttöä.

Jos haluat tietää etukäteen, missä Ystävämme Avo seikkailee, katso tämä lista.

Luukuista paljastuvat videot ja kuvat on kuvattu Avo! -sovelluksella (iPad) ja luotu videoksi iMovie -sovelluksella. Videoiden musiikit tekijänoikeusvapaita, Youtube Studion musiikkikokoelmista.

Huom! Kalenteri ei toimi Internet Explorer -selaimella.

Puro123 matematiikkaa

Puro123 on matematiikan oppimiseen tarkoitettu digitaalinen oppimisen työkalu. Sen tehtävät on laadittu suomalaisen opetussuunnitelman mukaisesti.
Puro123 sivustolta löydä aivan supermahtavia matematiikan tehtäviä kosketustaululle tai iPadille lasten kanssa tehtäväksi. Uusimpana heillä on matikkatarina Teemu tiikeristä joka on hukannut raitansa.

matematiikka tehtävä, missä yhdistetään kuva ja oikea lukumäärä. Tehtävästä voit lukea lisää heidän Blogisivultaan. Tehtävät löytyvät sivuiltamme kosketustaulun alta matematiikka osa-alueesta piirrä-laske-opi nimellä. Tehtävissä on mm. lukualue harjoituksia 1-5 ja 1-10.

Easi-Scope Wireless – mikroskoopin käyttö

Päiväkodeissa on paljon ohjelmointiin ja tutkimiseen liittyvää välineistöä. Turun kaupungin varhaiskasvatusyksiköt voivat myös lainata mm. ohjelmointirobotteja TOP-keskuksesta. Kurkkaa lainalaitteet täältä.

Uusimpana lainattavina laitteina löytyy Easi-Scope Wireless -mikroskooppi. Se toimii yhdessä xPloview -sovelluksen kanssa (ladattavissa iPadille Yritysportaalista).

Easi-Scope yhdistetään iPadiin Easi-Scopen omalla langattomalla verkolla. Ohjeet yhdistämiseen löydät Easi-Scope -mikroskoopin ohjeista, onnistut mainiosti kun seuraat ohjeita 🙂 Kun mikroskooppi on yhdistetty iPadiin, mikroskoopin kautta näkyvät asiat näet iPadin näytöllä. Voit joko katsoa tutkittavaa asiaa suoraan iPadista xPloview -sovelluksesta ja myös ottaa sovelluksella kohteista kuvia tai videota. Easi-Scope -mikroskooppiin voi yhdistää yhtä aikaa useampaan iPadiin.

Easi-Scopesta on myös langallinen versio, joka yhdistetään johdolla tietokoneeseen. Tällöin Easi-Scopen kanssa toimiva sovellus ladataan Software Centeristä. Jos sieltä ei sitä löyty, ole yhteydessä Service Deskiin.

Easi-Scopen ja xPloview-sovelluksen avulla tutkin ja toimin ympäristössäni – vasun oppimisen alueista toteutuu varsin mallikkaasti, kun lapset pääsevät tutkimaan tuttua päiväkotiympäristöään. Miltä näyttää pöydän pinta suurennettuna? Entäs oma paita? Miltähän hiekkalaatikon hiekka näyttää? Tutkitaan!

Alla on Easi-Scopella suurennettuja kohteita (xPloview -sovelluksella otetuin kuvin). Mistähän nämä suurennukset ovat?

Katso alta tekemämme lyhyt video Easi-Scopen ja xPloviewin käytöstä.

Iloa tutkimiseen!