Haapsalu

tsaikovski

Toinen ryhmä saapui Haapsaluun tiistaina. Lähdimme heti katsomaan Haapsalun nähtävyyksiä. Ensin kävimme katsomassa piispanlinnaa, joka on 1200-luvulla valmistunut keskiaikainen linnake. Linnakkeen yhteydessä oleva kirkko on vieläkin käytössä. Kirkkoon liittyy jännittävä legenda valkeasta daamista. Keskiajalla nainen ei saanut astua kirkon kynnyksen yli. Kerran kuitenkin tulisesti rakastunut mies halusi tuoda naisensa kirkkoon, jotta he voisivat viettää enemmän aikaa yhdessä. Näin nainen astui kirkkoon vaikka se oli kiellettyä kuoleman uhalla. Nainen pysyi kauan piilossa, mieheksi pukeutuneena. Piispa kuitenkin huomasi naisen, kun hän lauloi kuorossa korkeammalta kuin miehet. rangaistukseksi mies heitettiin linnan tyrmään kuolemaan. Nainen muurattiin kappelin seinään elävältä ja kerrotaan että valkea daami ilmestyy kappelin ikkunaan suremaan rakastettuaan.

Linnassa oli myös katedraalikoulu, jossa opetettiin seitsemää oppiainetta mm. astronomia ja latina. Oppilaat olivat keskiajalla vain poikia ja rangaistus huonosta käyttäytymisestä oli koulussa ankara.

Haapsalun rantakadulla näimme valkoisia penkkejä jossa penkkien kustantajien nimi ja vuosiluku. Rantapaviljongista näkyi vuosittainen vedenkorkeus. Rantapaviljongista siirryimme kivipenkille, jossa Tsaikovski aikoinaan istui ja katsoi merelle hakien inspiraatiota sävellyksiinsä. Penkin vieressä oli nappi josta alkoi soimaan Tsaikovskin teoksia, mm. Joutsenlampi.