Ainoa simpukkatutkija

Liejusimpukka, Macoma baltica
Mikromuovia liejusimpukan kuorella, kuva Aino Ruokonen

Aino ja Bea keräsivät ulkosaaristosta Aspön rannalta muutamia lieju-, sini ja idänsydänsimpukoita mukaan lokille. Aino otti simpukat erityiseen tarkkailuun. Tutkiessaan liejusimpukoita Aino löysi niistä mikromuovirihmoja. Sinisimpukan kiduksista löytyi myös mikromuovirihma. Tämä oli konkreettinen todiste mikromuovin olemassaolosta kaikkialla ja haitallisesta vaikutuksesta meriympäristölle. Niitä löytyy ulkosaaristoa myöden kaikkialta. Perjantai aamulla otimme pohjanäytteen Kumlingen Bärön lahdelta ja tutkimme myös pohjanäytteen simpukoita ja surviaissääsken toukkia. Alla Ainon kuvia lajeihin takertuneista mikromuoveista.  SYKEn tutkija ja meribiologi Pinja Näkki on tehnyt väitöskirjan mikromuoveihin liittyen. Näkki huomasi tutkimuksissaan, että mikromuovi aiheuttaa liejusimpukoissa stressireaktioita ja soluelinvaurioita. Mikromuovin lisäksi erityisen haitallisia ovat PAH-yhdisteet. – Kalle, Samuel, Aino ja Akseli

Mikromuovia sinisimpukan kiduksissa, kuva Aino Ruokonen
Mikromuovia sinisimpukan kuorella, kuva Aino Ruokonen
Mikromuovia surviaissääsken pinnalla, kuva Aino Ruokonen
Ja mikromuovia leväkatkan pinnalla, kuva Aino Ruokonen

3 vastausta artikkeliin “Ainoa simpukkatutkija”

 1. Aika hurjaa , että tuota kuitumaista muovia löytyy näin paljon! Olisipa kiinnostavaa katsoa suoltenkin sisältö, voisiko sitä löytyä sieltä.
  Turvallista loppureissua sinne merelle!

 2. Kiitos Katja,
  tuodaan sinulle näytteitä, niin voitte bilsan labrakurssin kanssa katsoa ruuansulatuselimistötkin,
  Hyvää viikonloppua maihin,
  toivoo NNE

 3. Ohhoh! Tulipa siellä muoviongelma konkreettisesti esille. Kyllä huomaa, että ammattilainen kuvaamassa Kiitos hyvästä materiaalista BI2-3:een!
  Antoisaa loppureissua!

Kommentit on suljettu.