S2 -digivinkit

Suomeen on saapunut paljon perheitä Ukrainasta. Ukrainasta Suomeen muuttaneiden perheiden varhaiskasvatusikäisiä lapsia on tullut päiväkoteihin ja yhteistä kieltä harvoin on. Tähän artikkeliin olemme koonneet vinkkejä Ukrainasta tulleiden lasten sekä muiden S2-lasten kielen oppimisen tueksi.

Leikin keinoin vieraan kielen oppiminen voi sujua helpommin. Helsingin kaupunki on koonnut Ota koppi! -materiaalia, josta löytyy kielitietoisia käytänteitä varhaiskasvatukseen:

Erilaisia hippaleikkejä
Autoleikki hiekkalaatikolla
Kolme pukkia -satu
Ideoita lepohetkelle

Tutun Papunetin sivuille on koottu kuvamateriaalia, joissa on sanoja sekä ukrainaksi että suomeksi useasta aihepiiristä. Sivulle pääset tästä. Papunetistä löydät myös yleisempää kuvamateriaalia S2-käyttöön. Näihin kannattaa myös tutustua 🙂

Useat iPadille ladattavat sovellukset tukevat uuden kielen oppimista, vahvistavat kielen alkeen jo tuntevia sekä rohkaisevat arempaakin lasta sanoittamaan toimintaansa.

Eläinten nimiä ja ääntelyä opitaan kivalla tavalla VideoTouch – Animals -sovelluksen kautta. Käyttö on helppoa – eläimen kuvaa painamalla aukeaa video jossa näkyy eläimen touhuja / kuuluu ääntelyä. Sovelluksessa on useampi erilainen video samasta eläimestä – ihan heti tähän sovellukseen ei kyllästy.

pörröinen pieni ruskea orava.Fuzzy House Lite – sekä Wonder Woollies -sovellukset ovat saman kehittäjän sovelluksia. Molemmissa seikkailee ihanat, pehmoläinhahmot, joita lapset voivat liikutella. Fuzzy house -sovelluksessa eläinhahmot seikkailevat talon sisällä, Wonder Wooliesissa puutarhassa. Ohjeistetaan lasta hahmojen toimimisessa, sanoitetaan kuvassaPörröinen siili. näkyviä asioita. Näppärimmät voivat ohjeistaa kaveria tekemään herkkusmoothien tai sisustamaan huoneen erivärisillä tapeteilla.

 

Moka Mera Lingua -sovellus opettaa lapselle kieltä toiston kautta. Sovelluksessa seikkailee kaksi hahmoa, joiden puhumat kielet valitaan sovelluksen alussa. Sovelluksessa on tällä hetkellä seuraavat kielet: arabia (levantti), kiina (mandariini), englanti, suomi, tanska, norja, islanti, ranska, saksa, venäjä, espanja, ruotsi sekä ukraina.

Book Creator for iPad -sovelluksella voi tehdä omia kirjoja. Liittää kuvia, tekstiä jne. Valmista kirjaa voi katsoa kuin tavallista kirjaa, sivut kääntyvät kun iPadin näyttöä klikkaa. iPadin näytöntallennuksella kirjasta voi tehdä videon, jossa lapsi kertoo tarinansa omin sanoin. Book creator -sovelluksen koko versio on ladattavissa iPadeille, joiden käyttöjärjestelmäversio on  iPadOS 13.0 tai suurempi. Sovelluksesta löytyy myös suppeampi kokeiluversio Book Creator One.

Go talk now Lite -sovellus auttaa lapsia muistamaan lasten nimet nopeasti. Ota jokaisesta lapsesta kuva sovelluksella ja kirjoita kuvaan lapsen nimi. Lapset voivat sovelluksessa painaa kuvaa ja kuulla lapsen nimen ääneen. Isompien kanssa voi sovellusta lasten kuvien kanssa käyttää kuin kapteeni käskee leikissä. Yksi lapsista painaa lapsen kuvaa ja sovellus lukee nimen ääneen tai useita kuvia. Lapsi keksii tehtävän ääneen sanotulle lapselle (sovellus lukee kuvia painettaessa:  Kaisa, Enni, Miro. Ville joka painoi kuvaa sanoo: Hyppikää viisi kertaa yhdellä jalalla.)

MOI – My Own Interactions on sovellus, joka on tarkoitettu lapsiryhmän tai yksittäisen lapsen päivärytmin luomiseen ja selkeyttämiseen. Sovelluksessa viikonpäivät on merkitty tutuilla väreillä ja niihin voi luoda päivärytmin joko lisäämällä valokuvia iPadilta, netistä ladattuja kuvia, piirtämällä itse tai ottamalla kuvan sovelluksen kautta.