Månadsöversikt – oktober

Hej Läsglädje-bloggens läsare, välkommen till den första månadsöversikten!

Den här är den första månadsöversikten av Rikta dig till läsning! -projekt! Månadsöversikten publiceras en gång i månaden på varje månads sista måndag. I månadsöversikten finns aktuell information om barnens läsning och barnlitteraturen samt tips för nya bokbekantskaper och olika evenemang.

Månadsöversikten är riktad till personalen inom småbarnspedagogiken och förskole- och nybörjarundervisningen samt alla intresserade för stöd för läskunnighetsarbete.

I månadsöversikten kan även läsarens tips publiceras! Skicka in dina idéer, dela ut bra verksamhetsmodeller, tipsa om olika evenemang, böcker eller seminarier osv. Ta kontakt med läskoordinatorer – vi tar gärna emot alla era idéer och tips!

Tips för kommande månaden

  1. Rikta dig till läsning! -barnboksorientering 6.–30.11
  2. Svenska dagen 6.11 och Svenska veckan 2.–8.11
  3. Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020
  4. Haloo 2020-luku! Barnboksinstitutets webbinarium 13.11
  5. Webbinarium Uppdatera dina sverigekunskaper 26.11 av Svenska nu
  6. Hämta stöd för kulturmiljöfostran från Kulturens årsklocka
  7. Höstens nya barnboksbekantskaper

1. Rikta dig till läsning! -barnboksorientering 6.–30.11.2020

Läsningen i Åbo slutar inte på läsmånaden och Hela Åbo läser -kampanjen! Rikta dig till läsning! -projekt ordnar en barnboksorientering 6.–30.11.2020 runtom i Åbo.

Barnboksorienteringen är startjippot för Rikta dig till läsning! -projektet av Åbo stad. Fem olika orienteringsbanor finns utsatta i Katarina, Laustis, Pansio, Runosbacken och Vårdbergsparken. Banorna är ungefär en kilometers långa utebanor och dem kan gås även med barnvagn. På orienteringsbanorna finns olika funktionella uppgifter där orienterare får bekanta sig med den mångsidiga världen av barnlitteraturen.

Barnboksorienteringen genomförs i samarbete med Åbo stads bibliotekstjänster och Katariinan Vilske Oy. Ytterligare uppgifter och närmare instruktioner ges närmare tidpunkten. Följ informerandet på projektets webbsida eller ta kontakt med läskoordinatorer.

Barnboksorienteringen kan hittas även på Åbo stads evenemangskalender.

Låt oss läsa även efter läsmånaden!

2. Svenska dagen 6.11 och Svenska veckan 2.–8.11

Svenska dagen firas i år fredagen den 6 november genom en två timmars lång direktsändning på Yle Teema & Yle Fem och Yle Arenan. Festen ordnas helt och hållet på distans och på programmet står både intressanta samtal, musikunderhållning och prisutdelningar. Under festen delas ut t.ex. Bojan Sonntag-priset för en insats för att främja det svenska språket. Närmare information finns på Folktingets webbsida.

Svenska veckan fyller 20 år 2020! Kom med och fira Svenskfinlands största kulturevenemang! I Åbo ordnas det många olika evenemang både för barn och vuxna. Hela veckans program syns på Svenska veckans webbsida.

Rikta dig till läsning! -barnboksorienteringen passar mer än bra som aktivitet för Svenska dagen och veckan eftersom all information samt anvisningar och kontroller är också på svenska.

3. Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020

Delta i årets Nordiska rådets prisutdelning genom en speciell tv-produktion – du kan delta i firandet hemifrån!

Nordiska rådets priser, inklusive Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020, delas ut den 27 oktober 2020 under en tv-sändning som visas i hela Norden. Prisutdelningen börjar klockan 22:05 finsk tid. Prisutdelningen streamas på Nordiska samarbetets webbsida och på Yle Arenan.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 delas ut av Islands president Guðni Th. Jóhannesson. Nominerade till årets barn- och ungdomslitteraturpris från Finland är Vi är Lajon! av Jens Mattson & Jenny Lucander (ill.) och Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet av Veera Salmi & Matti Pikkujämsä (ill.).

