Mikä ihmeen GANGUT?

Gangut-Regatta on saanut nimensä Hankoniemen läheisyydessä käydystä meritaistelusta, josta tuli kuluneeksi Regatan järjestämisen aikaan 300-vuotta. Venäjänkielessä Hankoniemen ruotsinkielinen nimi Hangöudd vääntyi muotoon Gangut.

Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukion opiskelijat osallistuivat Gangut-Regattaan kuunari Lokilla. Purjehduskilpailun lisäksi opiskelijat tutustuivat Riilahden tapahtumien historiaan.

Lue lisää 300-vuoden takaisista tapahtumista opiskelijoiden teksteistä.

Riilahden taistelu

Venäjän laivasto voitti Ruotsin laivaston Riilahden meritaistelussa Hankoniemen pohjoispuolella olevassa Riilahdessa 27.7.1714. Taistelu oli Venäjän Itämeren laivaston ensimmäinen merkittävä voitto. Todennäköisesti Venäjän menestys johtui tyynestä kelistä, jonka takia Ruotsin avomeren laivastolla oli ongelmia liikkua. Venäjän kaleerit liikkuivat ketterästi soutamalla tyynessä mutta Ruotsin avomerilaivoista ei saatu taistelupaikalle kuin HMS Elefanten, jossa oli vahva tykistö ja muutama , joiden tykistöt olivat heikot.

Venäjällä oli siis suuri ylivoima heidän yli sadalla aluksella. Ruotsin laivasto kesti venäläisten hyökkäyksen mutta puolustuslinja merellä petti illan saapuessa. Kontra-amiraali Nils Ehrensköld oli HMS Elefantenin kapteenina ja hänestä on noussut Ruotsin laivastossa sankari hänen pidettyään linjat kunnossa ylivoimaista kaleerilaivastoa vastaan. Ehrensköldin taistelu taktiikkana oli hinata Elefanten ahtaan salmen suulle ja pienemmät kaleeri alukset sijoittuivat sen ympärille. Venäjän murskaava ylivoima vei kuitenkin voiton lopuksi. Ruotsi sai kuitenkin tuhottua monia Venäjän aluksia eikä Venäjä selvinnyt täysin ilman tappioita.

Ruotsilta vallatut alukset kuljetettiin Pietariin ja HMS Elefanten kunnostettiin ja rikattiin uudestaan kolmimastokuunariksi. Tuon kyseisen taistelun jälkeen Venäjän laivastossa on ollut melkein aina Riilahden meritaistelun mukaan nimetty alus sekä gangut alus luokka.

Lauri Leimu ja Eemil Heimo

 Pietari Suuri

Pietari Suuri, 1700-luvulla Venäjän laivastoa johtanut ja kehittänyt tsaari, syntyi vuonna 1672 Kremlissä tsaari Aleksein ja Natalia Narysjkinan pojaksi. Tsaari hänestä tuli jo 10-vuotiaana, vaikka valtion asioita silloin hoitivatkin valtionhoitajat. 17-vuotiaana hänestä tuli Venäjän hallitsija. Tällöin hän ei ollut vielä kiinnostunut hallitsemisesta vaan kiinnostus hallitsemiseen syttyi vasta myöhemmin.

Pietari oli kiinnostunut tekniikasta ja laivanrakennuksesta, joita hän lähti opiskelemaan ja harrastamaan mm. Alankomaihin ja Englantiin. 16-vuotiaana Pietari kiinnostui laivoista ja hänen unelmansa meritiestä Eurooppaan syntyi.

Pietari piti kovasti länsimaista ja halusi länsimaalaistaa ja uudistaa myös Venäjää. Venäjällä oli satama vain Jäämerellä, jonne kulku oli mahdollista vain lyhyen ajan vuodesta, joten Pietari piti tärkeänä sataman perustamista Itämerelle.

