Rauk the Dog

Kävimme maanantaina Fårön Gamla Hamnin raukeilla. Gotlanti on tunnettu ruusuista ja ainutlaatuisista raukeista, jotka ovat harvinaisia Itämerellä.

Aaro ja Väinö operoivat ’Usvalla ykköslegiä Lokista Gamla Hamnin raukeille.

Raukit ovat muodostuneet noin 500 miljoonaa vuotta sitten. Raukki on kalkkikivimuodostuma, joka on syntynyt muinaisesta veden pohjasta. Myöhemmin se on noussut veden pinnan yläpuolelle. Aaltojen ja jääkauden kulutuksen myötä, ne ovat veistyneet kivipatsaiden näköisiksi. Aallot ovat kuluttaneet pehmeämmän kalkkikiven pois. Raukit ovat ikään kuin osa vanhoja koralliriuttoja, ja ne ovat ajautuneet tänne mannerlaattojen liikehdinnän takia. Gotlanti on ennen sijainnut päiväntasaajalla n. 500 miljoonaa vuotta sitten ja koko Fennoskandia on liikkunut sittemmin pohjoiseen. Tämän takia Gotlannissa on epätavallisesti kalkkikivi kallioperä.

Vierailu paikan päällä oli mullistava kokemus. Suuret raukit olivat todella upeita ja hienoin nähtävyys oli ehdottomasti ”Rauk the dog”, se on nimensä vertainen, koska se näytti aivan koiralta. Tarkkasilmäinen Väinö bongasi useita koralliriutan fossiileja ja tutki niitä aivan innoissaan.

Petrus, Joel, Aaro

Rauk the dog, Gamla Hamnen, Fårö
Korallifossiileja Fårön Gamla Hamnissa