Finns det nyfikenhet så finns det möjlighet!

En bibliotekaries tankar om barns läskunnighet och läsinspiration

Varmt välkommen till pedagogisk eftermiddag med bibliotekarien Riitta Taara på onsdagen den 12.5 kl. 14-15! Teman för pedagogiska eftermiddagen är barns läskunnighet och läsinspiration ur bibliotekaries synvinkel samt samarbetet mellan dagvården, skolan, biblioteket och hemmet.

Anmäl dig senast på måndagen 10.5 kl. 23:59 via följande Webropol-enkät. Ifall du arbetar i Åbo stad, kom ihåg att anmäla ditt deltagande i SAP HR systemet också. Sökord i SAP HR är rikta.

Nedan finns ett litet smakbit om den kommande diskussionen, skriven av Riitta Taara.

”Nä, ta inte den där, en ordentlig bok måste du läsa!” hör man ofta vuxna säga då ett barn plockar upp en tunn bok eller en tecknad serie för att läsa. I och för sig kan det vara ett tecken på just den oroande utvecklingen som sker i barns läskunnighet – att barn läser mindre och har svårare att koncentrera sig på längre texter. Men samtidigt visar det att barn visst läser och att de vet exakt vad som intresserar dem.

Så uppstår frågan: hur kan vi dra nytta av de tendenser och intressen som barnen redan har, och vidga deras läsrepertoar utan att låta kritiska? Lätt, vågar jag påstå, då vi lär oss att väcka barnens medfödda nyfikenhet och rikta deras uppmärksamhet mot de rätta sakerna.

Mer om ämnet får vi höra på onsdagen den 12.5. kl. 14-15. Samtidigt får vi smak på vad allt biblioteket har att erbjuda för att inspirera barn till läsning och vilken roll skolan, dagvården och hemmet har i läsfrämjande insatser.

(Text: Riitta Taara)


Presentation: Riitta Taara

Riitta Taara (tradenom, YH) arbetar som bibliotekarie på barnavdelningen i Åbo stadsbibliotek och ansvarar bl.a. för programmet inom den svenskspråkiga Upplevelsestigen. Förutom allmänna bibliotek har hon också arbetserfarenhet från skolbiblioteket. Taara har ursprungligen utbildat sig till musikpedagog och har jobbat tidigare som fiollärare. Hon har även avlagt grundstudier i musikterapi och är intresserad av konstterapi i överlag.Bild på Riitta Taara.


Pedagogiska eftermiddagar i maj

Såsom under de senaste månaderna så ordnas det två pedagogiska eftermiddagar även i maj, en på svenska och en på finska. Den finskspråkiga pedagogiska eftermiddagen ordnas på måndagen 17.5 med informatikern Terhi Hannula från Åbo stadsbibliotek som gästspecialist. Mera om eftermiddagarna finns på sidan för pedagogiska eftermiddagar.

Pedagogiska eftermiddagarna ordnas i samarbete med En läsande kommun -nätverkets projekt Ordens symfoni i Sydvästra Finland.

Läsglädje!

Henrik Hurme, läskoordinator
Rikta dig till läsning! -projekt