Pietari Suuren äiti naitti poikansa hyvin vanhoilliselle ja uskonnolliselle Jevdokia Lopuhinalle. Pariskunta ei tullut toimeen keskenään ja kolmen avioliittovuoden jälkeen Jevdokia suljettiin luostariin, jossa hän myöhemmin kuoli.

Pietarin asema hallitsijana vahvistui hänen vanhetessaan. Etenkin silloin, kun hänen kuriirinsa kimppuun hyökättiin ja Pietari joutui pakenemaan luostariin, Pietarin kannattajat luulivat tämän olevan vaarassa ja yhä useampi siirtyi hänen puolelleen. Kun Pietarin sisar Sofia siirtyi luostarin asumaan ja Pietari olisi käytännössä voinut hallita maataan täysin itsenäisesti, häntä ei enää hallitseminen kiinnostanut. Pietari keskittyi yksityiselämäänsä ja asui ulkomailla. Pietari oli 203 senttimetriä pitkä ja rakasti tanssimista. Luonteeltaan hän oli ujonpuoleinen mutta energinen. Pietari ei milloinkaan oppinut lukemaan kunnolla ja hänen kirjallinen sivistyksensä jäi muutenkin vähäiseksi. Pietari suuri kuoli 1725 53-vuotiaana, kun hänen terveytensä alkoi murentua.

Pietari johti Venäjän laivastoa Riilahden taistelussa 27.7.1714. Pietari oli itse mukana Hangon taistelupaikalla. Hän siirtyi maitse Hankoniemen länsireunaan, josta hän lähti aluksella tarkastamaan Ruotsin laivaston sijaintia. Taistelun voittivat venäläiset ja Pietari sai suurta kunniaa. Hallitsija asettui perustamaansa pääkaupunkiin Pietariin Itämeren rannalle. Siellä hän aloitti massiiviset rakennustyöt, kuten Pietarinhovin ja Talvipalatsin rakentamisen, mikä oli osoitus eurooppalaisuudesta ja modernisaatiosta. Koska Pietari suuri oli länsimaalaistanut Venäjää ja tuhonnut vanhan venäläisen kulttuurin, 1800-luvulla häneen suhtauduttiin kriittisesti. Nykyään Pietaria pidetään Venäjällä kansallissankarina.

Lähteet: Riilahden taistelu 1714 toim. Ilkka Linnakko Hangon museo, Gangut-näyttely

Emma Laitinen, Vilma Tuppurainen

Alustyypit

Vierailimme Hangon museossa sunnuntainaRiilahden taistelu aluksista.

Riilahden taistelussa käytettiin kolmenlaisia aluksia; tykkiproomu Elefanten, kaleereja ja sluuppeja.

Venäjän laivasto oli olematon kun Suuri Pohjan sota alkoi, mutta sodan loputtua se oli vahvempi ainakin määrällisesti kuin Ruotsin. Pietari Suuren kiinnostus laivanrakennukseen ja Itämeren hallintaan johti Venäjän laivaston suureen kasvuun. Hänen hallintokautensa aikana rakennettiin 1104 alusta.

Venäjän laivastossa on aina ollut Gangut tyypin aluksia, sillä Gangut nimestä tuli Venäjän uuden voiman symboli. Gangut sana tulee ’’Hango udd’’ Venäjänkielisestä lausuntatavasta. Hankoniemellä Venäjä voitti ensimmäisen merkittävän meritaistelunsa.

Kaleereita oli kahta kokoa, pienemmät ja suuremmat. Kaleerit oli aluksia joita soudettiin. Airon paino oli aina alle 100 kiloa ja pituus 15 m. Pienempiä aluksia souti 1-3 soutajaa ja suurempia 4-6 per airopari. Kaleerin matkanopeus oli 5-10 km tunnissa. Hangon museossa pienoismalli Sparre-nimistä kaleeria souti kuusi miestä per. airo. Kaleerissa oli kaksi mastoa joissa molemmissa oli yksi raakapurje jossa purje oli.

