Gotlanti- Itämeren keskus

Olemme pari päivää tutustuneet Gotlannin historiaan, museoiden, nähtävyyksien sekä Ala-Nissilän opetuksen parissa. Gotlanti on saari, joka sijaitsee Itämeren keskellä. Sen sijainnin vuoksi merenkulku on keskeisessä osassa saaren historiaa. Saaren historia on merellinen ja monikulttuurinen. Tämä näkyy Gotlannin katukuvassa edelleen.

Gotlanti oli tärkeä alue viikinkiaikana 800-1000-luvulla. Viikingit olivat merenkulkijoita, sotureita ja kauppiaita.  Viikingit hyödynsivät Gotlantia pysähdyspaikkana ja tukikohtana kaupparetkillään. Heidän taiteensa oli voimakkaasti skandinaavisen sekä slaavilaisen kulttuurin vaikutuksen alaista. Tämä näkyy esimerkiksi gotlantilaisissa riimukivissä, joita näimme museossa.

Keskiajalla Gotlanti oli osa hansakauppaa, eli se toimi tärkeänä kauppakeskuksena Keski-Euroopan ja Pohjoismaiden välillä. Hansakauppa tuli saksalaisten kauppiaiden mukana Visbyyn, jotka rakensivat Visbyn ympärille muurin. Saksalaiset hallitsivat Visbyn kaupunkia ja gotlantilaiset jäivät muurien ulkopuolelle talonpojiksi.

Saari oli kohtaamispaikka useiden eri kulttuurien välillä kaupankäynnin ansiosta. Hansa-liiton heikennyttyä, Ruotsi alkoi vakiinnuttua asemaansa Itämerellä. Gotlanti liitettiin osaksi Ruotsin kuningaskuntaa 1600-luvulla.

Gotlannin historiasta voidaan päätellä paljon esimerkiksi fossiilien sekä luurankojen avulla, jotka ovat säilyneet hyvin kalkkikivisessä maaperässä. Näimme Visbyn skandinavisessa museossa noin kahdeksan tuhatta vuotta vanhan ihmisen luurangon. Luurangoista voidaan kertoa esimerkiksi ihmisten elintavoista ja elinoloista heidän elinaikanaan. Museossa oli myös ’’siilitytön’’ luuranko. Luuranko oli noin neljä tuhatta vuotta vanha. Luuranko oli haudattu siilin luiden sekä muiden eläinten hampaiden kera. Siiliä pidettiin tuolloin pyhänä eläimenä.

Kävimme myös Visbyn pyhän Marian kirkossa, joka on yksi useista Gotlannin kirkoista. Kirkko oli historian saatossa palanut seitsemään kertaan. Kirkko rakennettiin alun perin katolliseksi kirkoksi, mutta pääuskonnon vaihduttua kirkosta tuli luterilainen kirkko. Kirkossa näkyi merenkulun tärkeys ja meren läheisyys. Kirkossa oli  mereen menehtyneiden muistoalttari. Alttarilla oli muistolaattoja haaksirikkoutuneille aluksille kuten esimerkiksi Estonialle. Sytytimme alttarille kynttilän

Anni, Ella ja Frans

Yksi ajatus artikkelista “Gotlanti- Itämeren keskus”

  1. Upeaa! Paljon uutta tietoa vaikka muille jakaa.

Kommentit on suljettu.