Iloisen Pikku Aasin monikielistä hirnuntaa ja lasten riemua

Nukketeatteri Pikku Aasi Vaasasta vieraili Turussa 10.-11. tammikuuta 2019.  Esityksiä tarjottiin hankkeessa mukana oleville varhennusryhmille ja kahden päivän aikana nukketeatterin tunnelmasta pääsi nauttimaan viisi eskariryhmää ja kolme koululuokkaa.

 

Etsin teatteriesitystä,  jossa käytettäisiin myös jotain lapsille tuntemattomampaa kieltä kuin englanti, sellaista esitystä, jossa mieluusti monikielisyys olisi mukana. Esitys Pulcinella ja Teresina  sopi tähän täydellisesti: se esitettiin ”mix-kielellä.”Lapset seurasivat esitystä eläytyen ja innokkaina. Esitys sopi hyvin tälle ikäryhmälle (6-9 -vuotiaat lapset). Nukkeja taidokkaasti käsittelivät ja lapsia viihdyttivät Pikku Aasin perustaja Cosimo Galiano yhdessä taitavan Anna Kargun kanssa.

Esityksen jälkeen lapset saivat esittää kysymyksiä, ja niitähän riitti! Minä haastattelin myös lapsikatsojia esityksen päätteeksi.

Sanna: Ymmärsittekö, mitä esityksessä tapahtui?  Lapset: Joo! (mitä se Putticella tarkoitti… aaa, se oli sen nuken nimi!)

Sanna: Mitä kieliä teidän mielestä esityksessä puhuttiin? Lapset: Englantia, ruotsia, suomea ja italiaa (oikeat vastaukset), muutama ehdotti iisäksi myös ranskaa (ja muisti mainita itse osaavansa puhua sitä) ja  espanjaa.

Sanna: Jos voisit itse tehdä monikielisen nukketeatteriesityksen ja osaisit kaikkia maailman kieliä, millä kielellä esiintyisit? Lapset: Ranskaksi ja englanniksi (poika 2lk), Ehkä Kiinaksi (esikoululainen).

Cosimo perusti Pikku-Aasin vuonna 2006. Hyvin pian tuli ajankohtaiseksi tehdä esityksiä, joissa puhuttaisiin myös ruotsia, sillä Pikku- Aasin kotitalli on kaksikielisessä Vaasassa. Pulcinella ja Teresina -esityksen voi tilata suomeksi, ruotsiksi tai mix-kielellä (suomi, ruotsi, italia). ”Nukketeatterissa visuaalisuus ja sanattomuus on tärkeää, tekstiä ei tarvitse olla paljon, sillä nukke kertoo tarinaa myös ilman sanoja” , Cosimo muistuttaa.

” Kiitos, että tarjoatte lapsille tällaisia elämyksiä!” – huoltajapalaute. Grazie Cosimo & Anna, kiitos OPH rahoituksesta.

Tutustu Pikku Aasiin tästä.

Teksti ja kuva. Sanna Sova