Elefanten tykkiproomu pystyi hyökkäämän vain eteenpäin, ja puolustus taaksepäin oli olematon sillä tykit olivat nokkaa kohti. Tykkejä Elefantenissa oli 18. Ruotsin laivastolla oli Riilahden taistelussa käytössään Elefanten, kuusi kaleeria ja kolme saaristolaisvenettä.

Ruotsin laivaston linjalaivat olivat suurimpia tykkialuksia, joissa oli tavallisesti 46-100 tykkiä. Pienemmät ja nopeammin purjehtivat fregatit oli varustettu 18 -40 tykillä.

Laivaston ensimmäiseen luokkaan kuului viisi linjalaivaa: Kung Karl joka laskettiin vesille 1694 ja se oli laivaston suurin alus 108 tykillään.

Muut olivat Eningheten , Drottning Hedvig Eleonora, Drottning Ulrica Eleonora ja Prins Karl.

Nämä viisi alusta laskettiin vesille vuonna 1682 -1696. Kaikki olivat raskaasti aseistettuja 70-108 tykillään. Ne muodostivat laivaston parhaan ja raskaiten aseistetun luokan.

Laivaston toiseen luokkaan kuului 10 suhteellisen raskaasti aseistettua linjalaivaa. Tykkejä oli 70-86.

Kolmannessa luokassa oli 7 llinjalaivaa, joista useimmat oli rakennettu 1660 luvulla. Muutama oli rakennettu 1689. Hercules oli laivaston vanhin linjalaiva, 68 tykillään ja se oli laskettu vesille jo 1620. Tässä luokassa oli muutama aivan uusi alus Wästmanland ja Skåne jotka oli laskettu vesille vuosina 1696-1697

Neljäs luokka, kaikkiaan 19 alusta, joista 7 oli linjalaivoja.Neljännen luokan linjalaivat olivat hieman kevyemmin aseistettuja noin 50 tykillään. Luokassa oli kolme vanhinta linjalaivaa, Estland, Livland ja Ösel.

Viidennessä luokassa oli vain kolme alusta. Fregatit Riga, Stralsund ja Stenbokken. Kaksi ensimmäistä valmistuivat 1684-1687 nimensä mukaisissa kaupungeissa. Stenbokken 1679 toiseksi viimeisenä aluksena Tukholman telakalta, ennen kuin telakka ja laivaston tukikohta siirrettiin Karlskronaan.

Kuudes luokka koostui Fregatti Falkenista, sekä neljästä kevyestä Fregatista, jotka kaikki olivat rakennettu Kalmarissa 1679-1687. Lisäksi tähän ryhmään kuului kaksi pientä Fregattia. 34 Phoenix, joka oli laivaston vanhin alus vuodelta 1651. Sekä 26 tykkösen Delfin. Polttolaivoiksi muutettu nämä, jotka taistelun syttyessä sytytettiin tuleen ja lähetettiin vihollisten laivojen keskelle. Miehistön piti jättää viime tipassa laiva. Kuudenteen luokkaan kuului 1681 valmistunut Pummiksi, ja Åskedundare.

Jerry Lehtonen 12H ja Enni Lehtonen 11H

Nils Ehrenskiöld

Nils Ehrenskiöld seisoo Elefantenin kannella ja katselee horisonttiin. Tuuli tuivertaa hänen tukassaan ja kaukaisuudesta kuuluu venäläisten sotahuutoja. Ehrenskiöld on valmiina kohtaamaan idän mahdin.

Nils Ehrenskiöld syntyi Turussa 11.5.1674, mutta muutti Tukholmaan 2- vuotiaana. Hänen isänsä toimi laivastossa upseerina ja tämä innostamana Nils ryhtyi 10-vuotiaana laivapojaksi. Iän karttuessa hän siirtyi vuodeksi Karlskronaan laivastoon, mutta palasi kuitenkin takaisin kauppalaivastoon. Kiinnostuneena merisotataidoista lähti Ranskaan opiskelemaan asiaa 1698. Palatessaan oli ylentynyt kapteeniksi.

