Silokallioita ja ennätyksiä

Lähdimme tänään klo 13  Kökarin Sandvikista purjehtimaan kohti Utötä. Lähtö oli haastava, koska Kökarin vedet on kivikkoisia ja väylä mutkitteli paljon. Nostimme purjeet ylös ja purjehdimme sivumyötäistä ja Elena teki uuden nopeusennätyksen 8.3 solmua eli 15.5km/h. Solmut saa muutettua km/h kertomalla solmut luvulla 1.852. Tuuli on puuskaisaa ja puuskissa 14m/s.

Aiemmin päivällä Kalle piti meille mielenkiintoisen oppitunnin geologiasta. Huomio kiinnittyi hienoihin silokallioihin, joihin jääkausi oli jättänyt jälkensä. Jään mukana kulkeutuneet kivet ovat muodostaneet sirppi murroksia kallioon. Myös uurteet kallion pinnassa ovat muodostuneet kivistä. Uurteiden suunnasta voidaan päätellä ilmansuunnat. Uurteet ovat luode-kaakko suunnassa ja kallio viettää pohjoiseen päin. Aiemmin opimme, että ilmansuunnat voi päätellä myös puista. Puun eteläpuolella kasvaa enemmän oksia, sillä puu tarvitsee auringonvaloa fotosynteesiin. taivaankappaleista voi myöskin päätellä ilmansuuntia.

Pääkivilajeja on kolme: magmakivet, metamorfoituneet kivet ja sedimenttikivet. Kökarin hieno silokallio on gneissiä, joka kuuluu metamorfoituneisiin kiviin. Magmakivet jakautuvat vielä pintakiviin ja syväkiviin. Magmakiviin kuuluva hohkakiveä ei löydy Suomesta, koska heikko rakenteisemmat hohkakivet ovat kuluneet pois aikojen saatossa.. Suomen yleisin kivilaji ja kansallisellemme graniitti kuuluu myös magmakiviin. Sedimenttikiviin kuuluu esimerkiksi hiekkakivi.

 

Tällä hetkellä lähestymme Utötä kovalla vauhdilla, mukavassa sivutuulessa.

Norpat

-Elena, Stella ja Emmi

 

7 vastausta artikkeliin “Silokallioita ja ennätyksiä”

  1. Tervehdys Lokki ja Kiitos päivityksestä!
    Ei voi kuin taas ihailla teidän reissua ja kaikkea sitä mihin perehdytte matkan varrella. Opimme itsekin täällä jokapäivä uutta;) … kiva olisi vielä jossakin vaiheessa kuulla opettajienkin näkemys luotsattavien meiningistä siellä;)

  2. On teillä kyllä tehokasta ajankäyttöä. Haasteellista purjehdusta ja mielenkiintoista opiskelua. Kurssi antaa perspektiiviä saaristoon, mereen ja opittuihin asioihin aivan eri tavalla kuin luokkahuone tai teams-tunnit. Hieno kurssi ja ainutlaatuinen saaristomme erinomaisesti hyödynnetty.

  3. Innolla olen seurannut reissunne etenemistä! Huippua, että Kalle opasti teitä geologian saloihin nimittäin kivet on kivoja. Ketä teillä mahtaa olla veneen päällystössä? Suotuisia tuulia, innolla odotan mitä opitte Utössä. Käykäähän ehdottomasti moikkaamassa Hannaa kahvilalla ja kaupanhoitajaa Handelissa!

  4. Hei,
    Myös opettajilla on meno aika vauhdista kellon ympäri. Lyhyesti: huippuporukkaa nämä nuoret, niinkuin merilinjalaiset aina. Kunhan ehditään niin tulee kyllä vielä opettajienkin palaute. Nyt taas hommiin. Pitkä purjehdus- ja opetuspäivä edessä. (Vähän pitää avustaa myös ruuanlaitossa ja ohjeistaa aluksen yleisessa siisteydessä), kaikki kuitenkin tekevät ja osallistuvat erinomaisesti. Täällä ei ole matkustajia vaan vain miehistö.

  5. Veneen päällystössä on kipparimme Jack Sparrow ja förstimme Sherlok Holmes. Hanna piti meille upean kierroksen Utön majakassa, mutta kauppa ei ollut auki.

  6. Hienolta ja monipuolisesti opettavaiselta näyttää jälleen! Muistakaa lukea myös saaristoaiheista kirjallisuutta, kunhan sieltä tositoimista selviätte. Tuli mieleen muun muassa kökarilaissyntyisen Ulla-Lena Lundbergin kiehtova Jää-romaani, jonka saa koulun kirjastosta lainaan. Terveisiä äikänluokasta! 🙂

  7. Kiitos Pirkko kun luette blogia. Christiane kertoi meille jää romaanista ja luki siitä myös pieniä otteita. Tulemme lainaamaan sen.

Kommentit on suljettu.