Merilukion NNE-kurssi 2019 on lähestymässä loppuaan. Hetki sitten havaitsimme Airistolla konevikaisen moottoriveneen laivaväylällä. Hyvää merimiestapaa noudattaen laskimme purjeet ja pysähdyimme auttamaan. Otimme aluksen hinaukseen ja hinaamme sen rantaan.
Olemme seilanneet kahdentoista päivän ajan koulaivamme Lokin kanssa Kotkasta Tallinnaan, Tallinnasta Maarianhaminaan ja Maarianhaminasta Turkuun kahden eri kipparin, kolmen eri perämiehen, 4 eri opettajan ja 29 opiskelijan kanssa kolmessa legissä noin 400 merimailia.
Pitkän purjehduksemme aikana olemme opiskelleet navigointia ja purjehdusta vaihtelevissa olosuhteissa tuulen vaihdellessa 18 metristä sekunnissa pläkään. Meribiologiaa ja maantiedettä ovat matkan aikana opettaneet Nina Brander, Jaana Holmén ja Kalle Viherä. Meribiologian teemana on tämänvuotisella purjehduksella ollut hapettomat merenpohjat ja vedenlaadun vaihtelut Itämeren eri osassa. Mittauksia on tehty näkösyvyydestä, happipitoisuudesta, ja suolapitoisuudesta. Lisäksi matkan varrella on otettu vesinäytteitä Limnoksella ja pohjanäytteitä Ekman-pohjanoutimella.
TSYKin lukio on mukana Itämerihaasteessa. Itämeri on purjehduksillamme opetuksen lähtökohta. Itämeren luonnonolosuhteet ovat luoneet edellytykset kulttuurin kehittymiselle. Merenkulku, biologia, maantiede ja historia ovat integroituneet saumattomasti yhteen. Historia ja merellinen kulttuuri ovat tulleet tutuiksi Suomen Merimuseossa Wellamossa Kotkassa, Tallinnan merimuseossa ja Maarianhaminan merimuseossa Ahvenmaalla sekä seilaamissamme paikoissa.
TSYKin Merilukio kiittää lämpimästä molempia kippareitaan Kimmo Hotasta ja Teemu Grönroosia sekä perämiehiä Julius Jännäriä ja Antti Nuortimoa turvallisesta merimatkasta, ammattitaitoisesta opetuksesta ja luottamuksesta merilukiolaisiin. Opiskelijat ovat saaneet oppia purjehduksesta, navigoinnista, tutkaopista, ja vastanneet matkan ajan Lokin kuljettamisesta ammattitaitoisen päällystön ohjauksessa. Kaiken toimintamme lähtökohtana niin merellä kuin maissa on opiskelijoidemme turvallisuus.
Suuret kiitokset kaikille matkalla seilanneille merilukiolaisille. Pienellä purjealuksella opiskellaan opetussuunnitelman lisäksi myös yhdessäoloa haastavissa olosuhteissa väsymyksen, merisairauden ja erilaisten ihmisten kanssa. Mukana on ollut huikea joukko hyvätapaisia, kohteliaita, avuliaita, motivoituneita ja kaikesta kiinnostuneita nuoria. Kiitos teille yhteisistä hetkistä ja retkistä!
Navigare Necesse Est!
Christiane Ala-Nissilä
Merilukion koordinaattori
Historian ja yhteiskuntaopin opettaja