2.-luokkalaisten englannin kielikokeilussa laulettiin, liikuttiin ja kokattiin

Raunistulan koulun 2.-luokkalaisille suunnattu englannin kielikokeilu kokoontui yhteensä 9 kertaa kevään aikana. Ensimmäisellä kerralla tutustuimme englannin kielen aakkosiin ja äänteisiin aakkoskuvien avulla. Leikimme Kim-leikkiä: mikä kuva puuttuu joukosta? Opettelimme myös esittäytymään ja tutustuimme perhesanastoon kuvien avulla. Piirsimme oman perhepuun ja kirjoitimme siihen omat perheenjäsenet.

Toisella kerralla kuuntelimme sekä lauloimme mukana tervehdyslaulua. (Singing walrus: Hello). Opettelimme tervehtimistä ja itsensä esittelyä liikkuen luokassa: kun musiikki lakkasi, piti etsiä pari ja joko esittäytyä tai kertoa oma nimi. Valitsimme omat englanninkieliset nimet ja askartelimme pahvista nimikyltit. Nimiksi valikoituivat Lily, Oscar, Harry, James sekä Elliot. Samalla tuli harjoiteltua värejä pahvien avulla.

Kolmannella kerralla tutustuimme kuvasanastoon erilaisten kuvakirjojen avulla ja esitimme oppilaiden valitseman aukeaman kuvasanoja pantomiimina toisille. Tutkimme myös kuva- ja sanakortteja eläimistä ja leikimme muistipeliä. Lopuksi tanssimme Huugi-guugia englanninkielisen laulun mukaan.

Neljännellä kerralla tutustuimme tunnesanastoon kuvien ja opettajan esimerkkien avulla ja lauloimme siihen liittyvän laulun (If you’re happy) ja eläydyimme kasvonilmeillä ja asennoilla.

Viidennellä kerralla opettelimme viikonpäiviä ja verbejä laulun, liikkumisen ja muistipelikorttien avulla. Kuuntelimme YouTubesta Singing Walrus: Action song. Lisäksi leikimme avaimenpiilotusta: piti sanoa, onko esine a fish, butterfly vai bird (lattian, vyötärön tai pään tasolla) ja onko henkilö lähellä vai kaukana (hot-cold).

Kuudennella kerralla tutustuimme opettajan Lontoosta tuomiin kuvakirjoihin ja matkamuistokuviin ja niiden kautta Lontoon kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Lauloimme I love the mountains– laulun siihen sopivilla käsiliikkeillä (YouTubesta video, jossa oli taustalla kuvat laulettavista asioista).

Seitsemännellä kerralla tutustuimme kasvoja kuvailevaan sanastoon ja pelasimme Quess Who (Arvaa kuka?) peliä englanniksi, opetellen kysymään ja kuvaamaan piirteitä. (Does he/she have..?) Lauloimme myös head, shoulders, knees -laulua nopeasti ja hyvin hitaasti liikkuen.

Kahdeksannella kerralla pelasimme myös Guess Who peliä oppilaiden toiveesta. Sitten jokainen sai piirtää kuvan ja asioita itsestään ja kertoa muille mistä asioista pitää. (I like…) Opettaja levitti kuva-/sanakortteja pöydälle ja niistä sai valita asioita. Opettelimme lisää verbejä toimintalaulun avulla ja leikimme Simon Says: mm. sit down, run, stop, stand up.

Viimeisellä tuplakerralla leivoimme pitsaa englanninkielisen reseptin avulla. Tutustuimme ensin mitä aineksia listassa sanotaan ja mitä tarvitaan pitsaan missäkin vaiheessa. Osa oli jo leiponut pitsaa kotona ja kovin tarkkaa ohjeistusta ei vaadittu, joten opettaja uskalsi selittää englanniksi, mitä seuraavaksi tehdään. Oppilaat osallistuivat innokkaasti pilkkomiseen ja mittaamiseen. Pitsan ollessa uunissa, tanssimme odotusajalla aikaisemmilla kerroilla tutuksi tulleita toimintalauluja. Pitsasta tuli oikein maukas ja oppilaat saivat ottaa loput mukaansa. Hymyistä ja ilosta päätellen kokeilu oli onnistunut!

Emili Toivonen, Raunistulan koulu