NNE-purjehdus day two: Itämeri

Selkämeren keskiosan maisemaa

Kertasimme kannella lyhyesti Itämeriasiaa ja sen eri osien nimistöä. Itämeri on Pohjois-Euroopassa sijaitseva Atlantin valtameren sivumeri, jota ympäröivät Venäjä, Saksa, Ruotsi, Tanska, Suomi, Puola ja Baltian maat. Itämeren valuma-alue on nelinkertainen Itämeren pinta-alaan verrattuna. Itämeren suuren valuma-alueen ja pienen yhteyden Pohjanmereen seurauksena Itämeren vesi on vähäsuolaista murtovettä. Tanskan salmesta tulee suolapulsseja noin 10-20 vuoden välein, mikä puhdistaa varsinaisen Itämeren pohjaa ja toisaalta puskee hapetonta vettä aina Suomenlahdelle saakka. Itämeri on itse merenä hyvin matala keskisyvyyden ollessa vain 54 metriä. Syvin kohta sijaitsee lähellä Gotlannin saarta (Landsortin syvänne), jossa syvyyttä löytyy 459 metriä.

Itämeri rajoittuu etelässä Puolan ja Saksan rannikoihin ja lännessä Tanskan salmiin. Pohjoiseen Itämeri kurottuu Perämeren alueelle ja Suomenlahden pohjukassa, idässä, Pietarin satamiin. Maankohoamisen seurauksena Perämeren alue tulee tulevaisuudessa sulkeutumaan omaksi alueekseen, Perämereksi, Merenkurkun kohdalta. Varsinaisen Itämeren aluetta, joka sijaitsee Itämeren keskiosissa, kutsutaan vähäisen happipitoisuuden vuoksi toisinaan Euroopan suurimmaksi aavikoksi.

Itämeri on suhteellisen nuori meri verrattuna muihin maapallon meriin. Itämeri on 9000 vuotta vanha, joka on hyvin nuori verrattuna esimerkiksi Atlantin ja Pohjanmeren 180 miljoonan vuoden ikään.

Sulttaanit,

Atte, Leo ja Elmeri

2 vastausta artikkeliin “NNE-purjehdus day two: Itämeri”

  1. Fallit kireälle! Kulkee kovempaa.
    Terveisiä 21H:n porukoilta. Seuraamme aina opotuntien alussa matkaanne.

  2. Tässä oppii itsekin uusia asioita…

Kommentit on suljettu.