Utön majakka

Majakkakierroksen ja linssistöön tutustumisen jälkeen jäimme odottelemaan valon syttymistä n. 21.45

Tuomo Utön Majakan linssihuoneessa. Linssistö on jokapäiväisesä käytössä ja siihen voi tutustua vain kerran vuodessa.

Utön majakka

Utön saarelle rakennettiin Suomen ensimmäinen valomajakka vuonna 1753.  Harmaakivestä rakennettu pyöreä majakka oli n. 30m korkea. Majakka kuitenkin tuhoutui pommituksessa Suomen sodan aikana.  Nykyinen neliömäinen majakka rakennettiin tuhoutuneen tilalle vuonna 1814, ja se on 27m korkea.  Aluksi valoa tuotettiin polttamalla kymmentä talikynttilää peilien edessä, sittemmin käytettiin mm. hamppuöljyä sekä petrolia ennen sähköistämistä vuonna 1935. Samana vuonna majakasta tuli myös Suomen ensimmäinen radiomajakka. Nykyinen linssi tuotiin Ranskasta ja se otettiin käyttöön vuonna 1906. Linssistö on Suomen suurin ja valovoimaisin. Kolmannessa kerroksessa on majakan ainutlaatuinen nähtävyys, majakkakirkko. Kirkko on ollut käytössä 1840-luvun alusta lähtien, jolloin pääasiassa majakanvartija piti jumalanpalveluksia, sillä pappi vieraili Utössä vain kaksi kertaa vuodessa.

Perjantaina  17.8.2012 saavuimme Utön satamaan ja kello 20.00 menimme majakkakierrokselle Hanna Kovasen opastuksella. Sisälle mentäessä saimme kuulla rakennuksen historiasta. Alin kerros oli betonista ja pienehkö. Toisessa kerroksessa seinät olivat käsittelemättömät ja rakennuskivet näkyivät. Ylöspäin kiivetessä huomasimme, kuinka seinät kapenivat kerros kerrokselta, mikä johtui majakan rakenteesta. Kolmannessa kerroksessa oli sykähdyttävän sympaattinen pikkukirkko. Se on ainoa majakkakirkko, jossa on kirkko linssihuoneen alapuolella. Kirkossa Hanna kertoi meille vanhoja tarinoita kylästä ja merimiehistä. Majakkaviikonlopun takia pääsimme jopa käymään linssihuoneessa, joka normaalisti on suljettu yleisöltä. Linssihuone oli yllättävän kuuma, joten otimme päällistakit ja hupparit pois. Kierroksen loputtua menimme rantakallioille ja seurasimme majakan syttymistä.

 

Liisa ja Ida

Yksi ajatus artikkelista “Utön majakka”

  1. Näin sitä pakotetaan meikäläisetkin lukemaan eka kertaa jotain blogia. Kateellisina me maakravut täältä seurailemme tekemisiänne. Täällä jo pimenee, eli hyvää yötä kaikille ja myötäisiä tuulia huomisaamuksi. Majakkajutulla saamme tiettyjä lähimmäisiämme myös kateudesta vihreiksi….

    Terveisin

    Jymy- te appledog & co

Kommentit on suljettu.