Jättesuccé för Finland på Nordiska rådets prisutdelning!

Heja Finland! Heja det finlandssvenska förlaget Förlaget!

Jens Mattsson och Jenny Lucander har tilldelats Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 för bilderboken Vi är lajon! Grattis Jens Mattsson, Jenny Lucander och Förlaget (utgivare)!

”Årets vinnarbok står omutligt på barnets sida, med ett barnperspektiv genomdrivet i både text och bild. Leken fungerar läkande då det allra svåraste inträffar, att ett litet barn insjuknar i en dödlig sjukdom.”

Resten av juryns motivering kan läsas på webbsidan för Nordiskt samarbete.

Boken har även tidigare i år tilldelats ett pris om 5 000 euro ur Paul Werner Lybeck testamentsfond av Svenska litteratursällskapet i Finland. Mera om detta pris på SLS:s webbsida.

Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, länken till bokens sida på Vaski-databasen.

Även årets litteraturpris och musikpris till Finland

Utöver barn- och ungdomslitteraturpriset kom även årets litteraturpris och musikpris till Finland.

Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm fick Nordiska rådets litteraturpris 2020 för romanen Vem dödade bambi? Juryns motivering kan läsas på webbsidan för Nordiskt samarbete. Även denna bok är publicerat av det finlandssvenska förlaget Förlaget! Boken kan lånas på Vaski-biblioteken, länken till bokens sida på Vaski-databasen.

Årets musikpris tilldelades den finländske kompositören Sampo Haapamäki för verket Konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille (Konsert för kvartstonspiano och kammarorkester). Juryns motivering kan läsas på webbsidan för Nordiskt samarbete.

Grattis till alla vinnare!

Varje år utdelas det fem olika priser av Nordiska rådet: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset. Vid sidan av de finländska vinnarna var årets prisutdelning en succé för den färöiska Jens-Kjeld Jensen (årets miljopris) och den norska filmen Barn av manusförfattare och regissör Dag Johan Haugerud och producent Yngve Sæther (årets filmpris). Grattis till alla vinnare!

Vinnarna får prisstatyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor (ungefär 47 000 euro). Priserna utdelas i förbindelse med Nordiska rådets årliga session.

PS

Bekanta dig med det finlandssvenska förlaget på Förlagets webbsida. På webbsidorna finns både allmänt information om förlaget, författarna och illustratörerna, aktuella artiklar, boktips och -recensioner och bokhandeln!

Med nordisk hälsning,

Henrik Hurme, läskoordinator