Valge Daam – Haapsalun valkea neito

Valge Daam Haapsalun valkea neito

Haapsalun torilla oli vilinää kun haapsalulaiset valmistautuivat ensiviikonlopun suureen tapahtumaan. Tapahtuman pääkohtana on Valge Daam, neito, joka ilmestyy Haapsalun linnan kirkon kastekappelin keskimmäiseen ikkunaan vain elokuun täydenkuun öinä. Valaistaksemme hieman asiaa enemmän kerrottakoon koko tarina.

Keskiajalla, jolloin aluetta hallitsi Saare-Läänen piispa, Haapsalun linnassa oli tarkka sääntö, joka kielsi naisia astumasta linnan kynnyksen yli linnaan. Eräs linnan miehistä rakastui kuitenkin palavasti naiseen, jonka toi linnaan ankarasta säännöstä huolimatta. Nainen oli pukeutunut mieheksi ja lauloi miehien tavoin kuorossa, ettei paljastuisi. Kuorossa laulaminen kuitenkin paljasti hänet naiseksi. Naisen äänihän on luonnollisesti miehen ääntä korkeampi. Nainen muurattiin elävältä linnan seinään, ja nyt se näkyy aina kun kuu heijastaa oikealla tavalla Auringon valoa. Daamin näkeminen vaatii kuitenkin selkeän sään, joten toivotaan, että viikonlopuksi ei kerry pilviä Valge Daamin tielle.

Haapsalussa Valge Daam on iso juttu, se on kaikkien tuntema. Myös linnassa vieraileville turisteille on tehty mahdolliseksi nähdä hohtava Valge Daam. Eihän se tietenkään korvaa aitoa, mutta antaa osviittaa siihen mitä se voisi olla jos sen näkisi oikeasti.

Bromenaarin varrella ja muualla kaupungissa on valkoisia penkkejä, joita ihmiset saavat sinne ostaa. Penkkien valkoinen väri tulee juurikin Valge Daam neidon nimestä.

 

Nea