Maailman ympäristöpäivä 5.6.

Maailman ympäristöpäivää (World Environment Day) on vietetty jo vuodesta 1973 lähtien. Tämä YK:n järjestämä teemapäivä herättelee meitä kiinnittämään huomiota oman ympäristön monimuotoisuuteen, luonnon suojeluun, meidän oman maapallon huolenpitoon.

Miten voimme huomioida ympäristön varhaiskasvatuksessa? Monin tavoin! Alle on koottu muutama digivinkki ympäristönsuojelua, kierrätystä ja maapalloa koskien.

Miten voimme tukea kaupunkiympäristöjen monimuotoisuutta eri vuodenaikoina? Lataamalla 52 askelta kohti vihreämpää kaupunkia -oppaan ja noudattamalla sieltä muutamaa vinkkiä, olemme jo matkalla kohti vihreämpää kaupunkia! Klikkaa linkistä avautuvalta sivulta ”Lataus ja kielet” -painiketta. Valitse, millä kielellä haluat oppaan ladata (valittavina kymmeniä eri kieliä).

AI for Oceans -tehtävissä opetetaan tekoälylle, mikä on kala ja mikä on roska (joka ei kuulu mereen). Kun tekoälyä on opetettu mielestänne tarpeeksi, voitte testata miten se suoriutuu tehtävästään.

Seuraavassa tehtävässä tulee lisää vaikeusastetta. Meressä asuu muitakin kuin kaloja. Opetetaan tekoäly tunnistamaan mm. meritähdet, kilpikonnat ja saukot. Edelleenkään roskat eivät mereen kuulu.

Seuraavaksi siirrytään kuivalle maalle ja maan alle: Kaivaudu kerroksiin! Mittaa luontoa! Leiki kasvitutkijaa! Hiivi hiirenä! Luonto kutsuu seikkailuun! on WWF:n lehtinen, johon on koottu erilaista tekemistä luontoretkille lasten kanssa. Hyödyntäkää iPadia tehtävien tekemisessä, esim. mittanauha, kamera… muistiinapanot.

Tehkää oma luontotempaus, rakentakaa ötökkähotelli, tutustukaa metsiin ja eliölajeihin näiden luonnonmonimuotoisuustehtävien avulla.

Mitä varhaiskasvatuksen ilmastokasvatus on käytännössä`? Tutustu Varhaiskasvatuksen ilmasto-oppaaseen ja saat paljon uutta tietoa 🙂

Kierrätyskeskuksen Kiuru ja koppakuoriainen -oppaasta saat ympäristökasvatusideoita varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen.

 

Pitkään blogiamme seuranneet saattavat muistaa Ruohonjuuritasolla -sarjan (Minuscule), joissa seurataan pienten ötököiden elämää muutaman minuutin mittaisissa pätkissä. Kurkkaas täältä.

Pidetään yhdessä huolta ympäristöstä

Artikkelin kuvat Pixabay & linkitetyt materiaalit