Hiiunmaan raikas ja puhdas pohjavesi

Hiiunmaa on saari, joka sijaitsee 82 kilometrin päästä Hangosta. Rantaviivaa Hiiunmaalta löytyy 329 kilometriä. Kokoa saarella on n. 1000 neliökilometriä ja asukkaita n. 7000 joista puolet asuvat Kärdlassa. Hiiumaa on syntynyt noin 9000 vuotta sitten jääkauden jälkeen, maankohoamisen seurauksena.

Maaperä on hiekkaa, joka aiheuttaa mm. puiden hitaamman kasvun. Esimerkiksi 100 vuotias puu voikin todellisuudessa näyttää vain 70 vuotiselta puulta. Vuosikasvu jää kapeammaksi heikomman ravinnon saannin vuoksi.

Hiekkainen maaperä suodattaa loistavasti sadevettä, jonka ansiosta Hiiunmaalla saadaan nauttia mitä raikkaimmasta pohjavedestä. Kun maahan työnnetään ontto putki pohjaveteen asti alkaa sieltä virtamaan paineen avulla vettä maanpinnalle. Vesi on puhdasta, raikasta ja virtaa maaperästä vuorokauden ympäri joka päivä. Yhdellä Hiiunmaan kaduista oli jokaisen talon pihalla suihkulähde josta virtasi tätä raikasta vettä ylös maanpinnalle. Näitä lähteitä kutsutaan lirikaivoiksi.

Hiiunmaalla on kolmeakymmentäneljää eri orkidea lajia, joista yksi on Valkolehdokki. Vielä seitsemän vuotta sitten näitä Valkolehdokkeja oli harvassa ja niitä oli vaikea löytää. Nykyään niitä on kaikkialla ja sitä ei pidetä enää niin harvinaisena.

Nea, Miko ja Petro

WP_20150824_007 (1)