Ehrenskiöld aloitti uransa, kun hänet pyydettiin Livlandin päälliköksi Suureen Pohjan sotaan. 1803, -05 ja -08 toimi Ruotsin laivastossa päällikkönä eskadereissa itäisellä Suomenlahdella. Tehtävänä oli vartioida ja rajoittaa Venäjän merikauppakäyntiä sekä tuhota linnoituslaitteita.

Hän koki urallaan myös epäonnea – 1708 hän haaksirikkoutui Norrköping –aluksella menettäen samalla omaisuutensa. Siitä selvinneenä hän komensi lippulaiva Prins Carl Fredrikiä 1709. Hänet tunnetaan kuitenkin parhaiten toimestaan kipparina Elefanten-aluksella Riilahden taistelussa 1714.

Riilahden taistelu Ehrensködin silmin

25.7.1714

Ruotsalaiset siirsivät aluksensa Hankoniemen kärjestä Bentsårin saaristoon, tarkoituksena estää yliveto ja tuhota ylivedetyt kaleerit.

26.7.1714

Nähdessään venäläiset kaleerit, päätti Ehrenskiöld vetäytyä takaisin saaristoon suojaan ja etsiä taistelupaikkaa. Hänellä oli roima etulyöntiasema, koska hän tunsi saariston ja pystyi näin ollen valitsemaan parhaan mahdollisen taistelupaikan. Hän valitsi ahtaan kapeikon, koska Elefanten pystyi hyökkäämään vain eteenpäin ja kiertoliikenne taakse olisi mahdotonta. Ehrenskiöld ankkuroi aluksensa ja jäi odottamaan apujoukkoja. Illaksi odotettu isku peruuntui, koska venäläiset olivat uupuneita kaikesta soutamisesta ja ruotsalaiset olivat vahvoilla. Myös sää ja huono näkyvyys puolsivat päätöstä.

27.7.1714

Pietari Suuri tarjosi ruotsalaisille mahdollisuutta antautua, jolloin sotavankeja kohdeltaisiin sivistyneesti, jos ruotsalaiset laskisivat ja luovuttaisivat lippunsa. Ehrenskiöld ei hyväksynyt tarjousta, vaikka uumoili Venäjän voittoa. Päivällä venäläiset saivat käskyn hyökätä ja taistelu kesti vain kaksi tuntia. Ruotsalaiset eivät pärjänneet venäläisten uudelle taistelutekniikalle, jossa kaleerien airoilla pystyi aiheuttamaan tuhoa lähitaistelussa ja liikkumaan sujuvasti soutamalla. Ruotsalaiset joutuivat vetääntymään Elefanteniin ja lopulta Ehrenskiöld suostui laskemaan kontra-amiraalin viirin. Haavoittuneena hän yritti paeta, mutta jäi sotavangiksi ja ruotsalaisten sotakalusto takavarikoitiin. Yli 200 sotilasta joutui sotavangeiksi.

Taistelun jälkimainingit

Ehrenskiöld kuljetettiin Turun kautta Ahvenanmaalle ja ruotsalaiset yrittivät turhaan vapauttaa häntä.

Vapautus tapahtui Pietarissa Uudenkaupungin rauhan myötä 1721. Pietari Suuri halusi kunnioittaa Ehrenskiöldiä myöntämällä tälle amiraalin arvon ja palatsin, mutta hän palasi perheensä luokse Ruotsiin. Ruotsin silloinen kuningas Fredrik I otti Ehrenskiöldin vastaan ja ylensi tämän amiraaliksi tsaari Pietari Suuren suosituskirjeen ansiosta.

