Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg syntyi 5. helmikuuta vuonna 1804 (2195 vuotta sitten, siis wau!). Hän oli suomalainen opettaja, pappi, toimittaja, professori sekä maineikas runoilija. Siksi hän on saanut oman juhlapäivän. Runebergin päivää vietetään vuosittain 5.2. Mikäli haluatte tutustua J. L. Runebergiin tarkemmin, löydätte hänen elämästään lisää tietoa tämän linkin takaa.
Runebergin elämään voi tutustua pikaisesti katsomalla videon: Runebergin elämä kahdessa minuutissa. Videolla käydään läpi Runebergin elämä nopeasti, ihan kahdessa minuutissa!
J.L.Runebergin vaimo Fredrika Runeberg kehitti reseptin Runebergin torttuun. Helpot Runebergin tortut -resepti ja leipominen olisikin maukas ajatus. Tortun päällä on vadelmahilloa ja sokerikuorrutetta 😛
Soivan Siilin Ruuneperi-laulu on monelle tuttu ja laulusta löytyy useita versioita. Alle on koottu niistä muutamia. Mikä on teidän ryhmän suosikki?
Kuuntele Ruuneperi-laulu Yle Areenassa
Haluatteko tehdä lasten kanssa runotaidetta? Runorobotti on mainio keino rakentaa ihan kahdella sanalla oma haiku-runo. Pikku Kakkosen Juontopalat: Runokone kertoo myös miten runoja voi tehdä itse. Runogeneraattori auttaa sinua luomaan pidemmän luontoaiheisen runon yhdessä lasten kanssa (lukutaitoisille sopivampi).
Valmiisiin luontorunoihin (luontorunokilpailun sat0a vuodelta 2020) voitte tutustua täältä.
Kokeilkaa riimiparikonetta. Mitä riimipareja kone keksii sinun nimestäsi? Runsaasti riimiparitehtäviä sekä tulostettavaksi että kosketustaululle löydät Ryhmärengin nettisivuilta.
Miten olisi jos lasten kanssa kuitenkin kuvittaisitte talvisia runoja ? Talvisiin runoihin voi tutustua miettimällä miten tekstin kuvittaisi. Ja yhtä äkkiä näistä runoista välittyvä teksti alkaakin elää mielikuvituksessa ja sen kuvittaminen piirroksen muotoon onkin ihan helppo juttu. Valitse sopiva talvinen runo. Kuvittamisen voi vaikkapa tehdä ryhmätyönä.
Mukavaa Runebergin päivää 5.2.!