10 vuotta Merilukion Lokki-purjehduksia

Olemme seilanneet Merilukion kolmen  eri miehistön kanssa 2 viikkoa merellä Raippaluodosta Högakustenille, Ruotsin rannikkoa alas Ahvenamaalle Maarianhaminaan, Tukholmaan ja Kökarin kautta takaisin kotisatamaamme Turkuun . Olemme seilanneet kahden viikon aikana yli 500 mailia,  opiskelleet meribiologiaa, maantiedettä, historiaa, purjehdusta ja navigointia

Tämän vuoden teemana on ollut Unescon luonnonkulttuuriperintö, ihminen ja Itämeri. Lähdimme matkaan Raippaluodosta ja purjehdimme Ruotsin puolelle Korkearannikolle eli Höga Kustenille  opiskellen  jääkauden jälkiä  ainutlaatuisessa Merenkurkun saaristossa, joka on ainoa Suomen luontoperintökohde Unescon maailmanperintölistalla. Olemme opiskelleet yhdessä merilukiolaisten kanssa pitkällä purjehduksellamme sitä, miten ympäröivä luonto, maantieteellinen sijainti, ilmasto ja suhteemme niihin muokkaavat meitä ja luovat edellytykset ihmisen toiminnalle.

TSYKin merilinja on kehittänyt koululaivapurjehduksia vuodesta 2010 ja vuodesta 2012 alkaen s/y Lokilla. Merilukion toiminta on ainutlaatuista ja kymmenen vuoden aikana toiminta on kehittynyt s/y Lokilla ammattimaiseksi Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion merilinjan opetussuunnitelman mukaiseksi oppimisympäristöksi. Toimittaessa vaativissa, alati muuttuvissa ja haasteellisissa meriolosuhteissa kaiken muun edelle menee turvallisuus: ammattimiehistön pätevyys, osaaminen ja aluksen ominaisuudet sekä soveltuvuus koululaivakäyttöön. Meillä on kyydissämme arvokkain kuviteltavissa oleva lasti: Merilukiolaiset.

Lämpimät kiitokset kaikille, jotka ovat mahdollistaneet tämän toteutumisen: Biologian ja maantieteen lehtori Nina Branderille, jonka kanssa olemme tämän kurssin ja Merilukion koululaivatoiminnan kehittäneet.  Nina Brander opetti kahdelle ensimmäiselle miehistölle meribiologiaa ja maantiedettä. Kiitokset biologian ja maantieteen opettaja Jaana Holménille , joka vastasi opetuksesta 3. legillä. Sydämelliset kiitokset kahdelle taitavalle, luotettavalle ja  ammattitaitoiselle kipparille Sakari Kalskeelle ja Markku Mikkolalle, kahdelle kokeneelle perämiehelle Jukka Elolle ja Teemu Grönroosille sekä uudelle tulokkaalle Simo Hännikkälälle. Merilukio kiittää 10-vuotta jatkuneesta yhteistyöstä Kimmo Hotasta ja aluksen omistajia  ja toivoo, että jatkossakin voimme tehdä yhteistyötä ja seilata tutuksi ja rakkaaksi tulleella kuunari Lokilla.

Suuret kiitokset yhteisestä matkasta kaikille nykyisille ja entisille merilukiolaisille, jotka ovat seilanneet ja opiskelleet kanssamme s/y Lokilla näiden kymmenen vuoden aikana. Ilo oli meidän puolellamme.

Nina ja Christiane
Jukka ja Sakari

 

 

 

 

 

 

 

 

Markku
Simo

 

 

 

 

 

 

 

Jaana
Teemu

 

 

 

 

 

 

 

Navigare necesse est!

Christiane Ala-Nissilä

Historian ja yhteiskuntaopin lehtori

Merilukion koordinaattori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yksi ajatus artikkelista “10 vuotta Merilukion Lokki-purjehduksia”

  1. Kiitos kauniista kiitoksista ja luottamuksesta&arvonannosta! Olette tehneet poikkeuksellisen työn merellisen Suomen eteen, tuomalla yhä uusia ikäluokkia meren ja sen ihmeiden ääreen, omia vaivojanne säästämättä.

    Teidän kanssanne on aina yhtä hienoa purjehtia, antamalla oman panoksensa, saa aina enemmän takaisin.

    Hyviä tuulia syksyyn.

Kommentit on suljettu.