Ruotsalaiset eivät kunnioittaneet Ehrenskiöldiä, vaikka hän oli lähtenyt vaativaan taisteluun. Vasta 200-vuotiskuolinpäivänä hän sai oman muistomerkin ja julkaistiin kaksi mitalia tekstillä: ”Antoi kaikkensa isänmaalle.”

Erika Näsi 12H, Saana Pääkkö 12H

RIILAHDEN TAISTELUN MUISTOMERKIT

Vuonna 1714 Venäjä soti Ruotsia vastaan. Suuressa Pohjansodassa käytiin lukuisia taisteluita, ja niistä yksi oli Hangonniemen edustalla tapahtunut laivastotaistelu.

Taistelussa ottivat yhteen  Ruotsin kuninkaalinen laivasto ja Tsaarin laivasto. Ruotsin laivasto oli käynnyt 1600- luvulla aikana lukuisia sotia, joten niillä oli suuri pula resursseista. Venäjällä taas oltiin hyvin valmistauduttu Itämerellä. Riilahden taistelussa Venäjä voitti Ruotsin ensimmäistä kertaa meritaistelussa.

Riilahden taistelupaikalle lähialueelle ei tehty venäläistä eikä ruotsalaista muistomerkkiä kuin vasta 1860- luvulla. Kun taistelun 150- vuotisjuhla lähestyi  Aleksanteri II kiinnostui taistelusta.  Hän saapui vuonna 1869 Fregatti Gromboilla Riilahden kartanon alueelle ja sen miehistö pystytti puuristin oletetun taistelupaikan kohdalle. Silloinen Riilahden kartanon omistaja Adolf Aminof asetti pysyvämälle merkille kolme ehtoa, jotka Aleksanteri II hyväksyi. Ehdot olivat seuraavat 1) Muistomerkki ei ole taistelun voiton muistolle vaan sillä kunnioitetaan kaikkia taistelussa kuoleita  2) Muistomerkin ristin tulee olla neutraali eli latinalainen eikä ortodoksi risti 3) muistomerkin tulee olla kaksikielinen, ruotsiksi ja venäjäksi.

Patsas on pystytetty erittäin näkyvälle paikalle lahden reunalle. Patsas on korokkeella, jonne vie portaat rannasta. Rantaan rakenettu todella kestävä ja iso laituri, koska patsas on suosittu turistikohde. Ristipatsas on 3,56 metriä korkea ja on venäläisen kivenveistäjän tekemä.

Päätös toisesta suuremmasta patsaasta tehtiin vuonna 1914. Patsaan rakennusta ei aloitettu koskaan, koska ensimmäinen maailmansota alkoi. Patsas valmistui vuonna 1928 suomalaisten toimesta. Siitä tehtiin muistomerkki Elefantenia komentaneelle Nils (Niilo) Ehrenskiöld, joka johti sinnikkäästi taistelua ylivoimasta vihollista vastaan, vaikka taistelun hävisikin. Ehrensvärd oli syntynyt Turussa ja vasta itsenäistyneessä maassa asiaa haluttiin korostaa.

Vuonna 1995 perustettu kansalaisjärjestö Rilaxmonumentets traditionföreningen rf hoitaa monumentia. Sitä ennen paikkaa hoiti Riilahden kartano. Joka kesä 27.7 monumentillä järjestetään muistotilaisuus. Vuonna 2014 Riilahden muistomerkillä järjestettiin isompi tapahtuma 300 vuoden kunniaksi.

Einar Helkkula 12H, Kristian Raussi 13H

 

 

 

 

75 vastausta artikkeliin “Mikä ihmeen GANGUT?”

  1. I’m planning on doing an English Literature with Creative Writing undergraduate degree course, beginning in 2010. Initially, I just wanted to study English, but recently I’ve decided I would be better suited to English Literature with Creative Writing. Are there any universities that are especially good for English and creative writing? A lot of the universities I had previously been looking at don’t offer the course, and The Times University Guide only offers an English league table. All answers appreciated! (-:.

