I’m not acting, I’m Interacting!

Interacting –draamatyöpaja opettajille 3.10.2018

Syksyisenä iltapäivänä parisenkymmentä turkulaista ja raisiolaista opettajaa saapui englanninkieliseen draamatyöpajaan Luostarivuoren koulun Martin yksikköön. Työpaja oli osa Interacting Theatre Group –ryhmän Turun seudun keikkaputkea; Kielivirta –hankkeen englannin kieliluokat saivat teatteriesitykset ryhmilleen ja Kielitietoisesti kouluissa –hanke tarjosi opettajille tämän toiminnallisen täydennyskoulutuksen,  jota veti Patrick Deas.

Työpajassa edettiin lämmittelyn kautta pidempiin työmenetelmiin. Lämmittelyinä kohdattiin, leikittiin mm. talonpoika, susi ja porsas –leikkiä, muodostettiin muotoja ja kirjaimia ryhmänä. Parin kanssa tehtiin patsaita (kaunis ruusu ruukussa, neula ja lanka…) ja ryhmissä kodinkoneita (kunniamaininta robotti-imurille) ja nähtävyyksiä.  Arvaatko mikä nähtävyys?

Hyvä tekniikka moneen oppiaineeseen oli neljän kuvan tarina, jota harjoiteltiin tiivistämällä tutun elokuvan juoni neljään olennaiseen still –kuvaan. Tätä sovellettiin historian opetukseen (olennainen historian tapahtuma neljänä kuvana). Kuvatarinat esitettiin ensin ilman puhetta, ja esitysten jälkeen muut ryhmät saivat arvata mistä oli kysymys. Tämän jälkeen sama esitettiin selostettuna.

  JurassicPark – huippukohta

Kaksi tuntia meni kuin siivillä ja vaikka työpäivä päättyi vasta viideltä, uskallan väittää, että salista poistui väki pirteämpänä ulos kuin sisääntullessaan olivat. Draaman voimaa ei voi selittää, se pitää kokea, ja nämä harjoitteet menivät suoraan lihasmuistiin! Jokainen rohkeasti kokeilemaan oppilaiden kanssa, pienin askelin! Kiitos OPH täydennyskouluttautumisen mahdollisuudesta!

Lue lisää draamasta CLIL -opetuksessa tästä.

 

Tavallisena työpäivänä voi päätyä jopa kuuhun, kunhan uskaltaa heittäytyä!

Teksti: Sanna Sova, Kuvat: Patrick Deas