Kärsämäen koulun englannin kielen varhennus 2018-2019

Kärsämäen koulun englannin varhennusta on toteutettu ajankohtana 2018-2019 luokille 2a ja 2b. Englannin kielikokeilu on toiminut Kärsämäen koulussa 2a – luokalle maanantaisin klo 12-13 ja 2b- luokalle maanantaisin klo 13-14. Oppilaita on 2a- luokalla 22 kpl ja2b- luokalla 21 kpl. Opettajina ovat olleet Anne Ranta ja Jutta Maunula- Aaltonen.

Toiminta on ollut leikinomaista ja toiminnallista, jossa on painottunut puhutun kielen ymmärtäminen ja oppilaiden motivaatioin herättäminen vierasta kieltä kohtaan. Englannin tunneilla on motivoitu 2- luokkalaisia oppilaita monipuoliseen englannin kielen ymmärtämiseen ja käyttämiseen. Tavoitteena on ollut kielitietoisuuden lisääminen uuden opetussuunnitelman mukaisen toiminnallisen ja oppilaslähtöisen opetuksen avulla.

Toiminta on tapahtunut englannin kielellä leikkien, pelien, laulujen, draaman, satujen, nukketeatterin, keskustelujen ja pienten opetushetkien avulla. Kullakin tunnilla on ollut oma teemansa. Oppituntien teemoja ovat olleet mm. tervehdyksiä, ruokasanastoa, värejä, numeroita, eläimiä, liikennevälineitä, verbejä, viikonpäivät, kuukaudet, vuodenajat jne. Myös juhlat ja vuodenajat on huomioitu toiminnassa, mm. halloween, joulu, ystävänpäivä, pääsisäinen, kevään herääminen jne. Oppilaat ovat olleet innostuneita englannin kielestä ja he ovat osallistuneet aktiivisesti kaikkeen toimintaan. Kyselyn mukaan oppilaat ovat mm. matkoilla käyttäneet englannin kieltä (mm. ruokasanasto, tervehdykset).

Opettajilla on ollut käytössään erilaisia englannin kielellä toteutettavia materiaaleja, kuten pelejä, kuvakortteja, musiikkia, loruja sekä kirjallista materiaalia. Materiaalikassia on täydennetty vuoden aikana mm. koulutuksista saaduilla materiaaleilla ja itse valmistamalla mm. leikki- ja toimintakortteja. Opettajat ovat osallistuneet vuoden aikana muutamiin KieKo- hankkeen koulutuksiin, joista on saanut uusia ideoita opetukseen. Kokouksissa ja koulutustilaisuukissa on ollut mahdollisuus jakaa kielen opetukseen liittyviä asioita ja tehdä kollegiaalista yhteistyötä.

Englannin varhennus on toiminnallista ja leikinomaista, jossa painottuu oppilaiden innostuksen herättäminen kieltä kohtaan ja yhdessä tekeminen.

Teksti ja kuvat: Anne Ranta