Minä ja maailman kielet – kielitietoisuuskerho keväällä 2018

Raunistulan koululla on ollut vuosina 2013-2016 kaksi erillistä hanketta, joissa on vahvasti ollut mukana kielitietoisuuden ajatus:

·       Global School for All painottui koulun rooliin kehityskumppanina ja

·       Kielet kulttuurin voimavarana ja globaalin kansalaisen kompetenssina keskittyi mailman eri kieliin

Näistä lähtökohdista oli helppo lähteä kehittämään koulun kielitietoisuuskerhoa. Kohderyhmäksi valittiin tällä kertaa luokkien 1-3 oppilaat, koska he eivät ole olleet vielä koululaisia aikaisempien projektien aikana.

Osana valtakunnallista Kielititetoisesti koulussa -hanketta Raunistulan koulussa järjestettiin keväällä maalis-huhtikuussa 2018 kielitietoisuuskerho teemana ”Kielitietoisuus koulun arjessa”.

Kokeilun tavoitteita:

1.    lisätä oppilaiden kielitietoisuutta

2.    käyttää omaa kieltä suomen kielen rinnalla

3.    tarjota kielimaistiaisia

4.    pyrkimys tavoitteisiin saavutetaan käyttämällä kaikkia äidinkielen osa-alueita apuna (nelikenttä-kokeilu)

5.    iPadin käyttö toteutuksessa

Kokeilun toteutus:

Kerhoon osallistui keskimäärin 12 oppilasta. Kerho kokoontui viisi kertaa. Viimeinen kerta oli oppilaiden toiveista pidennetty kerhokerta. Alla olevan ohjelman lisäksi kaikkiin kertoihin kuului leikkiä oppilaiden toiveiden mukaan.

Ensimmäisellä kerralla, tutustumisen lisäksi, mietittiin osallistujien toiveita kerhon suhteen. Lisäksi opeteltiin iPadin käyttöä sanojen etsimisessä. Oppilaat saivat tietyt sanat, jotka he etsivät haluamallaan kielellä.

Toisella kerralla kokeiltiin ensimmäisellä kerralla opittua.  Lisäksi oli oppilaiden toivomia pieniä englanninkielisiä leikkeja (mm. Look down, Look Up; Vahtikoira in English).

Kolmannella kerralla oli tietoisku maailman kielistä. Mietittiin maailman puhutuimpia kieliä (äidinkielen mukaan). Oppilaat kirjasivat tiedot ylös ja mietittiin oman kielen/kielien roolia mailman kielten kentässä. Leikittiin cold-warm-hot -tavaran etsintää (polttaa avainpiilo -leikki).

Neljännellä kerralla tutustuttiin mandariinikiinaan. Koulumme koulunkäynninohjaaja Jim on opiskellut kiinaa Pekingissä. Hän kertoi kiinan kielestä ja kulttuurista sekä opetti kiinan merkkejä ja sanoja.

Viidennellä eli viimeisellä kerralla koulummme koulunkäynninohjaajaja Radostina opetti bulgarian kieltä ja kyrillisiä kirjaimia. Opimme myös Bulgarian kulttuuria ja saimme tietoa maasta.

Kaksoistunnin toisella puoliskolla teimme nelikenttäharjoituksen. Nelikenttäharjoituksen tarkoituksena on tukea kahden kielen osaajaa vertailemalla kielten rakennetta ja käyttötarkoituksia.

Viimeisellä kerralla oppilaat myös antoivat nimettöminä kerhosta palautetta  iPadilla.

Kerholaisten palaute oli murskaavan hyvää; 75% piti kerhoa erittäin hyvänä ja 25% melko hyvänä. Oppilaat kuvasivat kysyttäessä, mikä kerhossa oli parasta mm. seuraavasti:

”Maailman paras kerho”

”Kun sai oppia uusia kieliä”

”Kun opeteltiin kiinaa”

”Leikit ja kielien oppiminen”

Kysyttäessä osallistumishalukuutta ensi syksynä vastaavanlaiseen kerhoon osallistujista 83% piti osallistumista hyvin varmana ja 17% osallistujista melko varmana.  Oppilaspalautteen lisäksi kahden kerhoon osallistuneen huoltaja on ilmoittanut toiveensa kerhon jatkumiselle.

Teksti ja kuvat: Markku Koski ja Anne Kuronen

PS. Myös kerhon opettajien asut olivat asianmukaiset.