Raision kaupungin, Ihalan koulun, ruotsin kielivarhennuksen summa summarum 2019

Euroopan kielten päivä 26.9.2019

Kokoonnuimme saliin laulamaan Jaakko Kultaa eri kielillä. Ohjelmassa oli myös tervehdyksiä ei suomea äidinkielenään puhuvien koulumme oppilaiden omilla kielillä.  Loppuhuipennuksena keskityimme katsomaan kuvaesitystä Euroopan pääkaupungeista.

 

Yhtenä aihepiirinä opettelimme eläimiä laulaen, näytellen ja pelaten bingoa.

Ihalassa vieraili Tjolahåpp- nimellä esiintyvä pedagogi. Hän opetti ruotsia laulaen ja soittaen. Oppilaat saivat soittaa tiskiharjoilla, kattilan kansilla ja rytmisoittimilla.

Oppilaat saivat rakentaa ja piirtää oman kaupungin. Projektin myötä opittiin kaupungissa olevia rakennuksia ja paikkoja. Tässä yhteydessä harjoiteltiin tien neuvomista karttapohjan avulla.

Toiminnallisena versiona oli luokan pulpettien merkitseminen rakennuksiksi. Oppilaat neuvoivat tietä toisilleen pareittain käyttämällä käskyjä: ’Till höger, till vänster och rakt fram’.

Saimme nauttia ruotsinsuomalaisen teatteriryhmän esityksestä Apollo 21. Sen teemana oli peliriippuvaisuus ja käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa.

Kevään aikana olemme opiskelleet vaatesanoja, kellonaikoja ja kevääseen liittyviä sanoja. Kertasimme värit, viikonpäivät, kuukaudet ja numerot. Viimeisenä Kiekon teemana käymme läpi eri maiden nimistöä. Vaatesanoja opettelimme valmistamalla paperinukkeja ja vaatettamalla niitä. Samalla kertasimme värit. Lisäksi kisailimme pelaamalla pelikorteilla numeroita ja hieman matematiikkaa ruotsiksi.

Kahden vuoden opiskelun jälkeen lapset ovat innostuneita kielenopiskelusta ja ilahduttavan moni on valinnut ruotsin kielen A2-kieleksi. Tästä on hienoa jatkaa ruotsin kielen opiskelua vahvalta pohjalta.

Teksti ja kuvat: Pirjo Rajamäki, Marja Snellman ja Rainer Haarte