VARHENNETTUA ESPANJAA OPISKELEMASSA HANNUNNIITUSSA

Kevään 2019 ajan Hannunniitun koulun 2C pääsi opiskelemaan varhennettua espanjaa. Osa luokasta oli osallistunut syksyllä järjestettyyn kerhoon, joten mahdollisuus jatkaa espanjan opiskelua virallisilla oppitunneilla otettiin vastaan iloiten.

Käytännössä espanjaa opiskeltiin joka torstai erillisellä espanjan tunnilla, koska lukujärjestys ja muut oppitunnit oli jo syksyllä synkronoitu viereisen yhteistyöluokan kanssa. Toisaalta aamupiiri toteutettiin kevään ajan pääasiallisesti espanjaksi, hyvää huomenta toivotettiin aamuisin espanjaksi ja pieniä fraaseja ”kiitos” ja ”ole hyvä” käytettiin luokassa jatkuvasti. Kieli kulki siis arjessa mukana jatkuvasti.

Käytössämme ei ollut oppilaille oppikirjoja, vaan kieltä opiskeltiin kommunikatiivisesti; puhumalla, toistamalla, laulamalla ja leikkimällä. On ollut ilo nähdä, kuinka nopeasti lapset omaksuvat uuden kielen tällä tavoin! Ideoita opettajana hain espanjan opetukseen pääosin Pinterestistä, joka on varsinainen aarreaitta varhennetun kielen opettajalle. Erityisesti espanjan opiskeluun materiaalia löytyy pilvin pimein ja ajoittain voi puhua jopa valinnan vaikeudesta materiaalin suhteen. Lisäksi monia kuvallisia lautapelejä voi muokata Wordilla vastaamaan opetettavaa kieltä, kun vain tekstiosien päälle lisää ”muodot”-kohdasta laatikon, johon voi itse lisätä haluamaansa tekstiä, haluamallaan kielellä. Lähes kaikesta läpi käydystä aihealueesta löytyi tällainen peli, jota pelattiin kertauksena.

Lapsista espanjan tunnit olivat viikon ehdottomia kohokohtia. Luokkani lapset olivat erittäin innostuneita kielenoppijoita ja osallistuivat kaikkeen toimintaan mielellään.  Tunnit aloitimme aina laulamalla Rockalingua-sivustolta laulun ”Buenos dias”. Lapset innostuivat sivustosta ja laulusta niin, että kuulin monen lauleskelleen lauluja omatoimisesti myös kotona. Sivustolta löytyy lauluja useaan aihealueeseen liittyen. Itse lauloimme lauluja ”Buenos dias”, ”Colorin  Colorado”, ” Como te llamas” sekä ”La granja”. Väreistä kertova laulu ”Colorin Colorado” nousi niin suureen suosioon, että lapset toivoivat saavansa esittää sen vanhemmille todistustenjaon yhteydessä. Niinpä laulua harjoiteltiin toukokuussa ahkerasti myös muilla, kuin vain espanjan tunnilla.

Suosituimmaksi leikiksi espanjan tunneilla taisi muotoutua ”matamoscas” = kärpäslätkä, jota pelattiin niin numeroilla, väreillä kuin eläinten nimilläkin. Ennen peliä olimme tutustuneet sanoihin yhdessä ja usein leikkineet kuvilla muistipeliä, KABOOMia, myrkkysientä tai KIM-leikkiä. Kärpäslätkäleikkiin olin tulostanut ja laminoinut kuvia, joihin nurjalle puolelle olin laittanut pienet magneettiteipin palat. Kuvat pysyivät näin valkotaululla näppärästi ja kestivät kovemmankin läiskimisen. Teimme aina kaksi joukkuetta ja jonon ensimmäiset siis läiskivät open ohjeiden mukaan oikeaa väriä, numeroa tai eläimen kuvaa. Viimeisellä kerralla taululla olivat sekaisin niin numerot, värit kuin eläimetkin, jolloin saatiin kuulemani mukaan helppoon peliin vähän haastetta.

*VINKKI: Jos sinulla ei ole kuvia valmiina tai et jaksa niitä metsästää Pinterestistä, voi Papunetissä helposti ja ilmaiseksi tulostaa haluamansa kuvat.

Myös ipadit olivat osana oppimista ja teimme pieniä animaatioita itsensä esittelyyn liittyen draw&tell sovelluksella. Koska sovellus ei ollut lapsille entuudestaan tuttu meni animaatioiden tekoon hieman enemmän aikaa, mutta se mikä ajassa hävittiin, lopputuloksissa voitettiin. 🙂 Paras hetki näissä animaatioissa taisi olla se, kun animaatiot esiteltiin muille. Oli hienoa nähdä, että jokainen heittäytyi animaation tekemiseen ja uskaltautui puhumaan. Varsin matalan kynnyksen puuhaa ja varmasti nopeaa ja helppoa, kun vain sovellus tulee tutuksi.

Espanjan opiskelusta jäi myös jokaiselle pieni muisto vuoden aikana kerätyn viikkopäiväkirja-kirjan väliin, johon liitettiin esittely itsestä espanjaksi. Lisäksi aika monella taisi päiväkirjan sivuilla lukea viikon kohokohtana espanjan tunti. 🙂 Koulussamme on mahdollista jatkaa espanjan opiskelua A2 kielenä, jonka moni jo ilmoittikin valitsevansa, kun valinnan aika tulee. Siispä varokaa! Suomen Turusta ponnistaa ensi vuosikymmenellä useita, reippaita espanjanpuhujia, jotka eivät varmastikaan pelkää käyttää oppimaansa kieltä!

Henna Alanne

luokanopettaja