Digivinkkejä: sää ja ilmasto

Säätilat askarruttavat pieniä ja suurempiakin. Tästä artikkelista löytyy säähän ja ilmastoon liittyvää materiaalia varhaiskasvatuksen käyttöön. Aloitetaan kivalla laululla, lieneekö jo sinulle tuttu? Eräässä turkulaisessa päiväkotiryhmässä tätä laulettiin aamupiirissä. Ryhmän aikuiset olivat lähettäneet videon laulusta meteorologi Pekka Poudalle ja hän on julkaissut videon omalla Twitter-tilillään. Laulu lauletaan tutun ”Laatikkoukko” -lastenlaulun sävelin.

”Pekka Pouta, Pekka Pouta…
Sataako vettä vai tuuleeko?
Paistaako aurinko?
Tuleeko ukkosta?
Kerrohan päivän sää!”

Sipe-nallen seikkailut: Luonto ja sää on tukiviitottu 37 sekunnin mittainen videoitu loru, jossa kerrotaan Sipe-nallen puuhista metsässä.

Aurinko ja tuuli -sadussa aurinko ja tuuli eivät pääse yhteisymmärrykseen siitä, kumpi heistä on vahvempi sääilmiö. Niinpä he päättävät järjestää kilpailun. Mitenhän siinä käy? Se selviää tästä kahden minuutin mittaisesta videosadusta.

Sää ja ilmasto on YLEn sivusto, josta löytyy paljon säähän ja ilmastoon liittyvää tietoa. Oiva sivusto tiedonjanoisille.

Mitä eroa on käsitteillä sää ja ilmasto? Näiden erot selkeytyvät lapsille tämän kelloaskartelun myötä.

Opetushallitus on laatinut havainnollistavan materiaalin, jossa perehdytään tarkemmin Suomen säähän ja vuodenaikoihin. Materiaalissa on omat osionsa sään elementeille, säätiedotukselle sekä säälle ja vuodenajoille.

Tom and Lila – sivustolta  löytyy useita ympäristöaiheisia tarinoita, joissa seikkailee Tom-poika ja Lila-niminen kettu. Kirjaset on ladattavissa omalle koneelle.

Mappa.fi -sivustolle on kerätty ilmastokasvatukseen liittyvää materiaalia varhaiskasvatuksen käyttöön. Kannattaa tutustua!

Loppuun vielä muutama säähän ja ilmastoon liittyvä laulu: