Lukuviikko 17.-23.4.2023

”Lukemisen monet muodot”
Miten erilaiset lukemisen tavat ja digitaaliset alustat muuttavat lukemistottumuksiamme?
17.-23.4.2023

Varhaiskasvatuksessa lapsi kuulee paljon puhuttua kieltä ja näkee kirjoitettua tekstiä ympärillään. Lukemisvalmiudet kehittyvät monipuolisella kielellisellä vuorovaikutuksella, yhteisillä peleillä ja leikeillä, lorutteluilla ja kirjoihin tutustumisella yksin sekä yhdessä.

Lukuviikon omilla nettisivuilla on tehtäväpankki, jossa lukuviikkoon liittyviä tehtäviä myös varhaiskasvatukseen.

Blogimme kosketustaulu-sivujen Kielten rikas maailma -otsikoiden alta löydät runsaasti kielenkehitystä tukevia tehtäviä kaikenikäisille.

Onko Lukutuokiot jo tuttu juttu? Lukutuokioista löytyy satuja lukumummien ja -vaarien, suomalaisten urheilijoiden sekä muiden julkisuuden henkilöiden lukemana. Tästä pääset leikki-ikäisille soveltuvien satujen sivuille.

Ääneen lukemisella on lapsen kielenkehitykselle ja lukemaan oppimiselle tärkeä merkitys. Alla lyhyt video aiheesta.

Kivojen ja kehittävien iPad-sovellusten avulla satujen, lorujen ja mielikuvituksen maailma kehittyy ja monipuolistuu.

Pieni karhu lukee kirjaa sinisessä paidassaan.Kultakutri ja kolme karhua – satu on tuttu omasta lapsuudesta. Saman nimisessä sovelluksessa satu on interaktiivinen, kuvia painamalla tapahtuu erilaisia juttuja. Sadun voi kuunnella valmiiksi luettuna (riimitellysti, selvällä suomen kielellä), aikuinen voi lukea sadun lapsille tai lapsi voi itse kertoa sadun. Kivana lisänä satuun liittyvä muistipeli!

Fuzzy House Lite – sekä Wonder Woollies -sovellukset ovat saman kehittäjän sovelluksia. Molemmissa seikkailee ihanat, pehmoeläinhahmot, joita lapset voivat liikutella. Fuzzy house -sovelluksessa eläinhahmot seikkailevat talon sisällä, Wonder Wooliesissa puutarhassa. Ohjeistetaan lasta hahmojen toimimisessa, sanoitetaan kuvassa näkyviä asioita. Näppärimmät voivat ohjeistaa kaveria tekemään herkkusmoothien tai sisustamaan huoneen erivärisillä tapeteilla.

Fiete Hide -sovelluksessa Fiete -merimies piileskelee ja häntä etsitään metsämaisemasta. Siirrellään puita, kiviä, eläimiä… tai naputellaan ne pois kuvaruudusta. Kun löydät Fieten, hän karkaa jo toiseen maisemaan! Sovellusta käytettäessä sanoitetaan värejä, muotoja, eläimiä. Jos Fiete on hankalassa paikassa, voidaan pyytää koira apuun.

Kirjava kissa jolla pensseli suussa, mistä roikkuu punaista maalia.Draw&Tell -sovelluksessa lapsi pääsee itse kuvittamaan ja kertomaan tarinan. Kun tarina on lapsen mielestä valmis, hän voi kertoa sen liikuttelemalla hahmoja. Lapsen kertoman tarinan voi äänittää sovelluksen mikrofonitoiminnolla, samalla lapsi liikuttelee tarinan hahmoja. Sovellus tallentaa liikkeen ja äänen.

Book Creator for iPad -sovelluksella voi tehdä omia kirjoja. Liittää kuvia, tekstiä jne. Valmista kirjaa voi katsoa kuin tavallista kirjaa, sivut kääntyvät kun iPadin näyttöä klikkaa. iPadin näytöntallennuksella kirjasta voi tehdä videon, jossa lapsi kertoo tarinansa omin sanoin. Book creator -sovelluksen koko versio on ladattavissa iPadeille, joiden käyttöjärjestelmäversio on  iPadOS 13.0 tai suurempi. Sovelluksesta löytyy myös suppeampi kokeiluversio Book Creator One.

Sovellukset löydät Yritysportaalista.