Tuuli on voimaa

Tahkoluodon tuulivoimaaLähestymme Poria tasaisen 4 m/s tuulennopeuden saattelemana. Pääsimme etenemään pitkän matkan purjeilla tuulen voimalla, mutta nyt Tahkoluodon offshore-merituulipuistoa ohittaessamme liikumme toistaiseksi moottorilla.

Aloitellessamme kortinpeluuta Nina kutsui meidät kannelle ja kertoi meille tuulesta sekä tuulivoimaloista ja –energiasta. Toisin kuin jotkut ajattelevat, tuuli ei synny liikkuvista ja heiluvista puista – se syntyy seurauksena siitä, kun aurinko ei lämmitäkään maapalloa tasaisesti, mikä johtaa puolestaan erilaisiin ilmanpaine- ja lämpötilaeroihin. Niitä tasoittamassa ovat ilmavirtaukset; lämmin ilma on kylmää kevyempää, se nousee ylöspäin  ja tilalle virtaa viileämpää ilmaa sivuilta. Ilmanvirtausta kutsutaan tuuleksi.

Vuonna 2010 Suomeen valmistui ensimmäinen merituulivoimala. Nyt ohittamamme Tahkoluodon offshore-merituulipuisto on rakennettu tämän ensimmäisen merituulivoimalan ympärille. Laskimme, että tuulivoimaloita maisemassa oli yhteensä 16.

Jos Pori päättää rakennuttaa uuden suunnitellun tuulipuiston Tahkoluotoon, sinne rakennettaisiin noin 45 tuulivoimalaa. Kaupunki pystyisi tuottamaan enemmän energiaa kuin se tarvitsee ja se voisi myydä energiaa muualle, tai käyttää sitä vedyn tuottamiseen. Nämä tuulivoimalat olisivat suurempia kuin nykyiset, koska niiden korkeus lavan kanssa olisi noin 300 metriä. Rakentaminen voitaisiin aloittaa 2023 ja se otettaisiin käyttöön 2025.

Prinssit,

Inka, Elsa, Enni ja Kanella