Böckerna kan lånas även på Vaski-biblioteken, länkar till böckernas sidor på Vaski-databasen: Vi är lajon! och Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet (på finska).

Mera information om priset och prisutdelningen finns på Nordiska samarbetes webbsida.

4. Haloo 2020-luku! Barnboksinstitutets webbinarium 13.11

Webbinarium Haloo 2020-luku! – Lasten- ja nuortenkirjallisuus koukuttaa tutkijan ordnas fredagen den 13 november 2020 av Barnboksinstitutet.

Under webbinariet får deltagare höra diskussioner om aktuell forskning i barn- och ungdomslitteratur, hur forskningresultat kan förvandlas till faktaböcker för barn och unga samt hur barndom, ungdom och föräldraskap förs fram i kulturprodukter. Sista anmälningsdagen är på  onsdagen den 4 november.

Närmare information om webbinariet samt anmälningslänken finns på Barnboksinstitutets webbsida.

Webbinariet hålls på finska.

5. Webbinarium Uppdatera dina sverigekunskaper 26.11 av Svenska nu

Svenska nu arrangerar ett webbinarium Uppdatera dina sverigekunskaper torsdagen den 26 november 2020.

Webbinariet är riktat till lärare och övrig personal inom undervisningsbranschen samt lärarstuderande. Webbinariets syfte är att uppdatera deltagarnas kunskaper om grannlandet Sverige. I webbinariet diskuteras bland annat aktuella samhälleliga frågor samt hur man kan öka motivationen i distansundervisningen.

Deltagandet är avgiftsfritt. Anmäl dig senast tisdagen den 24 november 2020 på Svenska nus webbsida.

Webbinariets tidtabell samt anmälningslänken finns på Svenska nus webbsida.

6. Hämta stöd för kulturmiljöfostran från Kulturens årsklocka

Föreningen för kulturarvsfostran i Finland (Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura) underhåller materialbanken Kulturens årsklocka (Kulttuurin Vuosikello) som är en omfattande materialbank riktad till småbarnspedagoger. På Kulturens årsklocka finns material och tips för olika aktiviteter för stöd för olika tema- och högtidsdagar. Materialet är delat både efter tema och månader. Tips för november finns på webbsidan för Kulturens årsklocka. Webbsidan är på finska.

  • Svenska dagen 6.11
  • Fars dag 8.11
  • Internationella dagen för tolerans 16.11
  • Internationella barndagen 20.11

7. Höstens nya barnboksbekantskaper

”Lillebror och storebror har världens bästa fantasi ihop: de är farliga lajon på savannen. Fast storebror har blivit sjuk, och nu orkar han bara ryta svagt. Men lajon vill inte sitta fast i slangar och dropp och snart är de på jakt igen.”

Så här låter det på Jens Mattson och Jenny Lucanders (ill.) verk Vi är lajon! I boken behandlas ämnen som broderskärlek samt sorgen över att någon blir sjuk på ett ömsint, hjärtskärande och humoristiskt sätt. Boken är nominerad till årets Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020. Boken publicerades 2019 av Förlaget. Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, länken till bokens sida på Vaski-databasen.

En ny och unik bilderboksbekantskap på dragspelsformat! Åsa Lind och Emma Virkes bilderbok Kom dagen, kom natten (2020) för läsaren till sommarens sista dag och visar fram både dagens skeenden och nattens drömmar genom bokens dragspelformat. När dagen på en sida slutar, börjar på andra sidan natten! Lind och Virkes verk är riktat till barn i åldern 3–6 år. Boken är publicerad av det svenska förlaget Lilla Piratförlaget. Länken till bokens sida på Vaski-databasen.

Bekanta dig även med Facebook-sidan av stadsbibliotekets barnavdelning Saaga (på finska) och Facebook-sidan av Åbo stadsbibliotek (på svenska).

Läsglädje för alla!

Läskoordinatorer
Rikta dig till läsning! -projekt

PS Bekanta dig med den finskspråkiga månadsöversikten på projektets Suuntaa lukemiseen! -sida.