  2. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites?
    I have a blog based upon on the same information you discuss and would
    love to have you share some stories/information. I know my viewers
    would value your work. If you are even remotely interested, feel
    free to shoot me an e-mail.

  3. Hey this is kind of of off topic but I was wanting to know
    if blogs use WYSIWYG editors or if you have
    to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.

    Any help would be enormously appreciated!

  4. An impressive share, I just given this onto a colleague who was performing just a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast for the reason that I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to talk about this, I really feel strongly about it and enjoy reading more on this topic. If attainable, as you become expertise, would you mind updating your weblog with even more details? It truly is extremely beneficial for me. Massive thumb up for this weblog post!
    [url=http://www.freewebsite-service.com/cheapshoeszwl/Blog.php?id=192093&snavn=Phony+Jordan+Sneakers]shoes jordan[/url]

  5. Nice post. I learn something far more difficult on numerous blogs everyday. It is going to generally be stimulating to read content from other writers and practice somewhat something from their store. I’d prefer to use some using the content on my weblog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll give you a link on your internet weblog. Thanks for sharing.
    [url=http://partydressshops.com/australia-floods-little-herojordan-rice-buried/]shoes jordans[/url]

  6. An impressive share, I just given this onto a colleague who was performing a little analysis on this. And he the fact is purchased me breakfast considering that I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and enjoy reading far more on this topic. If attainable, as you become expertise, would you mind updating your blog with additional details? It truly is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!
    [url=http://qqanquan326.wix.com/airjordansqqq]cheapest jordans[/url]

  7. Nice post. I understand some thing alot more challenging on different blogs everyday. It is going to always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to make use of some using the content on my weblog regardless of whether you do not mind. Natually I’ll provide you with a link on your web weblog. Thanks for sharing.
    [url=http://jordanshoesjvq.livejournal.com/612.html]retro jordans[/url]

  8. You produced some decent points there. I looked on the internet for the concern and identified most individuals will go together with with your website.
    [url=http://tracyiisq.wix.com/airjordansisq]air jordans[/url]

  9. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading?
    I’m trying to determine if its a problem on my end
    or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

  10. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
    My last blog (wordpress) was hacked and I
    ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
    Do you have any solutions to prevent hackers?

  11. you might have an excellent weblog here! would you like to create some invite posts on my weblog?

  12. Spot on with this write-up, I genuinely believe this site requirements much more consideration. I’ll probably be once again to read a lot more, thanks for that information.

  13. cheap beats it has the very simple to create

    Management human resources Chemical. Contract N. Venture C. The Review!Marketing Blasters includes stored this kind of discharge for its classic terms just and now we find a conventional Japanese r / c combination protected in 192kbps. Day Travel Genesis is an activity of any relaxing moody display that has [url=http://www.velocitybird.fr/]doudoune moncler pas cher[/url] a lot associated with discussion sometimes additionally, the unexpected temper tantrum of actions. It all a motion picture of [url=http://www.skyuserclan.co.uk/]moncler sale[/url] which doesn extremely demand a great deal of get the job done in regards to this mixture as it quite centre station oriented due to [url=http://www.velocitybird.fr/]doudoune moncler femme[/url] its forwards soundstage combination.

    It lodging is positioned pertaining to 2 a long way coming from Standard Companies. Typically the hotel’s [url=http://www.czechexporters.fr/veste-moncler-pas-cher/]veste moncler pas cher[/url] 255 [url=http://www.roselynesibille.fr/polo-by-ralph-lauren-prix/]polo by ralph lauren prix[/url] reduced smoking cigarettes guests bedrooms present conveniences [url=http://www.skyuserclan.co.uk/]moncler outlet[/url] like a exclusive veranda, frizzy hair tumble dryer, iron with pressing mother board, operate table including a coffee machine. The hotel boasts KidSuites, which are usually rooms created for the entire family.

Kommentit on suljettu.