Ruotsin maistiaisia Raunistulassa

Raunistulan koulussa järjestettiin jo aiemmin keväällä saksamaistiaiset, johon osallistui lähes 10 kolmasluokkalaista. Jostain syystä ruotsi ei kiinnostanut niin monia, ja vain kaksi oppilasta ilmoittautui mukaan. Syynä voi olla se, että oppilaille varmistui jo aiemmin keväällä, että koulussa ei tule syksyllä 2018 valinnaista ruotsin kielen ryhmää.

Odotettua pienempi ryhmäkoko vaikutti tuokioiden pitämiseen siten, että emme voineet ottaa niin paljoa erilaisia leikkejä, mitä olisi voinut leikkiä isommalla porukalla. Oppilaat tykästyivät silti kovin esimerkiksi leikkiin, jossa pyysin heitä koskettamaan luokassa eri värisiä asioita ruotsiksi. Välillä mukaan otettiin myös numerot. Luulen, että tämän leikin takia oppilaat oppivat parhaiten juuri värit ja numerot.  Löysin netistä hyviä nettisivuja, joista sain värityskuvia ja valmiita kuvakortteja. Käytin paljon Jyväskylän kielisuihkutussivustolla ollutta materiaalia (https://peda.net/jyvaskyla/kielisuihkutus/kjm/ruotsin-kieli). Oppilaat tykkäsivät värityskuvista sekä kuvakorteista, joilla pelasimme muistipeliä ja pantomiimia. Myös ruotsinkielinen musiikki oli oppilaiden mieleen, ja pidimme esimerkiksi ”levyraadin” ruotsalaisista Euroviisuvoittajista. Yllättävää oli oppilaiden kilpailuhenkisyys pienestä ryhmäkoosta huolimatta. Huomasin, etten voi ottaa liian kilpailullisia leikkejä, sillä usein toiselle tuli paha mieli, jos tämä hävisi esimerkiksi hirsipuussa.

Vaikka pidimme kokeilun pienellä ryhmällä, uskon, että oppilaat viihtyivät yhtä hyvin kuin itse viihdyin opettajan roolissa. Pienen ryhmän kanssa oli helpompi toteuttaa osallistujien toiveita kerhon sisällöstä ja ehdimme loppujen lopuksi käymään monia asioita läpi. Luultavasti kaikki asiat eivät jääneet oppilaille yhtä hyvin mieleen, koska yritin mahduttaa kuuteen kertaan erilaisia asioita  kielestä ja kulttuurista. Uskon kuitenkin, että oppilaille jäi positiivinen kokemus ruotsin kielestä ja he kokivat, ettei ruotsi ole vaikeaa tai mahdotonta oppia. Kokeiluissa tärkeintä on saada lapsille into oppia uutta kieltä, ja mielestäni tässä onnistuttiin.

(Kirjoittanut kokellun pitänyt Elisa Niinistöi)