Mitä kuvia nettiin?

Millaista sisältöä julkaiset netissä vaka-arjesta? Ole erityisen tarkkana, kun on kyse lapsista. Kuvausluvat täytyy olla kunnossa. Turun kaupungin kuvauslupalomake on juuri uusittu, löydät sen Dotkusta!

Huomioi, että lasten huoltajilla on oikeus muuttaa mieltään kuvauslupien suhteen kesken kaudenkin.

Erittäin vahva suosituksemme on, että lapsen yksityisyydensuojan takaamiseksi lasten kuvia ei näkyisi päiväkotien sosiaalisen median kanavissa (Insta, Facebook jne.). Niihin ladatut kuvat jäävät netin syövereihin, vaikka ne palveluista poistaisitkin. Lapsen kuva on lapsen henkilötieto.

Keskittykää somessa toiminnan kuvaamiseen jos niitä kanavia päätätte käyttää 👍🏻 Myös blogeihin toimintaa, ei lapsia. Blogeja pääsevät lukemaan ihan kaikki.

Lasten taideteoksiakaan ei tulisi julkaista ilman huoltajien (ja lapsen) lupaa. Tekijänoikeudet koskevat niitäkin ja tulevaisuuden Picasso voi harmistua löytäessään aikuisena oman lapsena tekemänsä teoksen internetistä… Uusi kuvauslupa kattaa myös lasten töiden julkaisemisen.

Kuvaa vaka -arkea ainoastaan päiväkodin laitteilla. Päiväkodin iPadin saa ottaa mukaan retkille. Henkilökohtaisia laitteita ei käytetä kuvaamiseen töissä, koska niihin lataamasi sovellukset voivat napata kuvat oitis ties minne. Ei auta, että poistat kuvan omalta laitteeltasi heti kun olet sen siirtänyt läppärille tmv. Et halua ottaa sitä riskiä että joudut vastuuseen omasta puhelimestasi maailmalle karanneesta kuvasta, jon´ka olet töissä ottanut.

Pedagogiseen dokumentointiin meillä Turun kaupungin vakassa on käytössä ulkopuolisilta silmiltä suljetut Microsoft Teams & Sway. Käytetään niitä turvalliseen pedagogiseen dokumentointiin huoltajille 😊 Ja napsitaan kuvia mielin määrin ryhmän puhelimilla ja talon iPadeilla 👍🏻

Artikkelin kuvituskuvat Pixabay.com ja Microsoft.